FÉSZEK

Valóban számít, hogy milyen sütőben sütünk?

Akik a konyhában nem csak mint vendégek tűnnek fel, a legtöbbször pontosan tudják: a tűzhely milyensége kulcsfontosságú. Konkrétan az elkészítendő fogás íze múlik azon, hogy milyenek a körülmények. Az csak egy dolog, hogy gáz vagy villany felhasználású a kiszemelt modell, bár nyilván a fogyasztás szempontjából nem mellékes tényező ez sem. Ellenben a további specifikációk azok, amik igazán érdemlegesek. Persze csak akkor, ha a gasztronómiai remekelések sikere elsőbbséget élvez!

Milyen módon fokozható az ízélmény?

A sütők ezerfélék lehetnek, ez tény. Viszont egy biztos. Minél egyenletesebb a hőeloszlás, annál biztosabb a siker. A régi tűzhelyek alapvető gyengeségének számított a helytelen hőkezelés. Így fordulhatott elő, hogy ki kellett ismerni őket, magyarán egy-két odaégetés után kiderült, hogy hova érdemes rakni a tepsit, milyen szögben sül meg a legjobban a hús vagy a sütemény. Nagyanyáink ezt úgy magyarázták, hogy mindennek lelke van. S ez igaz is, de ellentétben az ősi sütési megoldásokkal, a régi tűzhelyek hibája annyi volt, hogy pusztán kialakítás terén nem stimmeltek. Na ez az a luxus, ami a mai, rohanó világban nem kivitelezhető. Jóformán elképzelhetetlen, hogy azzal induljon a sütővel közös élet, hogy az első tíz alkalom csupán a próbálkozásról, a centiméterek kitalálásáról szóljon. Ez tényleg nonszensz! Annál is inkább, mert abba belegondolni sem érdemes, hogy mindez milyen fokú energiapocsékolással egyenlő. Ráadásul az erősen megégett vagy éppen át nem sült fogások a kukában végezhetik, ami újfent nem egy gazdaságos fordulat.

Vagyis célszerű a minél modernebb megoldásokra voksolni. A légkeveréses variációk méltán örvendenek óriási népszerűségnek. Az alul-felül sütéssel ellentétben egészen máshogy cirkulál a hő, ennek megfelelően a sütési élmény is teljesen más. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a villanytűzhelyek egyenletesebben teljesítenek, mint a gázos típusok. Ez sokszor nem magán a berendezésen múlik, hanem a gáznyomáson, amivel évek óta előfordulhatnak problémák.

Kifizetődő taktika a főzést és a sütést különválasztani?

Sokan ragaszkodnak a gázhoz, mint energiaforráshoz, többek között azért, mert rendelkezésre áll, be van kötve, a villanyhálózat bővítése ezzel szemben nem kivitelezhető. Régi házak esetében ez egy tipikus forgatókönyvnek mondható. Viszont még így sem feltétlenül kell lemondani például az indukciós főzőlap előnyeiről, vagy a villanytűzhely pozitívumairól. Ugyanis kombinált tűzhelyek is léteznek, ahol a főzés villannyal, a sütés pedig gázzal üzemel. De akár a gáztűzhely mellé beszerezhető egy kisebb indukciós főzőlap, amivel tényleg csúcsra járatható a főzés élménye. Miközben az energiatakarékosság is borítékolható a használat perceiben.

Sok esetben a hely szűke az, ami befolyásolja a sütő milyenségét. Amikor a paraméterek adottak, akkor nyilván nem marad más, mint a maradéktalan alkalmazkodás. Ellenben az egyedi igények figyelése mindenkor elsőbbséget élvez. Mert igen, van különbség sütő és sütő között és van érzékelhető ízeltérés ennek megfelelően a bennük elkészülő fogások között is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL