GASZTRO

Gluténmentes koszorú

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

50 g kockamargarin vagy vaj
2 ½ dl tej
1 tojás sárgája
25 g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
½ dl cukor
Csipetnyi só
1 teáskanál őrölt kardamon
8 dl gluténmentes lisztkeverék

Töltelék:
100 g mandulapaszta
1 tojás fehérje
1 csepp zöld ételszínezék

A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor

 

Elkészítése:

1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük fel 37 C-ra, ha friss élesztőt használunk, 45 C-ra, ha szárítottat. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, öntsük hozzá a tejes keveréket, és kevergessük, míg az élesztő fel nem oldódik.

2. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, a sót, a kardamont és a liszt nagyját.

3. Addig gyúrjuk a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz. A gluténmentes lisztből készült tésztát különösen sokáig kell dagasztani! Ha kész, fedjük le, és nagyjából 30 percig hagyjuk kelni.

4. Konyhai robotgépben keverjük össze a mandulapasztát, a tojásfehérjét és az ételszínezéket, vagy reszeljük le a mandulapasztát, és a többi hozzávalót villával keverjük hozzá.

5. Borítsuk ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Kevés liszttel gyúrjuk addig míg sima és rugalmas nem lesz. Nyújtsuk ki a tésztát 30x40 centis téglalappá. Terítsük szét rajta a tölteléket. Hosszában tekerjük fel, mint egy piskótatekercset. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve formáljunk koszorút belőle.

6. Háromcentis közönként vágjunk három-negyedéig a tésztába. Az egyik szeletet balra, a másikat középre, a harmadikat pedig jobbra igazítsuk, váltakozva végig a tészta hosszán. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni nagyjából 30 percig.

7. Kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg gyöngycukorral. A sütő alsó rácsán süssük 20-25 percig. Vegyük ki a sütőből, fedjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

8. A gluténmentes kenyér nagyon hamar kiszárad, így amit nem fogyasztunk el belőle frissen, azt okosabb lefagyasztani.

A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeveréses: 175 ºC.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL