GASZTRO

Kalácstészták új köntösben

Szerző:
Szabó Anna
Legnagyobb ünnepeink elmaradhatatlan kelléke a kalács. Ha eddig tartottál a kelt tésztáktól, akkor itt az ideje, hogy belevágj. Tippjeink és receptjeink segítségével olyan süteményt készíthetsz, mely csak „emelheti az ünnep fényét”.


A kelt tészta titkai

1. Langyos folyadék
A sütőhőmérő elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőződjünk, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37 ºC, a szárított élesztőnél 45 ºC.

2. Friss vagy száraz élesztő
A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek meg az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.

3. Nagyobb mennyiségű liszthez nagy mérőedény
A lisztet öntsük a mérőedénybe, de ne tömjük meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget adjuk hozzá. Ha túl sok lisztet használunk, a tészta kemény és tömör lesz.

4. Addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik az edény falától
Vastag fakanállal 7-8 percig dolgozzuk a tésztát. Ha géppel dagasztjuk, 4 perc is elég. A kész tészta fényes és rugalmas. Szórjuk meg liszttel és takarjuk le konyharuhával.

5. Hagyjuk a kétszeresére kelni
Szobahőmérsékleten és nem huzatos helyen hagyjuk kelni a tésztát nagyjából 30 percig. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a kétszeresére dagadjon.

6. Addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas lesz
Üssünk rá egyszer a tésztára. Borítsuk ki liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára. Könnyed, ritmikus mozdulatokkal dolgozzuk bele a maradék lisztet, míg a tészta könnyen kezelhetővé válik, és nem ragad hozzá se a kezünkhöz, se a gyúródeszkához. Lehetőleg minél kevesebb lisztet használjunk.

7. A megfelelően megkelt tészta
Fedjük le a megformázott tésztadarabokat, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk kelni még 20-40 percig. Időnként ellenőrizzük. Ha megnyomjuk, és az ujjunk által okozott horpadás azonnal eltűnik, a tészta kész.

8. A tésztát kenjük meg, hogy szép színe és fénye legyen
A tojástól szép színe és fénye lesz a megsült tésztának. Keverjünk a tojásba egy kevés sót, hogy hígabb legyen. Könnyedén kenjük meg vele a tésztát.

 


Görög húsvéti kalács »

 


Fonott kalács »

 


Töltött rúd »

 


Fonott édes cipó »

 


Gluténmentes koszorú »

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL