GASZTRO

Megtekert sütemények, avagy a piskótatekercs csodája

Ha a piskótának lelke van, akkor a tekercselt variációjának még inkább. De ettől sem szabad félni: próbálkozni kell, és idővel sikerülni fog. Tippjeink és ötleteink segítségével Te is igazi Piskótatekercs Nagymesterré válhatsz!


Kiskáté alaprecepttel

A siker egyik titka a piskótatekercs esetében, hogy a süteménytésztát még melegen kell felgöngyölni, majd hagyni kell ilyen formában kihűlni, és csak utána megtölteni a vajas vagy tejszínes, esetleg lekváros vagy gyümölcspürés krémmel.

Ha hosszú és vékony tekercset szeretnél, a hosszanti oldalon kezdd a tekercselést, a papírt használd szamárvezetőként. Ha nagyobb szeletekre vágysz, a rövid oldalról göngyöld fel.

És ne feledd: a tojásfehérjét verd fel jó keményre, a tésztát süsd meg gyorsan!

Hozzávalók az alaptésztához:
30g vaj
4 tojás
75g porcukor
75g liszt

Elkészítése:
1. Sütőlapra fektess egy nagy ív sütőpapírt. Ecsettel kissé vajazd meg. Egy lábásban olvassz meg 30g vajat, és tegyük félre. Tegyél egy tálba 3 tojássárgáját és 75g porcukrot. Habverővel keverd 3 percig, amíg kifehéredik.

2. Adj hozzá 75g lisztet, és újabb 1 percig keverd. Tegyél habüstbe 4 tojásfehérjét egy csipet sóval. Verd kemény habbá. Gyengéden forgasd bele a habot a cukros keverékbe. A hab csak akkor lesz szép, ha a tál, amiben felvered, tökéletesen tiszta.

3. Egy hosszúkás lapát segítségével terítsd el a tésztát a kivajazott sütőpapíron. Gyorsan dolgozz, de ne törjön össze a tésztában lévő habot. Simítsd el egyenletesen, kb. 1,5cm vastagon. Ügyelj arra, hogy ne maradjanak a tésztában lyukak vagy túl vékony részek. Gyengéden terítsd el, egészen a szélekig.

4. 230ºC-os sütőben 7-8 percig süsd. Vegyed ki a tésztát a sütőből. Teríts egy tiszta, megnedvesített ruhát a gyúródeszkára. Borítsd rá a tésztát. A sütőpapírt ecset segítségével nedvesítsd be. Pihentesd 5 percig, majd az egyik sarkát megfogva húzd le a papírt a tésztáról. Hagyd hűlni 15 percet.

 

 

Feketeerdő tekercs »

 


Klasszikus fatörzs »


 


Habos epertekercs »

 


Spirálos sütemény »

 


Epres piskótatekercs »

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL