Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

Szoktál beszélgetni a háziállataiddal? - Akkor intelligensebb vagy, mint hinnéd

Szerző:
Szabó Anna
Ha van háziállatod, akkor valószínűleg te is beszélsz hozzá, akárcsak az emberekkel. Jó éjt kívánsz neki, megkérdezed, nem szomjas-e, vagy szeretne-e sétálni. Szinte várod, hogy reagáljon. Ám sokak furcsán nézhetnek rád. Biztosan te is megkérdezted már magadtól, hogy miért kommunikálsz úgy a kis kedvenceiddel, mint más emberekkel? Valóban őrültség lenne mindez?

Ám aggodalomra semmi ok. Ha a háziállatokhoz, a növényekhez vagy esetleg élettelen tárgyakhoz beszélsz, azt jelenti, hogy igencsak intelligens vagy. Az állatokkal történő kommunikáció ugyanis az antropomorfizálás része. Ez azt jelenti, hogy az emberek humán érzelmeket és tulajdonságokat tulajdonítanak olyan tárgyaknak vagy létformáknak, amelyek nem emberiek.


Nicholas Epley, a Chicagói Egyetem Viselkedéstudományok professzora és az antropomorfizálás szakértője azt mondja, „korábban az antropomorfizmust, mint jelenséget, gyerekesnek vagy az ostobaság jelének tekintették, ám valójában épp az ellenkezője az igaz. Mindez annak a jele, hogy az ember a legintelligensebb faj a Földön.”


Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a nem emberi dolgokat emberi tulajdonságokkal ruházod fel. A gyermekek nagy része szívesen részt vesz az antropomorfizálásban, amelyet ekkor még aranyosnak, maximum kissé furcsának találnak. Ám, ha mindezt már felnőtt műveli, akkor bizony sokan tekintenek rá csodabogárként. A témában kutató szakemberek jelenleg azonban úgy vélik, hogy a nem emberi dolgok emberi érzelmekkel és tulajdonságokkal való felruházása az intelligencia jele.
A Harvard Egyetemen, egy 2011-ben végzett tanulmány keretében, amelynek az Emocionális Humanizálás és Dehumanizáció hatásai címet adták, komoly eredményekre jutottak. A kísérletben résztvevő embereknek fényképeket mutattak felnőtt állatokról és állatkölykökről. A legtöbben az állatkölyköket választották. Elnevezték őket, általában emberi neveket adva az állatoknak, és ugyanúgy kommunikáltak velük, mint az emberekkel.


Habár az antropomorfizálás elsősorban az állatok és a tárgyak felruházása emberi tulajdonságokkal, nem csupán ezt jelenti. Olyan is létezik ugyanis, hogy a cicádat „édesemnek” hívod, netán a kutyusod szólítod „jó fiúnak”. Ez mind-mind a fenti jelenség jele.


Kétségtelen, hogy az emberi agy a mai napig számos bonyolult titkot rejt. Kutatások ezrei után is még csak a jéghegy csúcsa az, amit feltártak az agy képességeiről. Az viszont ma már elmondható, hogy ha élettelen tárgyakat vagy állatokat emberi tulajdonságokkal ruházol fel, akkor mindez nagyfokú kreativitásra utal.


Az antropomorfizmus tehát gyakori jelenség, és bizony a háziállatokra is pozitívan hat. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy ha folyamatosan kommunikálsz a házi kedvenceiddel, akkor képesek lesznek arra, hogy megtanulják a szavak közti különbséget és emlékeznek bizonyos gesztusokra. Mivel a kutya és a macska évszázadok óta az ember közelében él, sokban alakultak az emberhez. Amikor beszélsz a kutyádhoz, akkor megpróbálja értelmezni a szavakat és az ahhoz kapcsolódó érzéseket. A macskák ugyan kevésbé értik az egyes szavakat, de figyelnek a hangsúlyra és az utasítást is értik.


Az ember három okból próbál antropomorfizálni egyes objektumokat és állatokat. Egy-egy tárgynak ugyanis emberi vonásai annak, olybá tűnhet, akár egy arc. Ilyenkor automatikusan is emberi érzelmekkel és tulajdonságokkal ruházod fel az adott tárgyat. Mindez korábban szükséges volt a túléléshez és magasabb intelligenciára utal.


Az agy ugyanis nem érti, hogy egy élettelen tárgy, miképpen tűnhet egyszerre emberinek, ezért az arcot formáló tárgyat elkezdi emberként kezelni. Ha például a tűzhely gombjai tűnnek úgy, akár egy-egy szem, könnyen lehet, hogy beszélni fogsz hozzá vagy elnevezed. Ez nem őrültség vagy infantilizmus, hanem az emberi természet arra törekszik, hogy barátkozzon a többi emberrel vagy annak látszó dologgal.
Aggodalomra tehát semmi ok. Ha társalogsz a házi kedvenceiddel, természetes jelenség és teljességgel normális. Ne törődj mások véleményével! Az agyad tökéletesen működik, és éppen antropomorfizál. A helyzet az, hogy jóval intelligensebb vagy azoknál, akik viszont nem kommunikálnak a háziállataikkal.
 

kisállat kutya macska háziállat
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL