Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Sajtfüggőség miatt ment rehabra egy amerikai nő

Szerző:
Szabó Anna
A sajt úgy hat az agyunkra, akár a crack.

Egy 27 éves diáklánynak elvonóra kellett mennie - a sajtfüggősége miatt! A manhattani joghallgató annyira rákattant a sajtra, hogy elvonóra kellett mennie, hogy véget vessen a tejtermék iránti csillapíthatatlan étvágyának.

Adela Cojab elmondta, hogy Camembert-éhsége a New York-i Egyetem első évében, 2018 tavaszán kezdődött, amikor szinte naponta falta a legolcsóbb fehér cheddar -és és parmezántömböket, amiket csak talált.

„Ez volt az egyetlen dolog, amitől valamennyire egésznek éreztem magam" - tette hozzá Cojab, aki hetente 5,5 tömb sajtot fogyasztott el, a sós parmezán chipsekkel együtt, amelyeket a kamrájában tárolt. Salátakészítéssel is próbálkozott, de valójában akkor is csak tömbsajtot evett némi salátával.

„Azt mondogattam magamnak, hogy gazdaságos döntést hozok, ha saláta helyett csak sajtot veszek. Így racionalizálják a függők a döntéseiket" - mondta utólag. 

Dr. Neal Barnard, a „Sajtcsapda” szerzője és a George Washington Egyetem Orvosi Karának adjunktus professzora elmagyarázta, hogy a Cojabhoz hasonló emberek sajtfüggővé válnak az ételben lévő magas zsír- és sókoncentráció, valamint a kazein nevű fehérje miatt, ami „enyhén függővé teheti az embereket”.

„A sajt ópiát vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek ugyanazokhoz az agyi receptorokhoz kapcsolódnak, mint a fentanil vagy bármely más kábítószer” - mondta, hozzátéve, hogy a sajtban lévő kazein magas koncentrációja miatt egyesek a sajtot "tejipari cracknek" is nevezik.
  

sajt függőség rehab
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL