FÉSZEK

7 tipp, ami segíthet a legjobb ár-érték arányt megtalálni lakásunk felújításához

Szerző:
Szabó Anna
A lakásfelújítás bizony embert próbáló feladat, de ha minden simán megy, akkor persze a végeredmény egy megújult és modern otthon.

Ez azonban a ritkábbik eset, mert a felújítás sajnos igazi pénznyelővé válhat. Hogy ez ne legyen így, mindenképp érdemes megfogadni az alábbi tippeket.

Alapos és időben történő tervezés

A lakásfelújítás költségei sokszor azért szállnak el, mert mindent az utolsó pillanatra hagytunk. Főleg a szakemberek kapcsán érdemes minél előbb megtalálni a legjobbat, mert bizony hamar betelik a naptárjuk. Ha pedig ez megtörténik, akkor már csak felár ellenében vállalják el a munkát, vagy akár más, drágább szaki után kell néznünk.

A tervezés azért is fontos, hogy lássuk, hogy milyen és mennyi alapanyagra lesz szükségünk. Ezek ára ugyanis szinte hónapról hónapra emelkedhet. Ha időben meg tudjuk vásárolni őket, jelentős összeget spórolhatunk.

Kutatómunka

Ne sajnáljuk az időt: nézzünk utána mindennek alaposan. Keressünk fel minél több kivitelezőt, hogy biztosan a legjobb ár-érték arányt képviselővel köthessünk szerződést. Továbbá ismerjük meg a szóba jöhető technikákat is: az építőipar rohamtempóban fejlődik, így mindig piacra kerülnek olyan megoldások, amik korszerűbbé teszik az otthonunkat, és segítenek lefaragni a költségeinket.

A neten számos olyan oldalt találunk, ahol akár a komplett felújítást szimulálhatjuk. Könnyen lehet, hogy itt olyan lehetőségekbe is belebotlunk, amikre magunktól nem is gondoltunk volna.

Előremutató tervezés

Ha pedig már szóba kerültek az innovációk, feltétlenül vegyük számításba a zöld megoldásokat. A napelem, a hőszivattyú, a geotermikus hő és társaik hosszú távon hatalmas megtakarítást eredményezhetnek. Igaz, hogy a bekerülési költségük magasabb, de évek, évtizedek alatt bőven visszahozzák az árukat.

Ezen a téren is találhatunk online támogatást. A hőszivattyú-kalkulátorok például néhány adat megadása után megmutatják, hogy mekkora rendszerre van szükségünk, ennek mekkora a várható telepítési költsége, és milyen mértékű spórolást jelenthet a hagyományos technikákhoz képest.

Időzítés és rugalmasság

Arról már volt szó, hogy célszerű minél előbb elkezdeni a tervezést, és lehetőleg jó korán lecsapni a remek szakemberekre. Azt azonban nem árt tudni, hogy tavasztól kora őszig a mesterek nagy részének egy másodperc szabadideje sincs, és aligha fogunk beleférni a menetrendjükbe. Nem árt tehát okosan időzíteni a felújítást, és lehetőleg a csúcsszezonon kívül belefogni.

Azt a hibát pedig semmiképp ne kövessük el, hogy minden általunk megálmodott dátumot kőbe vésettnek tekintünk. Legyünk rugalmasak, és ha lehet, igazodjunk a kivitelezőhöz. Inkább várjunk egy hónapot, vagy akár egy évet a beruházással, ha ez kell ahhoz, hogy a legjobb ár-érték arányt képviselő szakember dolgozzon nálunk.

Költségvetés készítése

Egy nagyobb felújítás kiadásait igen nehéz nyomon követni a munkálatok során. Mindig jöhet valamilyen váratlan probléma, előre nem látható extra költség. Ezeket kikerülni nem tudjuk, felkészülni rájuk azonban igen. Egy előre összeállított, részletes költségvetésben ugyanis látni fogjuk, hogy pontosan miként alakul a büdzsénk.

Így pedig a váratlan helyzetek sem okoznak akkora fejfájást, hiszen a pluszkiadásokat kompenzálhatjuk egy másik tétel újragondolásával vagy teljes mellőzésével. A költségvetésben tehát mindenképp hagyjunk némi mozgásteret magunknak, hogy a váratlan kiadások ne döntsék dugába a terveinket.

Engedélyek kiváltása

Nem minden felújítás engedélyköteles, de egyes munkálatok – főleg társasházaknál – azok lehetnek. Egy családi háznál is előfordulhat ilyesmi, főleg, ha egy nagyobb teraszt vagy téli kertet szeretnénk építtetni. Ezeknek már azelőtt olvassunk utána, hogy egyetlen kapavágás is történne az ingatlanban, mert utólag akár borsos büntetésre is számíthatunk.

Miután a hőszivattyú-kalkulátorral kiszámoltuk a fűtési-hűtési rendszerünk paramétereit, ne felejtsük el felvenni a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Ezekhez a készülékekhez ugyanis a kedvezményes H-tarifa az ajánlott, aminek kiépítését a szolgáltató engedélyezheti.

Előkészületek

Számos olyan eleme lehet a felújításnak, amihez nem kell szakember. Ha módunkban áll, ezek egy részét végezzük el saját kezűleg, hogy ne kelljen külön fizetnünk érte. Tipikusan ilyen lehet, hogy kipakoljuk azokat a helyiségeket, amiket újjáalakítunk, és letakarjuk azokat a bútorokat, amiket nem tudunk elvinni. Annak sincs akadálya, hogy mi magunk kaparjuk le a tapétát festés előtt, de akár az alapozást, glettelést is megoldhatjuk önerőből.

Az anyagok egy részét is beszerezhetjük mi magunk, így a szállítás nem kerül majd plusz pénzbe. Így ráadásul megkereshetjük az akciós termékeket vagy felkutathatjuk a legolcsóbb szaküzletet.

Kérjünk tanácsot jó előre!

Nem érthetünk mindenhez, ezért biztosan lesznek a felújításnak olyan részei, amiben teljesen laikusként kell döntéseket hoznunk. Ebben az esetben keressünk fel egy belsőépítészt, építészt, aki a lakásfelújítás első percétől kezdve segít a legjobb ár-érték arányú megoldások kiválasztásában.

lakásfelújítás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL