150 g kockamargarin vagy vaj
5 dl tej
50 g friss vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-1 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamon
1 tojás
15 dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor igény szerint
1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk.
2. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több, mint a felét. Gyúrjuk addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrjuk hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset még mindig tegyünk félre későbbre. Dagasszuk a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórjuk meg liszttel. Fedjük le, és hagyjuk kelni 30-40 percig.
3. Borítsuk ki a tésztát enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk, míg sima és rugalmas nem lesz.
4. Osszuk el a tésztát 3 egyenlő részre. Gyúrjuk mindhárom darabot, mígy sima és rugalmas lesz. Mindegyiket osszuk 3 vagy 4 darabra. Sodorjunk sima, egyenletes hengereket, majd fonjuk össze őket.
5. Helyezzük a kalácsokat kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Fedjük le, és hagyjuk közel a kétszeresükre nőni.
6. Kenjük be a kalácsokat felvert tojással. Igény szerint gyöngycukorral is megszórhatjuk. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süssük.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK