Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Krumpli - Ahogy megszoktuk, és ahogyan talán még nem

Szerző:
Szabó Anna
A számtalan módon elkészíthető burgonya a mai összeállítás főszereplője. Ha akarom, lehet belőle karfiolos krumplileves, ahogy annak idején a nagymamám készítette, de ne felejtsük ki a sorból a népszerű rakott krumplit; az egyszerű nagyszerű lapcsánkát, mely többek közöttt tócsni néven is ismert; és a krumplis pogácsát sem.

 

.

 

 

Krumplis pogácsa


Hozzávalók

50 dkg héjában főtt krumpli
70 dkg liszt
30 dkg margarin
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
2 tojás + 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A langyos tejbe tedd bele a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt. A még langyos főtt krumplit keverd el 25 dkg margarinnal, add hozzá a megkelt élesztőt, a lisztet és a tojásokat, majd a sót is. Gyúrd össze jó alaposan és hagyd kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki 2 cm vastagra, kend meg olvasztott margarinnal és jöhet a hajtogatás: alulról felfelé, fentről rá, és két oldalról befelé, így egy réteges téglalapot kapsz.

Takard le és pihentesd a tésztát egy jó negyedórán át, ezalatt szépen megnő.

Ismét hajtogasd át az előbbiek szerint, majd nyújtsd ki 2 cm vastagra és csíkozd be a tetejét.

Szaggasd ki és ültesd őket sütőpapíros tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással és süsd kb. 15 percig úgy, hogy 5 perc után vedd lejjebb a hőfokot 180°C-ra.

gasztro gasztronómia konyhafortélyok krumpli
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL