FÉSZEK

Téli madármenedékek – Avagy így készíts biztonságos menedékhelyet a madaraknak télen

A madarak között sajnos nagyon magas a halálozási arány, amikor beköszönt a hideg időjárás. A madármenedékek ekkor életmentők lehetnek a hideg éjszakák és kegyetlen viharok közepette. Számos különböző menedékhely építhető a madarak fajtájának megfelelően, és minél több található a kertedben, annál több kismadár menekül meg.

A tél kockázata

Annak ellenére, hogy a téli madarak rengeteg módon védekeznek a hideg ellen, egy jeges eső, fagyos szél vagy mély hó sajnos halálos lehet számukra. Sajnálatos módon a fák is pont ilyenkor hullatják le leveleiket, így nem csak az időjárással, de az éhes ragadozókkal szemben is kevesebb védelmet nyújtanak. A lelkes kerti madarászok azonban sokat segíthetnek apró barátaiknak, ha telepítenek néhány madármenedéket.

A madármenedékek típusai

Számos mód létezik a biztonságos menedék kialakítására, ráadásul a védelem segít majd még több madárkát vonzani a kertbe. 

Örökzöld növények

Az örökzöld fák és bokrok ültetése, melyek nem veszítik el leveleiket a téli hónapokban sem, egy természetes módja a madármenedék kialakításának. Ezek közül a növények közül sokan magokat vagy bogyókat is növesztenek, így tápanyagforrást is biztosítanak a madaraknak. Az örökzöld táj leghatékonyabban fák, cserjék és dús talajtakarók segítségével érhető el, hogy a madaraknak minden magasságban védelmet nyújtsanak. 

Gallyrakás

A gally rakás a leggyorsabb módja a menedékhely építésének, és különböző madaraknak is megfelelő. Használj kisebb és nagyobb ágakat az elszigetelődés miatt, valamint örökzöldeket az extra védelemért. A madarak számára még inkább vonzó lesz, ha a menedékhelyet szélvédett helyen alakítod ki. 

Madárodú

A speciális madárodúk kényelmes és biztonságos menedékhelyet nyújtanak a kismadarak különböző típusainak. Az egyedi adottságaik ideálissá teszik a téli hónapokra, mivel hatékonyabban tartják a hőt és egyszerre több madárnak is helyet biztosítanak. Akármelyik vadon élő madarak ellátására szolgáló üzletben megvásárolhatók, de könnyen elkészíthetők saját kezűleg is.

Téli madárház

Ha az odú nem elérhető, helyette madárházak telepíthetők a kertbe. Lehet, hogy nem lesz olyan hatékony, mint egy kifejlesztett odú, de sokkal jobb a semminél. Emellett nagyon egyszerűen átalakítható egy madárház téli menedékké, hogy a hideg időben biztonságosabb és kényelmesebb legyen. 

Madárfészek

A fészekszerű madárodúk nem csak nagyon olcsók, de meghitt téli menedéket adnak a kismadaraknak. Az ilyen fészkek általában fonott nád anyagból készülnek, mint például a szalma, a széna vagy a vessző, és az elegáns megjelenésük ellenére nagyon hamar birtokba veszik majd a madarak. Télen faforgáccsal, fűvel, vagy szalmával bélelve még kényelmesebbé és melegebbé tehető. 

Ideális esetben a madárbarát kertek többféle madármenedéket is biztosítanak, hogy sok madárka számára jelentsen biztonságos védelmet a téli időjárás elől. 

Tippek a madármenedékhez 

A típustól függetlenül van néhány tipp, amivel hatékonyabbá tehető a madárotthon a fázó kismadarak számára. 

• Déli irányban helyezd el a menedéket, hogy maximálisan kihasználd a téli napsugarak melegét, de arra is ügyelj, hogy a szél ne tudjon befújni a bejáraton.

• Az odúkat és házakat fesd sötét színűre, hogy minél több hőt magukba szívjanak. A semleges árnyalatok, mint a sötétzöld, a szürke vagy a barna abban is segítenek, hogy a menedék el legyen rejtve a ragadozók szeme elől.

• Védd a madárházat a ragadozóktól, helyezd elszigetelt és biztonságos területre. Szükség esetén használhatsz gátakat a ragadozók ellen, hogy ne tudjanak felmászni az oszlopra vagy fára.

• Helyezd a menedéket szélvédett helyre, ahol nem éri csapadék sem. Ilyen például a kerítés sarka, a sövény melletti rész, vagy a széles eresz alatt.

• Szigetelőanyagok biztosítása a téli madárházakban. A faforgács, a száraz fű vagy a fészekanyag segít betömni a töréseket és lyukakat, hogy a madarak testének hőjét hatékonyan megtartsa.

A megfelelő menedékhely által a kerti madárkák képesek túlélni a hideg szeleket, a jeges esőket és a havazást, melyek sok madár életét követelik a téli hónapokban. Arról nem beszélve, hogy igencsak kifizetődő lesz, ha alkalmas menedékhelyet nyújtasz és figyelsz a védelemre is, mert egész télen élvezheted majd a boldog zsibongást a kertedben.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL