Két zsemle darált hússal reggelire, egy kiadós ebéd, és néhány szem sós chips a kanapén este: nemcsak egészségtelenül táplálkozunk, sok sót is eszünk. Átlagosan tíz grammot fogyasztunk naponta, holott az ajánlott határérték mindössze hat gramm.
Ennek több hátránya is van: egyrészt a só megterheli a veséket, amelyeknek rendkívül keményen kell dolgozniuk, hogy a felesleget kiürítsék a szervezetből. Másrészt a só hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás kialakulásához is. Az érintetteknek ezért gyakran tanácsolják, hogy csökkentsék a sófogyasztásukat. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen sok étel tele van sóval, és úgy tűnik, megfelelő fűszerezés nélkül nem is ízlenek.
Van azonban egy viszonylag egyszerű megoldás: az úgynevezett káliumsó, amelynek ugyanolyan íze van, mint a valódi sónak, de kevesebb negatív hatásasal bír. Az ausztrál University of New South Wales ausztrál kutatói most egy nagyszabású tanulmányban elemezték a sóhelyettesítő szervezetre gyakorolt hatásait.
A káliumsó azonban nem csak azért van pozitív hatással a vérnyomásra, mert kevesebb nátriumot fogyasztunk általa: növeli a kálium bevitelét is, amely tápanyag általában a gyümölcsökben és zöldségekben található. Ha túl kevés káliumot fogyasztunk, az szintén magas vérnyomást válthat ki - ha viszont növeljük a mennyiségét, annak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Nincs valódi ízbeli különbség
Az ausztrál kutatók több tanulmányt is elemeztek. Az eredmény: azok, akik a normál só helyett a káliumsót választották, egyes esetekben akár 15 százalékkal csökkentették vérnyomásukat, és így a stroke, a szívroham és a korai halálozás kockázatát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tanulmány alapján a káliumsót "megfizethető stratégiának" is nevezte a szív- és érrendszeri események megelőzésére. Egyébként mindkét só pontosan ugyanúgy néz ki, és az ízük is nagyon hasonló.
A káliumsó elérhetősége azonban sok helyen még mindig kihívást jelent: főként az interneten találni ilyen termékeket. Nem elhanyagolható szempont a költség sem, a káliummal dúsított só ugyanis körülbelül nyolcszor drágább, mint a normál só, ami sok egészségtudatos vásárlót elriaszt.
OLVASS TOVÁBB!
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Mennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTROLaktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelme...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK