A világon számos versenyeket rendeznek, ahol különböző szempontok alapján több tagú zsűri dönti el, hogy kinek a chili terméke a legjobb.
Az egyik ilyen rangos amerikai seregszemlén, a World Hot Sauce Awardson, a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. Addig a verseny történetében csak amerikaiak győztek. 2015. nyarán Magyarországról egy hazai termelő, Diczkó László a Chili Hungária tulajdonosa hozhatta haza a világbajnoki címet. A Spirit of Attila chili szósz a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet. Ez valójában egy hatalmas szakmai elismerés a termelőnek, egy igazi visszacsatolás arról, hogy a terméket a világ chili piacán is elismerték.
A világversenyen, a zsűritagok többféle szempont alapján döntöttek, a „Spirit of Attila” nemcsak az erőssége miatt nyert, hanem az íze miatt is. Ha megkóstolod akkor először az ízét érzed és csak utána épül fel fokozatosan a csípős érzés a szádban, különböző helyeken. A hatás nem marad el és egy élményt nyújt az étkezések során. Ez az erős szósz jó kiindulópontja különböző ételek beízesítéséhez. A lassan felépülő csípősség lehetővé teszi a valódi íz érzését az intenzív hőérzetet megelőzően. Csak egy csepp is elegendő, hogy kihozza az extra hőt a levesekben, pörköltekben és ételeinkben.
A Chili Hungária Manufaktúra népszerű chiliszószait Kabán, egy Hajdú-bihar megyei kisvárosban állítják elő. Diczkó László a manufaktúra megálmodója, termékeivel 2011 óta van jelen a magyar kézműves élelmiszer piacon. A termelő hagyományos eljárással, innovatív módon dolgozza fel ezeket a chili paprikákat. Kínálatukban megtalálhatóak chili szószok, chili fűszerek, chili őrlemények és chili cseppek is.
Széles választékjukban mindenki megtalálja számára megfelelőt, legyen az enyhén csípőstől az extra erősig vagy a füstösön, édesen át a paprikás chiliszószig. Először két-háromféle szósszal indult a Manufaktúra, de a termelő szerette volna megismertetni a még csípősebb változatokat, illetve más ízesítésű chilitermékeket is a chili kedvelőkkel. Lefedi a teljes palettát, az enyhébbektől az EU-n belül elérhető legcsípősebb szószokig. Utóbbi lényeges megkülönböztetés, ugyanis Európában szigorú szabályok korlátozzák, hogy milyen adalékanyagokat lehet az élelmiszerekhez hozzáadni. A kapszaicin – a paprikafélék csípősségéért felelős vegyületet – csak természetes forrásból származhat, vagyis magából a termésből. A manufaktúránál 5-6 elterjedt fajtából – például Habaneroból, szellem chiliből –, főzéses technológiával készül a szószok többsége, ám kisebb számban további 30 különleges növényt is tartanak.
Diczkó László, kistermelőként kiemelt figyelmet fordított arra, hogy egyedi különleges termékek szerepeljenek a palettán. Különlegesség az, hogy egyes szószokon bizonyos évszámok vannak feltüntetve, amelyek valamilyen történelmi eseménynek állítanak emléket. A Kabai Tüzes Mennykő nevű szószon például az “In Memoriam 1857” szerepel, ugyanis Kaba térségében ebben az évben csapódott be egy meteor. A szósz íze illata domináns és kellemes. Ha megkóstolod azonnal a rabjává válsz. Középkategóriásan csípős szószok közé sorolható. A Sárga Vihar üvegén pedig az “In Memoriam 1241” olvasható, ez pedig a tatárjárás áldozatainak állít emléket. Sárga színű chili paprikákból készült chili szósz. Sima, selymes és enyhén citrusos ízvilága van. Ez a kombináció jól illik húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzára, meleg szendvicsre vagy sült krumpli mellé. A szószok mellett fűszerpaprikákkal is találkozhatunk a Chili Hungária Manufaktúra termék palettáján. Ha szereti a család a füstös ízvilágot, akkor feltétlen próbáljátok ki a füstölt fűszerpaprikát, amely egy speciális eljárással, meleg füsttel érlelt édes paprika por. Ajánljuk halászlébe, töltött káposztába, bablevesbe és minden olyan fogáshoz, amelyhez a füstös íz illik.
Ezen kívül a manufaktúra kínálatában sok izgalmas szószok, őrlemények megtalálhatók, melyeket időről időre bővítenek újabb saját gyártású termékekkel.
OLVASS TOVÁBB!
5 egyszerű és gyors mennyei édesség - Liszt nélkül készül
Néha legyőzhetetlen vágyat érzünk, hogy behabzsolhassunk valami finomságot, de felmerül a kérdés: mi lesz a vonalainkkal? Most azonban o...
GASZTRO10 hiba, amit a vacsora készítésénél elkövetsz
Vacsorafőzés közben sokszor Jamie Olivernek érezzük magunkat, pedig néha pont a nagy sürgés-forgás közepette feledkezünk meg néhány ...
GASZTRO5 mennyei csokoládés desszert, mely 10 perc alatt elkészül
Szerintünk nincs is olyan ember, aki ne szeretné a csokoládés süteményeket, desszerteket. Ám azt kevesen tudják, hogy van néhány finoms...
A legfinomabb banános sütik - szerintünk!
Hideg időben nagy szolgálatot tehet a banán, mely a sportolók és a tanulók méltán kedvelt étke. Hogy miért, azt megtudhatod cikkünkbő...
GASZTRO10 felbecsülhetetlen értékű főző trükk, amit csak kevesen ismernek - Könnyítsd meg a dolgodat!
Összegyűjtöttünk néhány ételkészítéssel, takarítással és szervezéssel kapcsolatos konyhai trükköt, amiknek egészen biztosan nagy...
GASZTRO5 mesés Oreos desszert, amit muszáj megkóstolnod
Keksz ide, keksz oda, az Oreo mégiscsak csúcsokat dönget. Főleg akkor, ha néhány mennyei desszerthez társul, és az asztalra kerül. Most ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK