Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

Ha nincs jelen az otthonodban ez az 5 dolog, ideje újra gondolni a lakberendezést

Szerző:
Szabó Anna
A „szentély” egyfajta menedékhelyet és biztonsági zónát jelent, akárcsak egy kikötő a viharban hánykolódó hajó számára. A szentély az, amely feltölt, és ahol jól érzed magad. Talán ez így most kissé a dolgok leegyszerűsítésének tűnhet, de olyan ez, mintha te lennél a természet egy darabkája, ami harmóniában van a nagy egésszel. Az egyik táplálja a másikat, napról-napra.

Ha innen nézed a dolgokat, akkor nem csupán tárgyak sokasága az otthonod, amely körülvesz, hanem fel is töltekezel és ez akár képes megváltoztatni az életedet. De hogyan tervezd meg úgy az otthonodat, hogy visszatükrözze a belső világodat és a személyiségedet?


Nagyon fontos a terek és azok helyes kihasználtsága, mivel könnyen gátolhatnak a személyiséged kibontakozásában. Természetesen neked is vannak céljaid, álmaid és bizonyos jellegű törekvéseid, és elégedettnek kell lenned ahhoz, hogy mindezeket meg is tudd valósítani. Ám egy nem megfelelő környezetben mindez nehezebb. Úgy érezheted, mintha egy sziklát kellene görgetned magad előtt, miközben haladsz az úton.


Próbálj meg így gondolkodni: ha például nyitsz egy üzlethelyiséget, igyekszel körülvenni magad dinamikus és inspiráló emberekkel. Ültesd át ezt a gondolatmenetet az otthonod kialakítására is, és olyan tárgyakat helyezz el a lakásban, amelyek képesek motiválni.


A szentély kialakításának öt alapelve


Ha olyan helyet szeretnél kialakítani, ahol igazán jól érzed magad, akkor érdemes az alábbi öt kulcsfontosságú tényezőre odafigyelned, és eszerint végrehajtani a változásokat. Ne feledd, hogy mindenkinek mások a szükségletei, ezért fontos, hogy úgy rendezd be a lakást, ahogy neked leginkább megfelel.


1. Földelés


Az otthonodnak biztonságot, stabilitást kell nyújtania, békét kell árasztania, ahol jól érzed magad. Mindennek a kialakítása időt vesz igénybe, így tudsz erős háttérbázist létrehozni.
Az otthonod földelésének kialakításában elsődleges dolog az, hogy pozitív energiák uralják a lakást, és ehhez szükség van pár dologra. Ha szellemi megtisztulásra vágysz, érdemes orvosi zsályát vagy palo santo füstölőt égetned, ezek ugyanis elűzik a negatív energiát. Amennyiben még nem igazán csináltál ilyesmit, és nem akarsz feltétlenül égetni a lakásban valamit, akkor keverj össze néhány csepp almaecetet némi narancs illóolajjal. Töltsd egy spray-s dobozba, majd jól rázd fel és spricceld szét a lakásban az egyveleget. A lakás energiája azonnal magasabb rezgésszámra emelkedik, és varázslatos illat terjed szét.


Ezután ki kell alakítanod egy személyes meditációs részt. Jelölj ki egy békés zónát – elég akár egy kisebb sarok a lakásban vagy a hálószobában, a lényeg, hogy jól érezd magad az adott részen. Vegyél elő egy párnát vagy olyasmit, ami kényelmes, szerezz be egy füstölőt vagy egy hangtálat és minden olyan egyebet, amelyek körében jól érzed magad. Annak érdekében, hogy még személyesebbé tedd az egészet, írj le egy számodra szent szót, és ezt az adott szót foglald bele a meditációdba. Most már büszkén hirdetheted, hogy mi is jellemző rád.


2. Hála


Ez nem csupán egy kedves ötlet, a következetesen gyakorolt hálaadás ugyanis valóban jót tesz az egészségnek. Íme, néhány módja annak, hogy dekoráld ki az otthonod fizikai tárgyakkal, amelyek emlékeztetnek arra, hogy érdemes köszönetet mondani az univerzumnak:


• Válassz ki egy olyan részt a lakásban, amely a családi kapcsolataid eleveníti fel. Egy tanulmány szerint a családfa ismerete magasabb önbecsülést eredményez, emellett igencsak csökkenti a stresszt is.

• Készíts egy olyan falat, amelyen téged ábrázoló dolgokat jelenítesz meg. Helyezz el olyan képeket és illusztrációkat, amelyek rólad, a kedvenc pillanataidról árulkodnak, és olyan helyekről készült képeket, ahol már jártál vagy ahová éppen vágysz a jövőben. Helyezz el inspiráló személyekről készült fotókat, minden olyasmit, ami motivál.


3. Energia


Aki jól érzi magát, az a munkában is hatékony. Vedd figyelembe az alábbi módszereket, amelyekről sokan megfeledkeznek, és amelyek növelik a komfortérzeted, emellett a termelékenységet és a hangulatod is befolyásolják:


• Legyen megfelelő a hőmérséklet, növeld kissé a lakásban a hőérzetet: egy egyetemi kutatás szerint a kissé magasabb hőmérséklet akár 44%-kal is képes csökkenteni a gépelési hibákat.

• Ügyelj a világításra: a túl kevés vagy túl gyenge fényviszony káros a szemednek és migrént is okozhat. Mi a megoldás? Áraszd el otthonod természetes fénnyel, tárd ki az ablakokat vagy helyezz el olyan nappali izzókat a lakásban, amelyek közel állnak a természetes fényhez. Szintén jó ötlet lehet kerülni a közvetlen látómezőben a túl erős világítást és inkább kissé magasabbról, felülről megvilágítani az asztalt, asztali és állólámpák segítségével.


• Okosan válaszd meg a színeket: a vörös, a narancssárga és a sárga szín energiával tölt fel, elősegíti a szociális kapcsolatokat és stimuláló hatással bír. Ám bánj óvatosan a vörössel, mert olykor pulzusszám növekedést is eredményezhet. A zöld és a kék nyugtató árnyalatok, amelyek elősegítik a koncentrációt.


4. Motiváció


Érdemes Mahatma Gandhi szavait figyelembe venni: „tetteid szokásokká válnak, a szokásaid tükrözik az értékeidet és az értékeid teremtik a sorsot.” Bizony, a kis dolgokra is érdemes tehát odafigyelni. Az apró változtatásokkal komoly eredményeket érhetsz el, elegendő például a már nem hordott ruháidat elajándékozni vagy megszüntetni a folytonos rendetlenséget, hiszen ez a kép fogad, amikor belépsz a bejárati ajtón. Légy őszinte önmagaddal, és próbáld meg kicsikét szervezettebben alakítani a dolgokat.


A rendetlenség ugyanis a motivációt is megöli, ezért nagyon fontos a vizuális megjelenítés ahhoz, hogy bőség áradjon az életedbe. A kávés csészétől az egyes gyertyákig, netán a falakon látható festmények mind-mind pozitív energiával tölthetnek fel. A stílusos tipográfia, az idézetek és így tovább, mindannyian segíthetnek abban, hogy ne veszítsd szem elől a célt. Hasonló ez egy mantrához, amely motivál, csak itt maga a dekoráció az, amely felerősíti a vágyaidat és visszatükrözi az értékrended. Mindez megalapozza a mindennapi életed és tudni fogod, mit „miért” teszel.


5. Öröm


Ha nem tölt el örömmel az, hogy otthon vagy, mi értelme az egésznek? Hiszen minden útkeresés célja az, hogy megtaláld a boldogságot. Ideje tehát átgondolnod, hogy végezz otthon bármit is, árasszon el jó érzéssel a lakásban töltött idő. Mi az, ami örömet okoz számodra és feltölt, míg otthon vagy?


Jó megoldás az aromaterápia: a levendula, a zsálya és a borsmenta isteni illattal bír, javul a kedélyállapotod, érdemes tehát beiktatni a napi rutinodba. Önts néhány cseppnyit ezekből egy spray-s dobozba és spricceld szét, vagy cseppents valamennyit a fürdővízbe és élvezd, miközben gőzölög.


Csinálj valamit, alkoss! A dopamin ilyenkor szétárad a szervezetedben, amely elűzi a depressziót és megvédi az agyat az öregedéstől. Minden alkalommal, amikor alkotó tevékenységet végzel, nagy adag dopamin szabadul fel a szervezetedben. Nem számít, hogy miben vagy „tehetséges” vagy éppen milyen kreatív az, amit végzel. Az alkotás képes elterelni az önsajnálatról a figyelmet és egyáltalán, a napi gondokról, miközben a fantázia és az álmok világába röpít. Jelenítsd meg akár a falakon a saját belső világod.
 

 

otthon fészek lakberendezés szoba nappali fengshui btor dekoráció bútor
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL