GASZTRO

Palacsintaparádé

Szerző:
Szabó Anna
Palacsinta nemcsak édességként kerülhet az asztalra. Megtöltheted mártásos hússal, hallal, csirkével és zöldséggel is. Laktatóvá teszi a legegyszerűbb pörköltet, változatosabbá a heti étrendet. Adunk néhány ötletet desszerthez és főételhez egyaránt.

Az alap

Hozzávalók

- 12 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 3,5 dl tej.

A palacsinta hozzávalóit jól keverjük ki, ha túl sűrű, akkor szénsavas ásványvízzel hígítsuk. A masszából kevés olaj felhasználásával –lehetőleg teflonsütőben – süssünk kerek palacsintákat.


1. Gombával, csirkemájjal töltött palacsinta


Hozzávalók

- 8 palacsinta
- 25 dkg csirkemáj,
- 25 dkg gomba,
- fél dl tej,
- fél dl tejszín,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál száraz vermut,
- reszelt sajt,
- só, bors,
- petrezselyem,
- 1 paradicsom.

Elkészítés


Szeleteljük fel a meghámozott gombát, kevés vajon pároljuk puhára, ízesítsük sóval, borssal, kevés petrezselyemmel. A maradék vajon pirítsuk meg a tejben leáztatott, lecsepegtetett májat. Keverjük össze a gombával. Öntsük fel a tejjel, tejszínnel, ízesítsük a száraz vermuttal, és addig pároljuk, amíg besűrűsödik.

A palacsinták egyik felére halmozzuk a tölteléket, majd hajtsuk rá a másik felét. Igény szerint sajttal is megszórhatjuk, viszont akkor, sütőbe tolva addig süssük, míg a sajt megolvad. Frissen tálaljuk, zöldszínű fűszernövénnyel díszítsük.


2. Hallal, zöldbabbal töltött palacsinta


Hozzávalók

- 8 palacsinta,
- tengeri hal,
- 20 dkg gomba,
- 7 dkg vaj,
- 8 dkg liszt,
- 5 dkg sajt,
- fél liter tej,
- 3 teáskanál tormamártás,
- olaj,
- só, bors,
- reszelt szerecsendió,
- 30 dkg zöldbab,
- 10 dkg dió,
- 4-5 db paradicsom,
- reszelt citromhéj.

Elkészítés


A tengeri halat kevés vízben pároljuk puhára, és daraboljuk fel. A megtisztított, szeletelt gombát vajon pirítsuk néhány percig, hintsük meg liszttel, majd pirítsuk tovább. Öntsük fel tejjel, fűszerezzük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, és sűrítsük be. Keverjük hozzá a tejszínes tormamártást és a darabokra vágott halat. Osszuk szét a tölteléket a tésztalapokra, és tekerjük fel. Tűzálló tálba téve szórjuk meg reszelt sajttal. Sütőben melegítsük át.

A paradicsomok tetejét vagdossuk keresztbe, enyhén olajozzuk át, sütőben pároljuk húsz percig. A zöldbabot enyhén sós vízben főzzük meg. Szűrés után forgassuk össze a durvára vágott dióbéllel, ízesítsük reszelt citromhéjjal. A palacsintákat forrón kínáljuk a sült vagy sürített paradicsommal és diós zöldbabbal.


3. Karfiolos töltött palacsinta


Hozzávalók

- 1,5 kg karfiol,
- 0,5 l tej,
- 3 evőkanál olaj,
- 5 evőkanál liszt,
- 1 pohár sovány tejföl,
- szerecsendió
- só,
- 20 db palacsinta.

 


Tipp


Fogyaszthatjuk a palacsintatekercseket jénaiba lerakva, reszelt sajttal meghintve, sütőben átforrósítva.

Elkészítés

Sós vízben főzzük puhára a karfiolt, szűrjük le és krumplitörővel törjük össze, majd hagyjuk kihűlni. A tejből, olajból, lisztből készítsünk besamelt, és kihűlés után adjuk hozzá a tejfölt, ízesítsük sóval, szerecsendióval, majd keverjük bele az összetört karfiolt. Ezzel a masszával töltsük meg a palacsintákat.


4. Rumos, narancsos palacsintatorta


Hozzávalók

- 25 dkg liszt,
- 4 tojás,
- 7,5 dl tej,
- 20 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 1 evőkanál olaj,
- 5 narancs,
- 8 evőkanál rum,
- 1 citrom,
- csipetnyi só.

Elkészítés

Egy tálba tegyük bele a lisztet, fúrjunk bele lyukat, és üssük bele a tojásokat, adjunk hozzá 2,5 dl tejet és egy csipetnyi sót. Ezután apránként öntsük hozzá a maradék tejet, 5 dkg cukrot, olvasztott vajat és az 1 evőkanál olajat. Ha a tészta nem elég híg, adhatunk még hozzá tejet. Pihentessük egy órát. Közben reszeljük le 1 narancs héját, facsarjuk ki 4 narancs és 1 citrom levét.

A lábosban olvasszunk fel 10 dkg vajat, adjuk hozzá a kifacsart leveket, majd 15 dkg cukrot. Hagyjuk rotyogni, amíg elkészítjük a palacsintákat. Öntsünk egy merőkanál tésztát a forró serpenyőbe, és az egyik oldalát süssük meg. Fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Míg a többi kisül, tartsuk melegen az elkészült palacsintákat.

Kevéssel tálalás előtt adjuk a 8 evőkanál rumot és a narancshéjat a rotyogó szószhoz. Kenjük meg a szósszal, és halmozzuk a palacsintákat egy meleg tálra, ügyeljünk, hogy pontosan fedjék egymást. Öntsünk egy kevés szószt a tetejére is, és meleg sütőben pihentessük néhány percet. A többi mártást meleg edénykében adjuk a cikkekre vágott tortaszeletek mellé tálaláskor.


5. Marokkói palacsinta mandulakrémmel

Hozzávalók

A mandulakrémhez:
- 1 l tej,
- 10 dkg darált, pirított mandula,
- 18 dkg cukor,
- 3 dkg kukoricakeményítő,
- 4 tojás sárgája,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma,
- 1/2 kávéskanál mandulaaroma,
- 2 evőkanál rum.

A palacsintához:
- 1 evőkanál szárított élesztő,
- 1 kávéskanál cukor,
- 5 evőkanál langyos víz,
- 25 dkg liszt,
- csipetnyi só,
- csipetnyi őrölt fahéj,
- 1 tojás,
- 3 dl tej.

Sütéshez és tálaláshoz:
- olaj a sütéshez,
- 6 banán,
- 10 dkg pirított, hámozott mandula,
- vékony narancshéj ízlés szerint.

Elkészítés

A mandulakrémhez egy lábasban keverjük a tejbe a mandulát meg a cukor felét, és takarékon forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig. Szűrjük át, és nyomkodjuk kanállal a mandulát, hogy minél több íz anyagot engedjen ki magából. Melegítsük fel ismét a tejet. Kis tálban keverjük össze a keményítőt a maradék cukorral meg a tojássárgákkal, és apránként adjuk hozzá a tejet. Töltsük vissza a keveréket a lábasba, és kevergetve, takarékon főzzük, míg besűrűsödve 1-2 percig forr. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a kétféle aromát és a rumot. Hagyjuk hűlni, majd takarjuk le, és legfeljebb 8 órát pihentessük.

A palacsintához kis tálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot meg a langyos vizet. Tegyük meleg helyre, míg felhabzik. Szitáljuk közepes tálba a lisztet a sóval meg a fahéjjal. Nyomjunk mélyedést a közepébe,é s töltsük bele a felfutott élesztőt. Kis tálban keverjük össze a tojást a tejjel, majd apránként adjuk az élesztős liszthez, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 1 órát.

Kenjük ki olajjal a palacsintasütőt, forrósítsuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot. Öntsünk a sütőbe púpos evőkanálnyi masszát, és addig süssük, míg a teteje buborékos lesz. Fordítsuk meg, és süssük aranybarnára. Rakjuk tepsire, de ne halmozzuk őket egymásra. Takarékra állított sütőben tartsuk melegen.
Szeleteljük fel a banánt, és forgassuk a mandulakrémbe. Kanalazzuk a meleg palacsintákra, szórjuk rá a pirított mandulát és ízlés szerint a narancshéjat. Azonnal tálalhatjuk.


6. Gundel palacsinta


Hozzávalók

- 1,5 dl rum,
- 4 dkg mazsola,
- Cukrozott narancshéj,
- 18 dkg dió,
- 1 dl tejszín,
- 12 dkg cukor,
- Törött fahéj,
- 12 db palacsinta, 5 dkg vaj.

A csokoládémártáshoz:
- 2,5 dl tej,
- 3 csomag vaníliacukor,
- 10 dkg csokoládé,
- 1,5 dl tejszín,
- 3 tojás sárgája,
- 8-10 dkg cukor,
- 5 dkg kakaó,
- 2 dkg liszt,
- 5 dl tej.

Elkészítés


A mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat előző napon áztassuk rumba. A töltelékhez daráljuk meg a diót, a tejszínt forraljuk fel. Adjuk hozzá a diót, a cukrot, a fahéjat, a leszűrt mazsolát és a narancshéjat, és 1-2 percig fűzzük, amíg kenhető állagú krémet nem kapunk. Hűtsük le, és keverjük el benne a rum felét.

Süssük ki a palacsintákat, a töltelékeket egy-egy csíkban rendezzük rá, henger alakúra csavarjuk fel, majd tároljuk meleg helyen.

A mártáshoz a tejet a cukorra lés a vaníliával forraljuk fel. Közben a csokoládét egy kis lábosban olvasszuk fel, a tejszínből pedig verjünk kemény habot. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kakaóport, kevés lisztet, hideg tejet és alaposan dolgozzuk össze. Vegyítsük hozzá a csokoládét, majd folytonos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a forró tejet, és mérsékelt tűzön forrpontig hevítsük fel. Felforralni nem szabad! A tűzről levéve egy ideig még kevergessük, majd fokozatosan vegyítsük a felvert tejszínhabhoz. Adjuk hozzá a rum másik felét, és ha szükséges, édesítsük még ízlés szerint.


Tippek, fortélyok


- Csirkepörköltet is feldúsíthatunk kevés palacsintatésztával. A tűzálló edény aljára terítsünk egy kerek palacsintalapot, halmozzuk rá a pörkölt felét, majd fedjük be tésztalappal. Terítsük rá az újabb pörköltréteget, majd ismét takarjuk be tésztával. Locsoljuk meg tejföllel, és forrósítsuk át sütőben.
- Töltelék még lehet tejfölös darált sonka vagy darált hús, de tojásrántotta is. Öntsük le sajtmártással, paradicsommártással, és melegítsük át sütőben.
- A csirkemájas, gombás tölteléket ízesíthetjük száraz vörösborral, majoránnával.
- A sós palacsinták után kínálhatunk gyorsan elkészíthető édességet. Négy almát karikázzunk fel, rétegezzük tűzálló tálba. Öntsünk rá 1 dl gyümölcslevet. Szórjuk meg két evőkanál cukorral, majd mézzel elkevert zabpehellyel vagy gyümölcsös müzlivel. Öntsünk rá még 1 dl gyümölcslevet, majd süssük meg, míg az alma megpuhul.

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL