GASZTRO

Elronthatatlan édesség kezdőknek: A Gofri

Szerző:
Szabó Anna
A „kockás csoda” sütögetése mellett több érv is szól: szinte mindenkiben a boldog gyermekkor nyarát idézi, ínycsiklandóan finom, elronthatatlan, ráadásul pillanatok alatt, könnyen elkészíthető. Próbáld ki te is!

 

Gofri-sztori

A gofri nagyon régi édesség, eredete a középkorba nyúlik vissza. Ekkor mozgó árusok készítették, és vallási ünnepekkor templom kapujánál árulták. A gofrinak több fajtája létezik. A holland típusú gofriban elég sok vaj van, a liége-i pedig élesztővel készül, így tésztája vastagabb. Franciaországban ismert a hagyományos négyszögletes és rácsos fajta, de létezik egy délnyugati eredetű, sokkal vékonyabb változat is, amelyet önmagában csőszerűen feltekernek. Ez utóbbi nem olyan puha és vastag, mint a hagyományos változat épp ellenkezőleg: inkább vékony, kb. 10 cm hosszú ostyarolóhoz hasonlít. Nagyon ropogós, ha túlságosan megszorítjuk, könnyen összetörik, tésztája pedig hamar felpuhul.

 

Gofri tészta

Hozzávalók 10 darabhoz

3 db tojás
250 g liszt
40 g porcukor
50 g vaj
2,5 dl tej
Só, olaj

Elkészítése

Tíz-tizenkét gofrihoz 3 tojásra, 250 g lisztre, 40 g finom porcukorra, 2 csipet sóra, 50 g vajra és 2,5 dl tejre van szükségünk. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét, tegyük félre. Szitáljuk át a búzalisztet. Egy tálban keverjük el a cukorral és egy csipet sóval, a közepébe fúrjunk lyukat. Öntsük bele az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a tejet.

Egy habverővel keverjük a közepétől a széle felé úgy, hogy a liszt fokozatosan beomoljon. Ha a tészta már jó állagú és csomómentes, pihentessük 1-2 órát. Más recept szerint először a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott vajat és a tejet kell összekeverni, és ezután lehet beledolgozni a szükség szerint átszitált lisztet.

Tegyük a fehérjéket egy másik tálba, adjuk hozzá a maradék sót, és verjük kemény habbá. Egy fakanállal forgassuk a fehérjét a másik keverékbe. Egy órán belül süssük ki a gofrikat. Ezt a tésztát készíthetjük natúran, de tetszés szerint ízesíthetjük is: vaníliás cukorral, narancsvirág-kivonattal, cseresznye- vagy más pálinkával, illetve narancslikőrrel.

Melegítsük elő a gofrisütőt, és vajazzuk ki: akkor elég meleg, ha a zsiradék azonnal olvadni és sercegni kezd. Tegyünk bele egy nagy merőkanál tésztát. Csukjuk össze a sütőt és fordítsuk meg, hogy a még folyós tészta az egész formában szétterüljön. Süssük 3-5 percig, attól függően, hogy milyen sötét gofrikat szeretnénk. Melegen tálaljuk.

 

Töltelékek

A gofrit fogyaszthatjuk egymagában vagy tejszínhabbal, porcukorral, vanília- vagy csokoládészósszal, folyékony karamellel, juharsziruppal, különböző dzsemekkel vagy zselékkel. Tetszés szerint díszíthetjük: váltakozva tejszínhabrózsákkal és piros gyümölcsökkel, kakaóporral vagy akár az olvasztott csokoládét megszórhatjuk apróra vágott cukrozott gyümölccsel vagy kandírozott narancshéjjal. Ne feledjük: 1 üres gofri kb. 80 kcal!

 

Eszközök

A gofri formáját összecsukáskor az alján és tetején lévő minta alakítja ki. A sütő két felének jól kell záródnia, hogy a tészta sütés közben ne folyjon ki. A sütőlapok mélyen barázdált alumíniumöntvényből készülnek, hogy minél gyorsabban melegedjenek. A sütőfelületet rendszeresen tisztítsuk, és időnként kenjük be étolajjal.


.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL