GASZTRO

Gyors, finom, egészséges: wokot mindenkinek!

Szerző:
Szabó Anna
A kínai módra pirított zöldségek ropogósak, finomak, színesek, tele vannak vitaminokkal és ízekkel. Gyorsan készülnek, ezért nem tűrik a közepes minőséget, mindig a legjobb hozzávalókat vásárold meg az ilyenfajta ételekhez.


Először is rendelkezned kell egy jó wokkal, amelyet ázsiai fűszerüzletben szerezhetsz be. A wokban a sütés általában két fázisban zajlik: először élénk tűzön megpirítod a zöldségeket, hússal vagy anélkül, hogy szépen megszínesedjenek. Azután adj hozzá egy kevés folyadékot (húsleveset, vizet, szójaszószt), hogy jó sűrű lé képződjön. Számos zöldségfélét készíthetsz ezen a módon: sárgarépát, hagymát, brokkolit, zöldbabot, héjas zöldborsót, cukkinit, paprikát. Húsból lehetőleg vékony csíkokra vágott sertéskarajt használj. Azt is tudnod kell, hogy ezt az elkészítési eljárást csak az eleve kisméretű, illetve apróra darabolt zöldségeknél alkalmazhatod.

Az Egyesült Államokban kantoni szülők gyermekeként született Ken Hom, a kínai konyhát bemutató számos szakácskönyv szerzője meggyőződéssel vállalja, hogy a wok a nyugati konyhában is jól használható. „Igazi kínai ízeket megfelelő technikák és főzési módok segítségével érhetsz el – írja Ken Hom. – Ebből a szempontból messze a wok a leghasznosabb eszköz.
A nyugati országokban az a wok felel meg a leginkább, amelynek 35 cm hosszú fanyele van, az alja enyhén ellaposodik, így stabilan fekszik egy európai típusú tűzhelyen. Még ha ez a forma el is tér a hagyományos kerek aljú woktól, amely az edény közepére összpontosítja a hőt, ez egy szükséges módosítás. A woknak elég súlyosnak kell lennie: jobb, ha acéllemezből készül, és nem alumíniumból vagy inoxból, ugyanis ezek az anyagok rosszul tűrik a magas hőmérsékletet, amelyet a sütés bizonyos esetekben megkíván. A tapadásgátlóval bevont wok azonban egyrészt drágább, másrészt nem lehet úgy beolajozni és aromásítani, mint a hagyományos wokot, pedig az zamatosabbá teszi a benne fövő alapanyagokat.”

 

Sonkás pirított zöldségek »

 

Pirított sárgarépa, snidling és újhagyma »

 

Párolt kínai kel csirkével »

 

Serpenyőben sült
szójacsíra »

 

Garnélarák és paprikáskorma »

 

Spárga parmezánforgácsokkal »

 

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL