SZÓRAKOZÁS

8 tipp, ami segít a saját ízlésünkre szabni a sorozatgyártott bútorokat

Szerző:
Szabó Anna
Az otthonunkat a saját stílusunk és ízlésünk szerint berendezni mindig kihívás elé állít minket, de különösen igaz ez akkor, amikor sorozatgyártott bútorokkal dolgozunk. Kétségtelen, hogy ezek a bútorok praktikusak és megfizethetőek – ugyanakkor gyakran hiányzik belőlük az egyediség és a személyesség, hiszen nagy mennyiségben gyártják őket, elsősorban a funkcionalitást tartva szem előtt.

Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy testre szabhassuk ezeket a bútorokat, így azok egyedibbnek tűnhetnek, a lakásunk pedig igazán otthonossá válhat,  miközben kifejezi a mi személyes ízlésünket. Az alábbiakban nyolc tippet mutatunk, amelyek között biztosan találunk olyat, amit mi magunk is szívesen alkalmazunk majd, hogy a tömeggyártott bútorunk egészen új arculatot kapjon.

Festés, színezés

Első lépésként gondoljunk a bútorok színére: a festés nagyszerű módja annak, hogy egy sima vagy unalmas felületet érdekesebbé és személyesebbé tegyünk. Választhatunk élénk színeket, amelyek remekül mutatnak egy neutrális színekkel bíró otthonban vagy egy bohém, egyébként is színes környezetben. Ez utóbbi esetben persze fontos, hogy azért harmonikus végeredményt kapjunk. De választhatunk pasztell árnyalatokat is, ha nem annyira szeretjük a feltűnést, ugyanakkor megerősíthetjük az otthonunk már kialakított színsémáját is.

Ne feledjük, hogy minden festési munkálatot meg kell előznie a különböző felületkezelési technikáknak – ilyen például a zsírtalanítás vagy a csiszolás. A sorozatgyártott bútorok általában nem fából készülnek, hanem bútorlapokból, illetve lemezekből: tartsuk szem előtt, hogy ezek egészen más előkezelést igényelnek, mint a fa! A témában érdemes lehet egy kicsit olvasgatni először, de YouTube-videókból is sokat tanulhatunk.

Ha pedig kifejezetten ügyeskezűek vagyunk, akkor az előkészítés során próbálkozhatunk különböző technikákkal, például az antikolással is, amivel még különlegesebbé tehetjük a végeredményt.

Egyedi fogantyúk és kilincsek

A bútorok részleteiben is ott rejlik az egyediség lehetősége, gondoljunk csak a fogantyúkra és a kilincsekre! Cseréljük le az eredeti darabokat olyanokra, amelyek illeszkednek a saját stílusunkhoz, az otthonunk többi tárgyához és amelyek egy kicsit egyedibbek! Ma már számos bolhapiacon vagy tervezői vásáron találhatunk igazán különleges fogantyúkat, készüljenek azok üvegből, kerámiából, fából vagy fémből.

Lehet, hogy ezek apróságnak tűnnek, különösen akkor, ha nagyobb bútorokra, mondjuk komódokra szánjuk őket. De meglátjuk majd, hogy milyen nagy változást képesek hozni a bútorok megjelenésében – és ezzel együtt az otthonunk sajátosságait is kiemelik.

Matricázás, dekupázs

Ha nem szeretnénk átfesteni a bútort, de valahogy személyre szabnánk, akkor érdemes lehet bevetni egy-egy stílusos matricát vagy a közkedvelt dekupázstechnikát. Ezzel karaktert adhatunk az adott darabnak, miközben belesimítjuk az otthonunk már kialakított stílusába. Ehhez válasszunk olyan mintákat vagy színeket, amelyek harmonizálnak a többi lakberendezési elemmel, és hozzájárulnak a kívánt atmoszféra kialakításához.

Újragondolt kárpitozás

Ha egy sorozatgyártott kanapét vagy fotelt szeretnénk egy kicsit személyre szabni, akkor sem lehetetlen a küldetés, de kétségtelen, hogy némi ügyességre és szakértelemre szükségünk lesz. Ehhez lehet, hogy érdemesebb rögtön egy kárpitos segítségét igénybe venni. Más a helyzet persze, ha a bútor szövete cserélhető, ilyen esetben csak meg kell varratnunk a nekünk tetsző, egyedi anyagból az új huzatot, majd áthúzni. Bármelyik utat válasszuk is, keressünk olyan szöveteket és színeket, amelyek passzolnak a lakásunk általános stílusához, és emelik a bútor esztétikai értékét.

Funkcionális elemek hozzáadása

Az egyediség nem csak a külső megjelenésről szól: gondoljuk át a bútor funkcióját, és adjunk hozzá extra elemeket, amelyek személyre szabják a használat élményét! Például: ha van egy egyszerű, sematikus polcrendszerünk, akkor vásároljunk néhány színes, kihúzható tárolót, amelyekkel nemcsak a tárolást könnyítjük meg, de egy kicsit fel is dobjuk az unalmas alapdarabot.

Kiegészítők és dekorációk

Ne becsüljük le az apró kiegészítők és dekortárgyak erejét! Itt arra gondolunk például, hogy színes, kézi készítésű díszpárnákkal bármelyik kanapét feldobhatjuk, csakúgy, mint egy-egy meglepő mintázatú pléddel. Vagy a komódok tetején elhelyezhetünk különös formájú vázákat, amelyekben száraz virágokat helyezünk el. Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, mégis személyessé teszik majd a terünket!

Bútorok átrendezése, kombinálása

Az egyedi otthoni atmoszféra kialakításának egy másik hatékony módja az, ha átrendezzük és kombináljuk a bútorokat a helyiségekben. Kísérletezzünk a bútorok különböző elhelyezéseivel, hogy optimálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló teret, miközben érdekesebb és személyesebb megjelenést érünk el. És hogy mi a legjobb benne? Az egész semmilyen költséggel sem jár!

Egyedi világítás

A megfelelő világítás nemcsak a hangulatot javítja, hanem hangsúlyozza a bútorok részleteit is. Válasszunk olyan lámpákat vagy világítótesteket, amelyek stílusban és formában harmonizálnak a bútorokkal. Ennek segítségével kiemelhetjük és hangsúlyozhatjuk azokat a területeket, amelyekre szeretnénk fókuszálni.

bútor
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL