1 ½ dl (2/3 csésze) tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
½-1 narancs reszelt héja
1 dl narancslé
1 dl túró
1 dl cukor
1 tojás (egy keveset tegyünk félre a kenéshez)
7-8 dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
Felvert tojás
2 dl porcukor
2-3 evőkanál narancslé
Melegítsük fel a tejet 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tejet, addig kevergetve, míg az élesztő feloldódik. Adjuk hozzá a narancshéjat és a narancslevet, a túrót és a cukrot.
Verjük fel a tojást, és egy kevés kivételével, amit a kenéshez teszünk félre, adjuk a folyékony hozzávalókhoz.
Gyúrjuk hozzá a liszt nagyját. A tésztának simának kell lennie, de nem lehet túl rugalmatlan. Fedjük le és hagyjuk kelni nagyjából 30 percig.
Borítsuk ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk hozzá a maradék lisztet, míg a tészta sima és rugalmas nem lesz.
Osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. Sodorjunk mindhárom darabból 40 cm hosszú rudakat. A szálakból készítsünk hosszú, szoros fonatot.
Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben formáljunk kerek cipót a fonatból.
Fedjük le, és hagyjuk kelni 30 percig. A cipót kenjük meg a maradék tojással.
A sütő középső rácsán süssük 20-25 percig. Vegyük ki a sütőből és tegyük rácsra. Fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Keverjük a porcukrot a narancslébe, majd hintsük meg vele a cipót.
Külön töltelék készítése helyett a töltelék hozzávalóit a tésztához is hozzáadhatjuk.
A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeveréses: 175 ºC
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK