GASZTRO

Kedvünkre való fánkok

Szerző:
Szabó Anna
Nemcsak farsangkor, hanem egész évben csábítanak minket a fánkcsodák. Hihetetlenül sokfélék, ráadásul könnyedén elkészíthetőek – még a kezdő főzőcskézők is örömüket lelhetik benne.

 

Általánosságban a fánkoknak két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik fajta úgy készül, hogy a tölteléknek szánt anyagot édes vagy sós tésztába mártják és kisütik; a másik fajtánál maga az olajban kisütött tészta adja a fánkot. Ez utóbbi típus mindig édes, és különféle tésztából készülhet: omlós vajas-, égetett vagy kelt tésztából. A különböző tájakon számos helyi specialitást is találunk, amelyeket általában farsangkor vagy a nagyböjt végén készítenek.

Többnyire üresen, kristálycukorba nyomkodva tálalják a különböző fánkféléket. Ha azonban új ízeket is ki szeretnél próbálni, finoman megszórhatod őket egy csipet fahéjjal. Egy másik módszer az ízesítésre, ha megtöltöd őket. Ehhez hosszában vágd be a fánkokat, és egy habzsák segítségével nyomj a belsejükbe almakompótot, eper-, málna- vagy sárgabarackdzsemet, illetve kesernyés narancslekvárt. A gyűrű alakúra formált amerikai fánkot (doughnut) is hasonlóképpen fogyasztják. A fánkot azonban számtalan más ízesítővel is kínálhatod: a tetejére csorgathatsz karamellt, vagy bevonhatod vékony réteg olvasztott csokoládéval.

Az első szalagos fánkot csak a véletlennek köszönhetjük, amikor az özvegy pékné mérgében eldobott egy tésztadarabot… Ám az emberi fantázia határtalan, és már korábban is sütöttek ilyen vagy olyan formában fánkféléket.

Alaprecept
Kelt fánktészta »

 

***

Berlini töltött fánk »

 

***

Túrófánk »

 

***

Rózsafánk »

 

***

Herőce »

 

***

Szalagos fánk »

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL