FÉSZEK

3+1 ötlet a mesébe illő gyerekszoba megvalósításához

A gyerekszoba kialakítása egy család életében igen izgalmas feladat. Egy csecsemőnél még nem ismert az egyéni ízlése, kedvenc figurái, így a saját kreativitásunkra kell hagyatkozni. Egy nagyobb gyerek esetében viszont már a gyerkőccel közösen történhet a szoba újra álmodása és egy igazi kis mesebeli kuckó kialakítása.

Képek, matricák, falfestés


A falak színe nagyban befolyásolja a gyerekszoba hangulatát. Persze tudjuk, hogy a kislányoknak barackszín, a fiúknak meg kék, de ennél azért lehetünk kreatívabbak és menőbbek! Számtalan gyerekbarát falfesték létezik, sok márka kínál elképesztő színeket, miközben a festék környezetbarát és lemosható. Ezeknek a festékeknek az előnye, hogy akkor sem történik katasztrófa, ha utódunk úgy dönt, hogy telerajzolja a falat szabadidejében. A színeket nyugodtan variálhatjuk, ha van kézügyességünk, mi magunk festhetünk motívumokat, figurákat az alapra. Ha pedig még véletlenül sem szeretnénk, hogy a bébi hielogrifák a friss festést díszítsék, akkor sokfelé beszerezhetünk falra szerelhető krétatáblát vagy fekete krétalapot. Ne fogjuk vissza a gyermek kreativitását, és ne is szidjuk le, ha alkotni szeretne, mert ezekkel a tevékenységekkel rengeteget fejlődik a kézügyessége és párhuzamosan az agya is!

Az internetre beírva a “falmatrica” szót megannyi gyártó és lehetőség tárul elénk. A gyerekkel közösen is kiválaszthatjuk a neki tetsző alakzatokat. Kis felfedezőknek javasoltak a térképek, természetbarátoknak az állatfigurák, de persze jöhet egy szuperhős teljes repertoárral is, vagy épp egy hercegnő szobájának matrica verziói.

A fali képek gyerekszobákba is felhelyezhetők, főleg a nagyobbak fogják ezeket már értékelni. Kicsit komolyabb hatásuk van, mint egy falmatricának, és persze nem is érintkeznek akkora felületen a festéssel. Egy kiskamasz már szereti, ha a szüleihez hasonló tárgyak díszítik a személyes terét.
 

Plafonra fel!

A gyerekek imádják, ha van mibe belefeledkezniük, és bizony a plafonról lógó dekortárgyak, vagy a mennyezetre felragasztott, éjszaka világító csillagok és égitestek valósággal megbabonázzák őket. Arról nem is beszélve, hogy ezzel mind játékosan tanulhatnak is. A gépek szerelmesei repülőgép makettekkel gazdagodhatnak, de egy trükkös, tapssal irányítható lámpa is kedvenccé válhat.

A fényekkel egyébként is érdemes játszani, különösen alkalmasak hangulatteremtésre, megnyugtatásra. Manapság rengeteg gyerek lámpa közül választhatunk, teljesen a kicsik ízlésére szabva.

A plafont szintén feldobhatjuk egyedi festéssel is, egy ügyesebb szülő lazán felvarázsol pár felhőt, napocskát és szivárványt a megfelelő helyre.


Ágyban aludni? Ugyan!

Egészen különleges és egyedi megoldások vannak már a fekhelyekre is. Bármelyik bútoráruházban megtalálhatóak már a sátorágyak, a házikót vagy kunyhót lemodellező ágyak. De találkozhatunk autó ággyal is, sőt akár emeletes kalózhajóval vagy kamionnal. A lányoknak ott vannak a baldachinos fekhelyek és a mini hercegnői lakosztályok. Nagyobb gyerekeknek kialakíthatunk galériát is, ahova létra-lépcső vezet fel.


Rend a káoszban


Sok szülő azt gondolja, ha elhalmozza játékkal a gyermekét, az a szeretet jele. Ez biztosan így is van, ám gyermekpszichológusok szerint a túl sok kacattal pont az ellenkezőjét érjük el - a gyerek nem elégedett lesz, hanem frusztrált. A gyerekek nem tudnak egyet kiválasztani és abban elmélyülni. Így sok készségük nem indul megfelelő fejlődésnek.
A mesébe illő gyerekszobába jó, ha helyet kap valami rendszerezésre alkalmas doboz is, hogy ne legyen mindig minden játék szem előtt. A fentebb említett kréta tábla pedig valóban olyan eszköz például, ami alkotásra sarkall. Egy olyan játék, ami önmagában tud mindent (pörög, villog, sípol…) az nem fogja felfedezésre sarkallni a gyerkőcünket.

Egy mesebeli világban pedig rengeteg a felfedezni való: elég pár gomb, fonál, egy kis ragasztó és olló, papírok vagy kimaradt ruhaanyagok, a parkban talált toboz vagy madártoll, a játszótérről hazavitt kavics, és máris megtelik kincsekkel a környezetük, amikből ők maguk tudnak a fantáziájukkal új dolgoknak életet adni, és mesés kalandokra indulni.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL