Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Örökzöld levelek és lédús gyümölcsök: íme, a legnépszerűbb citrusfélék!

Szerző:
Szabó Anna
Lehetnek édesek vagy savanyúak, a citrusfélék örök kedvenceink.

Narancs

A narancs sokféleképp élvezhető: préselt gyümölcsléként, magában és desszertek összetevőjeként is fogyaszthatjuk. A 400 különböző fajta közül ráadásul csak 15-öt termesztenek kereskedelmi forgalomban. Megkülönböztetünk keserű és édes fajtákat, mint például a szőke, vér- és félvér narancsok. A gyümölcsök eredetileg Délkelet-Ázsiából származnak, a mandarin és a grapefruit keresztezéséből. Ha megeszünk egy narancsot, azzal már be is vittük a napi C-vitamin szükségletünk 50 százalékát.

Mandarin

A mandarin kisebb és édesebb, mint a narancs. Különlegesség ezzel a nemzetséggel kapcsolatban az, hogy képes fajokon átívelni. Ez azt jelenti, hogy számtalan fajta, mint például a klementin, amely a a mandarin és a keserű narancs kereszteződésének eredménye. Népszerű választás, mivel nincs magja, és felhasználható például a gyümölcsös tiramisuban.

Citrom

Egy harapás a citromba, és összefacsarodik a szánk. Igen, a citrusfélék íze savanyú, de a konyhában nélkülözhetetlenek! Milyen is lenne a citromos sütemény a citrom leve és héja nélkül? A ma ismert gyümölcs a citrom és a keserű narancs keresztezésének eredménye. És tudtad? Botanikai értelemben a citrusfélék valójában bogyók, mert több magot tartalmaznak a gyümölcshúsban.

Grapefruit

A rózsaszínű, fényes gyümölcshús harapásra csábít. De vigyázat: míg más citrusfélék inkább édesek vagy savanyúak, a grapefruit íze keserű.. Egyébként: a név kitalált
az angol „grape” (szőlő) és „fruit” (gyümölcs) szavakból áll, és arra utal, hogyan a gyümölcs fürtökben nő, akár a szőlő.
 

narancs mandarin citrus
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL