Lényege arra a felfedezésre épül, hogy a különböző ételekből a szénhidrátok nem egyformán szívódnak fel. Van, amiből gyorsabban, van, amiből lassabban. A szénhidrát emeli a vércukor szintet. A vércukorszint emelkedése pedig megváltoztatja az inzulin-elválasztást olyan irányban, hogy az a hízást segíti elő. Ezáltal azok az ételek, melyekből a szénhidrát gyorsan felszívódik, jobban hizlalnak.
A glikémiás indexet úgy számították ki, hogy összehasonlították a különböző ételek vércukorszint emelő hatását, egy maximumnak kijelölt emelkedési szinthez mérten. Ezek alapján az alábbi határokat lehet mértékadónak tekinteni:
Magas GI (70-100) - inkább kerülendő, |
A GI-diéta a klasszikus zsírszegény, szénhidrátdús diétáktól tér el elsősorban, amelyek sikeresek ugyan a koleszterinszint, sőt, az infarktus csökkentésében, de a bennük lévő szénhidráttól közben hizlalnak. A GI nem korlátozza a hús- és zöldségfogyasztást, melyek kitölthetik diétás napjaidat.
A háromszög látványosan szemlélteti az élelmiszerek GI-értékek szerinti sorrendjét Első helyen a magvak és gabonafélék állnak, majd követik őket a zöldségek és gyümölcsök. A tejtermékek, húsok (állati fehérjék) a harmadik szintet foglalják el, és legfelül találhatók az zsírok, édességek, cukrok. |
Kétféle módon: egyrészt befolyásolja az éhségérzetet és a kalória bevitelt, másrészt lehetővé teszi a szervezet számára, hogy több szírt használjon fel üzemanyag gyanánt. Minden magas GI-értékű étel elfogyasztása után hirtelen megemelkedik a vér glükóz szintje, emiatt a szervezet inzulint bocsát a vérbe. Ez a magas inzulinválasz arra készteti a szervezetet, hogy glükózt és zsírt raktározzon el. Ez azt jelenti, hogy a szervezet két fő energiaforrásának (glükóz és zsírsavak)) mennyiség lecsökken 1-2 órával egy magas GI-s étkezés után. A vérben található üzemanyagok mennyiségének jelentős csökkenése kialakítja az agyban az éhségérzetet annak érdekében, hogy újra visszaállítsa a vég glükóz szintjét.
Az alacsony GI-kategóriába tartozó élelmiszerek nem okoznak drámai változást a vér glükóz- és inzulinszintjében. Viszont lehetővé teszik a szervezet számára, hogy több zsírt használjon fel, köszönhetően a speciális étrend kiváltotta alacsonyabb inzulinreakciónak.
Ahhoz, hogy az ételek közül helyesen tudj válogatni, ismerned kell azokat az elemeket, amelyek meghatározzák az élelmiszer, étel GI-jét. Tehát:
Szénhidrát: ha alacsonyabb az étel szénhidráttartalma, és magasabb a fehérjetartalma, akkor alacsony a GI.
Keményítő: minél “finomabban” dolgozták fel a nyersanyagot, élelmiszert, annál könnyebben emészthető, tehát magas a GI-e. |
GI-értéket csak olyan ételekre és italokra nézve lehet kiszámolni, amelyek jelentős mértékben tartalmaznak emészthető szénhidrátot. Néhány élelmiszer és ital, például húsok, halak, szárnyasok, tojás, bizonyos magvak és zöldségek, vaj, kefir és diétás italok csak nagyon csekély mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot, és nem növelik a vércukorszintet.
Minta étrendek |
1. |
Reggeli: 1 tál natúr müzli tejjel, friss körte- vagy almaszeletekkel. Ebéd: sonkás zsemle (teljes kiőrlésű) salátával, 1 pohár édesítetlen almalé. Vacsora: serpenyős marhahús zöldségekkel, basmati rizzsel, friss vagy konzerv barackszeletek natúr lében, fagylalttal. |
2. |
Reggeli: banánturmix alacsony zsírtartalmú joghurtból és tejből, 2 kávéskanál búzacsírával. Ebéd: 10 dkg sült csirke paradicsomszósszal, zsírszegény sajt, vegyes saláta. Vacsora: chillis, fokhagymás barnarizs, gomba. |
3. |
Reggeli: tojásrántotta grillezett paradicsommal, 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyér. Ebéd: grillezett hal, paradicsomsaláta póréhagymával, zsírszegény sajttal, zöldfűszerekkel és citromlével. Vacsora: spagetti (teljes kiőrlésű tészta!!) paradicsomszósszal. |
Dr. Susanna Holt GI-étrend Étrend, ami karcsúsít, energiával tölt fel, egészségessé tesz és még ízletes is? Nem túlzás, a GI-rendszer megalkotóik felvették a harcot az egészségre káros divatdiéták ellen, és egy valóban hatékony és egészséges rendszert állítottak fel. A glikémiás index kutatásának egy elismert szakembere magyarázza el, mi is ez valójában, és azt, hogy miként tudunk teljes életet élni az alacsony GI-vel. Bebizonyosodott, hogy segítségével sokat tehetünk a a ség cukorbetegség megelőzése és kezelése érdekében. Emellett fontos szerepet játszik a szív egészségének életmód kialakításában. |
OLVASS TOVÁBB!
Ledobnál pár kilót nyárra? Már most érdemes elkezdeni dolgozni a bikini body-n!
A bikini body elérése sokak számára álom – és igen sokak számára az is marad. A feladat ugyanis nem egyszerű: tiszta célokat, követk...
FOGYÓKÚRA9 hormon, aminek egyensúlyban kell lennie az eredményes testsúlycsökkenéshez
A plusz kilók könnyen jönnek, ám megszabadulni tőlük már közel sem ilyen könnyű, és az egészséges testsúly fenntartása sem a legeg...
FOGYÓKÚRA8 tipp, mellyel könnyedén leszokhatsz a cukorról
Sokszor már a reggelinél több csúszik le belőle a napi egészséges limitnél, pedig a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége fehér c...
7 káros esti rutin, mely hozzájárul az éjjeli súlygyarapodáshoz
A túlsúly nem csupán esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi problémát is okozhat. A hirtelen felszedett plusz kilók a ...
FOGYÓKÚRA4 összetevő, ami segít a lapos has elérésében
Sajnos nincs semmiféle mágikus pirula, ami segítene abban, hogy heti 5 kilót tudj fogyni anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségedet....
FOGYÓKÚRAMegszabadulhatsz a súlyfeleslegtől, ha behatárolod, hol halmozódott fel és milyen okból
Az elhízás manapság népbetegséggé vált. Ennek az oka a helytelen táplálkozás, az ülőmunka, számos endokrin betegség és egyéb tén...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK