Először is rendelkezned kell egy jó wokkal, amelyet ázsiai fűszerüzletben szerezhetsz be. A wokban a sütés általában két fázisban zajlik: először élénk tűzön megpirítod a zöldségeket, hússal vagy anélkül, hogy szépen megszínesedjenek. Azután adj hozzá egy kevés folyadékot (húsleveset, vizet, szójaszószt), hogy jó sűrű lé képződjön. Számos zöldségfélét készíthetsz ezen a módon: sárgarépát, hagymát, brokkolit, zöldbabot, héjas zöldborsót, cukkinit, paprikát. Húsból lehetőleg vékony csíkokra vágott sertéskarajt használj. Azt is tudnod kell, hogy ezt az elkészítési eljárást csak az eleve kisméretű, illetve apróra darabolt zöldségeknél alkalmazhatod.
Az Egyesült Államokban kantoni szülők gyermekeként született Ken Hom, a kínai konyhát bemutató számos szakácskönyv szerzője meggyőződéssel vállalja, hogy a wok a nyugati konyhában is jól használható. „Igazi kínai ízeket megfelelő technikák és főzési módok segítségével érhetsz el – írja Ken Hom. – Ebből a szempontból messze a wok a leghasznosabb eszköz.
A nyugati országokban az a wok felel meg a leginkább, amelynek 35 cm hosszú fanyele van, az alja enyhén ellaposodik, így stabilan fekszik egy európai típusú tűzhelyen. Még ha ez a forma el is tér a hagyományos kerek aljú woktól, amely az edény közepére összpontosítja a hőt, ez egy szükséges módosítás. A woknak elég súlyosnak kell lennie: jobb, ha acéllemezből készül, és nem alumíniumból vagy inoxból, ugyanis ezek az anyagok rosszul tűrik a magas hőmérsékletet, amelyet a sütés bizonyos esetekben megkíván. A tapadásgátlóval bevont wok azonban egyrészt drágább, másrészt nem lehet úgy beolajozni és aromásítani, mint a hagyományos wokot, pedig az zamatosabbá teszi a benne fövő alapanyagokat.”
| |
Pirított sárgarépa, snidling és újhagyma »
| |
| |
| |
| |
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK