GASZTRO

Fonott kalács

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

150 g kockamargarin vagy vaj
5 dl tej
50 g friss vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-1 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamon
1 tojás
15 dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor igény szerint

 

Elkészítése:

1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk.

2. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több, mint a felét. Gyúrjuk addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrjuk hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset még mindig tegyünk félre későbbre. Dagasszuk a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórjuk meg liszttel. Fedjük le, és hagyjuk kelni 30-40 percig.

3. Borítsuk ki a tésztát enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk, míg sima és rugalmas nem lesz.

4. Osszuk el a tésztát 3 egyenlő részre. Gyúrjuk mindhárom darabot, mígy sima és rugalmas lesz. Mindegyiket osszuk 3 vagy 4 darabra. Sodorjunk sima, egyenletes hengereket, majd fonjuk össze őket.

5. Helyezzük a kalácsokat kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Fedjük le, és hagyjuk közel a kétszeresükre nőni.

6. Kenjük be a kalácsokat felvert tojással. Igény szerint gyöngycukorral is megszórhatjuk. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süssük.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL