GASZTRO

Mit ehetünk só helyett?

Szerző:
Szabó Anna
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem olyan jó ízű, mint a só.

Két zsemle darált hússal reggelire, egy kiadós ebéd, és néhány szem sós chips a kanapén este: nemcsak egészségtelenül táplálkozunk, sok sót is eszünk. Átlagosan tíz grammot fogyasztunk naponta, holott az ajánlott határérték mindössze hat gramm.

Ennek több hátránya is van: egyrészt a só megterheli a veséket, amelyeknek rendkívül keményen kell dolgozniuk, hogy a felesleget kiürítsék a szervezetből. Másrészt a só hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás kialakulásához is. Az érintetteknek ezért gyakran tanácsolják, hogy csökkentsék a sófogyasztásukat. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen sok étel tele van sóval, és úgy tűnik, megfelelő fűszerezés nélkül nem is ízlenek.

Van azonban egy viszonylag egyszerű megoldás: az úgynevezett káliumsó, amelynek ugyanolyan íze van, mint a valódi sónak, de kevesebb negatív hatásasal bír. Az ausztrál University of New South Wales ausztrál kutatói most egy nagyszabású tanulmányban elemezték a sóhelyettesítő szervezetre gyakorolt hatásait.

A káliumsó azonban nem csak azért van pozitív hatással a vérnyomásra, mert kevesebb nátriumot fogyasztunk általa: növeli a kálium bevitelét is, amely tápanyag általában a gyümölcsökben és zöldségekben található. Ha túl kevés káliumot fogyasztunk, az szintén magas vérnyomást válthat ki - ha viszont növeljük a mennyiségét, annak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Nincs valódi ízbeli különbség

Az ausztrál kutatók több tanulmányt is elemeztek. Az eredmény: azok, akik a normál só helyett a káliumsót választották, egyes esetekben akár 15 százalékkal csökkentették vérnyomásukat, és így a stroke, a szívroham és a korai halálozás kockázatát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tanulmány alapján a káliumsót  "megfizethető stratégiának" is nevezte a szív- és érrendszeri események megelőzésére. Egyébként mindkét só pontosan ugyanúgy néz ki, és az ízük is nagyon hasonló.

A káliumsó elérhetősége azonban sok helyen még mindig kihívást jelent: főként az interneten találni ilyen termékeket. Nem elhanyagolható szempont a költség sem, a káliummal dúsított só ugyanis körülbelül nyolcszor drágább, mint a normál só, ami sok egészségtudatos vásárlót elriaszt.

étel sófogyasztás vérnyomás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL