Karácsonyi stressz - Így küzdj meg vele!

 

Hihetetlen ez a karácsony… hihetetlen, hogy évről évre túléljük. A stresszt, amit a családdal való intenzív foglalkozás okoz, az utolsó pillanatra hagyott bevásárlás tébolyát, a fogcsikorgatást, miközben jót nevetünk mások borzalmas viccein, és az izgatott, túlpörgött gyerekek nyaggatását. Minél több ablakot nyitunk ki az adventi naptáron, annál magasabbra emelkedik a vérnyomásunk. És mire eljön a szenteste, már csak átkozódva tudjuk százötvenedszer is meghallogatni a karácsonyi zenéket, és keservesen bánjuk, hogy nem kezdtük el már hónapokkal korábban a tervezgetést.

Férfiak és nők teljes egyetértésben állítják, hogy zsúfolt és stresszes a karácsonyi időszak, az ünnep mégis minden más téren a szokásosnál jobban kihozza a nemek közti különbségeket. Pedig csak hatékonyan együttműködve élvezhetjük a minkét nem által olyannyira áhított nyugodt, stresszmentes karácsonyt. Ez az együttműködés azonban csak akkor valósulhat meg, ha megértjük, elfogadjuk egymás különbözőségét, és mindketten a másik fél számára is felfogható módon vagyunk képesek jelezni igényeinket.


A nők és a karácsonyi stressz

Ha nyomás nehezedik a nőre, karácsony környékén vagy bármikor, aktiválódik a beszédfunkciója, és akár megállás nélkül is képes beszélni. Ha stresszel, csak beszél, beszél és beszél, egészen addig, amíg akad hallgatója. Ezért van az, hogy órákig képesek vagyunk a karácsonyi problémákkal traktálni az édesanyánkat vagy a barátnőinket, egészen apró részletekbe bocsátkozva. Kétségtelen, hogy a nőknek jut a karácsonyi stressz oroszlánrésze, ugyanis többnyire ők vásárolnak be, ők főznek, és ők gondoskodnak a karácsonyi díszítésről. A nők beszéddel reagálnak a stresszre. Újra meg újra átrágják problémáikat, megvizsgálják elölről, hátulról, minden elképzelhető nézőpontból, ám nem feltétlenül találnak megoldást. A probléma kibeszélésével oldják a stresszt. Nem azért beszélnek tehát, hogy megoldást találjanak, hanem mert a beszéd megnyugtatja és ellazítja őket. Csapongva, össze-vissza beszélnek: egyszerre több témáról is képesek beszélni úgy, hogy nem jutnak semmiféle következtetésre.


Miért sorolják hangosan a nők, mi mindent kell csinálniuk?


A nő rendszer nélkül, véletlenszerűen sorolja el a tennivalóit, megemlítve az összes lehetőséget, és hogy mi közül választhat. Agya úgy van berendezve, hogy számára a beszéd legyen a kifejezés elsődleges módja, és éppen ebben rejlik az egyik fő erősség. Ha egy férfinak el kell végeznie egyszerre 5-6 feladatot, csak ennyit mond: „Dolgom van, majd jövök!”. A nő viszont rendszer nélkül, véletlenszerűen sorolja el tennivalóit, megemlítve az összes lehetőséget, és hogy mi közül választhat. Valahogy így hangzik: „Lássuk csak, el kell mennem a halért, meg kell vennem a csomagolópapírt, és még Dani ajándéka is hátra van, aztán el kell hoznom a bejglit, és fel kell hívnom anyát, hogy pontosan hánykor érnek ide szenteste.”. Többek között ezért mondják azt a férfiak, hogy a nők sokat beszélnek. Karácsonykor a nők hosszan sorolják, mi minden miatt idegeskednek. És azáltal, hogy beszélnek róla, máris jobban érzik magukat, vagyis könnyebben viselik az ünneppel és a készülődéssel járó stresszt.


És miért sír a stresszes nő?


A sírásnak bizony sok magyarázata lehet, de annyi bizonyos, hogy remek stresszoldó. Ha tudományosak akarunk lenni, akkor jó, ha tudjuk, hogy az arcon végigfolyó stresszkönnyek más fehérjéket tartalmaznak, mint a szemtisztító könnyek. A test ezzel a funkcióval távolítja el a stressz méreganyagait a szervezetből. Így már érthető, hogy miért érzik magukat a nők saját bevallásuk szerint sokkal jobban egy kiadós bőgés után, még akkor is, ha látszólag semmi okuk nincs a sírásra. A könny endorfint és természetes fájdalomcsillapítót tartalmaz, amely tompítja a lelki fájdalmat.


A férfiak és a karácsonyi stressz


És mi van, ha a férfi idegeskedik a karácsony miatt? Gyakori tévhit, hogy a férfiak rajonganak a karácsonyért, a nők pedig utálják – valójában a férfiak görcsölnek jobban a karácsonytól, és ők nem tudnak örülni. Ha egy férfi stresszel a karácsony miatt, jellemző, hogy mogorva képet vág, bezárkózik és hallgat. Míg a nő kifelé, és mások számára hallhatóan beszél, addig a férfi befelé fordul. Mivel a férfi agyában kisebb a beszédért felelős terület, neki így felel meg. Ha gondja-baja van, befelé, magához beszél inkább, míg a nő másokkal osztja meg problémáit.


És miért hallgat a stresszes férfi?


Ha a férfi éppen problémamegoldásokra használja a jobb agyféltekéjét, közben szinte teljesen kiiktatja az odafigyelésre és a beszédre szolgáló bal féltekét. Egyszerre csak egy dologra képes koncentrálni, nem tud párhuzamosan problémát megoldani és beszélgetni. A nő számára azonban sokszor érthetetlen és idegesítő ez a csend, ezért mondogatja gyakran: „Beszéljünk róla, meglátod, sokkal könnyebb lesz.”. Azért javasolja ezt, mert nála ez valóban segít. A férfi viszont inkább szeretne egyedül maradni, és előre bámulva megoldást keresni. A nőnek tehát meg kell értenie, hogy ha egy férfi magában üldögél, és néz ki a fejéből, akkor hagyni kell, nem szabad megzavarni a gondolkodásban.

Amikor rá akarjuk venni kedvesünket, hogy beszéljen a gondjairól, azért áll ellen, mert ezt kritikának veszi, vagy úgy gondolja, szemünkben ő egy nagy rakás szerencsétlenség, miközben mi máris tudnánk valami jó kis megoldást. Pedig csak segíteni akarunk, javítani kedvesünk közérzetén, számunkra ugyanis nem a gyengeség jele, ha valaki tanácsot fogad el, hanem ellenkezőleg: erősíti a bizalmat a kapcsolatban. Meg kell értenünk, hogy a férfi csupán azért mered a tűzbe, mert így oldja magában a stresszt, és az egésznek semmi köze hozzá, vagyis élete párjához. Ha úgy látjuk, hogy valami bántja kedvesünket, ne adjunk kéretlenül tanácsot, mert a férfi úgy fogja érezni, mintha egy rakás szerencsétlenségnek tartanánk, amiért nem képes megoldani a problémáit. Ha karácsony környékén burkolózik hallgatásba, akkor valószínűleg töri a fejét valamin, vagy csak egyszerűen nyugalomra van szüksége.


És ha mindkét nemre rátör a karácsonyi stressz?


A stresszes nők gondolkodás nélkül beszélnek, a stresszes férfiak pedig gondolkodás nélkül cselekszenek. Ha a karácsony mindkét nemet megterheli, érzelmi aknamező alakulhat ki. A férfiak elhallgatnak, a nők viszont ettől irtó idegesek lesznek. Beszélni kezdünk megállás nélkül, amivel viszont kedvesünk nem tud mit kezdeni. Ha a férfi stresszes, és magába zárkózik, bennünket azonnal megrémít ez a teljes elzárkózás, hiszen mi csakis akkor teszünk ilyet, ha megbántottak bennünket, hazudtak nekünk vagy kihasználtak. Feltételezzük tehát, hogy kedvesünkkel is ilyesmi történhetett – biztos megbántottuk valamivel, vagy már nem is szeret bennünket. Próbáljuk szóra bírni szerencsétlent, de az nem hajlandó beszélgetni, mert azt hiszi, hogy nem bízunk az ő problémamegoldó képességében. Ha viszont mi megbántódunk, elzárkózunk, partnerünk azt hiszi, biztos magányra van szükségünk, fogja hát magát, és valami önálló elfoglaltságba kezd. Holott a nő bezárkózása azt jelzi, hogy viharfelhők gyülekeznek, és ideje leülni egy komoly beszélgetésre.


Bárhogy is nézzük, a karácsony bizony próbára teszi a párokat, és a helyzetnek cseppet sem kedvez, hogy férfi és nő valószínűleg több időt fog együtt tölteni, mint az év többi részében. Egy jó kapcsolatban a feleknek meg kell beszélniük, ki-ki hogyan tudja a leghatékonyabban oldani a stresszt. A férfinak meg kell értenie, hogy amikor kitálaljuk, ami a szívünket nyomja, nem várunk megoldásokat, anélkül is képesek vagyunk megkönnyebbülni. Nekünk pedig azt kell megértenünk, hogy nem jelent feltétlenül bajt, ha kedvesünk hallgat. Mindössze magányra vágyik. Mindenféle karácsonyi feszültség oldásának az a legjobb módja, ha megértjük, ki-ki hogyan reagál a megterhelésre és a stresszre.

Allan és Barbara Pease: Karácsonyi fegyverszünet
(Park Könyvkiadó)

Közeleg a karácsony. Azt se tudjuk, hol áll a fejünk. Még gyorsan be kell fejezni egy határidős munkát, aztán ajándékot kell venni, bevásárolni az ünnepekre, kiválasztani a karácsonyfát, megírni az ajándékkísérő kártyákat… Fel van adva a lecke mindkét félnek: nőnek és férfinak egyaránt. Ünnepi készülődéskor jó esély van rá, hogy a legapróbb nézeteltérésből is kiadós vihar kerekedik. „Még nem vetted meg a mamádnak az ajándékot?!” „Megírtad, szívem, a karácsonyi üdvözlőlapokat?” „Ugye nem gondolod komolyan, hogy idén nem hívod meg az anyósodat az ünnepi ebédre?” Ismerősek ezek a mondatok? Ha igen, akkor életmentő lehet Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyve, amely mély emberismerettel, bőséges tapasztalattal és sok-sok humorral ad tanácsokat az ünnepi „vészhelyzetekre”. Hogy boldogabb és békésebb legyen a karácsony.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL