Jó páran a strandszezont csak azért várjuk, hogy – persze a fürdőzés mellett – igazi „pavilonos” ételeket ehessünk. Személy szerint képes vagyok órákat utazni, hogy Balatonalmádiban a strandon ehessek egy jó lángost, és csak egy bánatom van: rövid a szezon. Bár azt nem garantálhatom, hogy a következő receptek ugyanazt az ízorgiát adják majd át, mint a fürdőhelyeken készült eredetik, de legalább felidézheted velük az emlékeket (az év minden szakában).
Ha ódzkodsz az olajszagtól, akkor próbáld ki a hekket sütőben elkészíteni. A bukéűzés mellett az idő, az energia valamint a kalóriacsökkentés szempontjából is szívesen ajánljuk ezt a receptet.
Hozzávalók:
fagyasztott hekk törzs
fokhagyma
só
piros paprika
bors
halas fűszerkeverék
zabliszt, zabkorpa
olaj és vaj
tej
Elkészítése:
Készítsd el a páclét: a tejbe rakd bele a fűszereket, majd a kiolvasztott halat (legalább) egy-két órán áztasd ebben a lében. Ha jól átvette az ízeket, csöpögtesd le. Forgasd bele zablisztes, zabkorpás pirospaprikás keverékbe, majd helyezd a halakat kiolajozott alufóliás tepsibe. Mielőtt a sütőbe csúsztatnád, a tetejére morzsolj vajdarabokat.
Az egyik legegyszerűbb étel – végül is csak egy szendvicsről van itt szó – mégis kevesen készítik el saját kezűleg. Pedig meg van az az óriási előnye, hogy tutira olyan lesz, amilyennek te szereted. Még véletlenül sem teszik tele káposztával vagy hagymával..., ha te éppen ezektől irtózol. Amit pedig szinte imádsz benne, azt tuningold fel bátran. Persze otthon sem árt óvatosan kísérletezni, nehogy a végén akkorára nőjön az s.k.hamburgered, hogy nem bírod átharapni – de tényleg!
Hozzávalók:
25 dkg darálthús
4 hamburgerzsemle
1 gerezd fokhagyma
Vöröshagyma
2 evőkanál reszelt sajt
3 evőkanál tejszín
Bors só
1 evőkanál petrezselyem
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
Jégsaláta
Paradicsom
Kígyóuborka (vagy ecetes, ha te azzal szereted)
Káposzta
Elkészítése:
Reszeld a fokhagymát és a vöröshagymát a marhahúshoz. Keverd hozzá a sajtot és a tejszínt, majd fűszerezd és szórd hozzá az apróra vágott petrezselymet is. A masszából formázz pogácsákat. Egy serpenyőben a vajat és az olajat kis lángon olvaszd fel, majd forrósítsd. Ebben a zsiradékban süsd ki a húspogácsákat.
Vágd félbe a hamburgerzsemléket, és sütőben pirítsd meg a két (belső) részét. Az alsó felébe rakj jégsalátát, majd húst, paradicsomot, hagymakarikákat, káposztát, uborkát... ízlés szerint. Ízesítheted piros arannyal, ketchuppel, mustárral, majonézzel. A mennyiség és az összetétel sokszor csak gyomor kérdése.
Még több isteni, háziasított gyorskaja >>
Eddig azért nem készítettél – főleg kezdőként lángost – mert úgy gondoltad csak nagyobb adagokban lehet és még körülményes is? Íme egy trükkös recept: akár adagonként is lefagyaszthatod a tésztáját és bármikor elővehetsz belőle párat, ha rákívánsz. Ráadásul annyi olaj sem kell hozzá, mint az eredetijéhez!
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
½ liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só
Elkészítése:
Langyos tejben futtasd fel az élesztőt, majd a liszttel, a tejföllel és a sóval gyúrd össze közepesen lágyra. Takard le és kb. fél órán keresztül keleszd, lehetőleg langyos helyen.
Nyújtsd ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd szaggasd ízlésed szerint. Süss ki forró olajban annyit, amennyit szeretnél tálalni.
A maradékot tedd be a mélyhűtőbe. Ha külön adagokban szeretnéd eltenni, akkor csak annyi a dolgod, hogy alufóliába csomagolod őket egyesével.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
3 dl tej
Szénsavas ásványvíz
Elkészítése:
Keverd el csomómentesre a hozzávalókat – ezt úgy ellenőrizheted, ha a fakanalat felhúzod a masszából és sima marad. A sűrűségét ki kell tapasztalnod, amit már az első pár darabnál látni fogsz. Ha időközben nem vagy elégedett a tészta állagával, akkor hígíthatod ásványvízzel, vagy sűrítheted liszttel. Sűrítésnél azonban érdemes egy evőkanál liszt és egy evőkanál tejet bögrében jól elkeverned, mert könnyen becsomósodhat az egész.
Ezután (éppencsak) olajos teflonedényben egyesével süsd ki a palacsintát.
Tipp: isteni palacsintavariációkat idekattintva olvashatsz el! »
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK