FOGYÓKÚRA

Állítsd vissza egyensúlyodat a Yin-Yang diéta segítségével!

Szerző:
Szabó Anna
A távol-keleti szemlélet szerint minden probléma a yin-yang egyensúly megbomlására vezethető vissza. Ugyanis ezek az erők egymással ellentétesek, de kiegészítő mozgásban működnek. Mindennek mi köze van a fogyókúrához?
Az ősi kínai yin-yang elven alapul fogyókúrás és méregtelenítő módszert a japán származású diétaterapeuta George Oshawa vezette be a köztudatba. Évtizedekig foglalkozott, olyan természetes terápiák kikísérletezésével, amik az ember yin-yang egyensúlyát állítják helyre. Míg végül létrehozott egy új harmónián alapuló diétát, mely merőben eltér a ma megszokott fogyókúrás módszerektől. Állítása szerint a felborult egyensúly visszaállítását a tudatos táplálkozással lehet elérni.



Tudatos táplálkozás

A yin-yang vagy más néven makrobiotikus diéta az egészséges, természetes ételek fogyasztásán, és a kiegyensúlyozott táplálkozáson alapul. Melynek legfőbb alapszabálya, hogy nem szabad mesterséges anyagokat (színezékeket, vegyszereket) tartalmazó ételeket fogyasztani.

A diéta a harmóniára törekszik, az ételeket yin és yang értékűekre osztja. Az elv szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük. Tartalmazniuk kell a yint és a yangot is. Az étrend mintegy 20-30 százaléka friss, bio zöldségekből, 50-60 százaléka gabonafélékből, a maradék 10 százalékát pedig különféle halételek alkotják.


A gabonafélék közül a rizs, köles, zab, árpa, búza, kukorica, hajdina fogyasztható, de nem mindegy, hogy milyen formában. Ehető egészben, megőrölve, főzve, pirítva vagy sütve, de csíráztatott formában nem fogyasztható.


Kizárólag csak friss, bio zöldséget és gyümölcsöt lehet fogyasztani. Ám ezek közül sem mindegy, hogy milyet. A hagyma, retek, sárgarépa, brokkoli, kelkáposzta és sütőtök fogyasztása megengedett. Alkalmanként ehető paprika, paradicsom, burgonya, kapor, uborka és zeller. A zöldségek párolva fogyaszthatók, de hidegen sajtolt olajban történő sütés is engedélyezett.

Ritkán ugyan, de leveseket is lehet fogyasztani, melyek szintén csak bio zöldségekből készíthetők. Az ízesítés során szójaszósz, tengeri só használata megengedett.


Nem fogyasztható

- kenyér (kivéve az Oshawa kenyér)
- hús
- tejtermék
- cukrozott szénsavas üdítők




10 nap = új élet

A diéta időtartama minimum tíz nap, ennél rövidebb vagy hosszabb ideig, nincs értelme folytatni. A tíz nap után érdemes három-négy napig pihentetni a szervezetet, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban degeszre kell enni magunkat. Elkezdése előtt érdemes kikérni orvosunk, dietetikusunk véleményét, hiszen a diéta egy teljes életmódváltozást igényel, mely megterhelheti a szervezetet. Egyesek néhány nap után rosszulléttel küszködnek, esetleg enyhe szédülés is előállhat.


Oshawa receptgyűjtemény

Levesek

2-4 evőkanál darált gabonát, csipetnyi sót, sok (fél-egy liter) vízben felteszünk főzni, hogy levesszerű legyen. Rövid ideig kell forralni, míg a nagyobb darabok is megpuhulnak, de közben folyamatosan kell kevergetni, nehogy kifusson. Főtt magokat, nokedlit, pirított oshawa kenyeret, stb. lehet bele tenni levesbetétnek.


Oshawa kenyér

Ledaráljuk a búzát (durva lisztté), összekeverjük sóval és annyi vízzel, hogy ragadós pépet kapjunk. Állni hagyjuk pár óráig, hogy átázzon (megpuhuljon) a liszt. Végül tetszés szerint pogácsaformában kisütjük, vagy száríthatjuk is lassú tűzön a sütőben. Tészta készítésekor érdemes addig keverni – „dagasztani” amíg teljesen összeáll, szinte kelt-teszta-szerű lesz. A többi gabonából is készíthető kenyér, sőt a gabonák egymással kombinálhatók.


Pirított gríz

Frissen darált búzát átszitáljuk és megpirítjuk a búzadarát. Ha aranybarnára pirult, felöntjük vízzel és megsózzuk, megfőzzük. Ha sok vizet öntünk hozzá, akkor híg tejbegríz állagú lesz, ha keveset, akkor összeáll. Az összeállt grízt fél órás pihentetés után ki lehet borítani az edényből, mint egy pudingot és szeletelni is lehet, mint egy tortát.

Hajdinakása

Feltesszük a hajdinát főzni (egy kis sóval) és elfőzzük a levét. Ha nem puhult meg, még egy kis víz hozzáadásával tovább főzzük. Ha főzés előtt felhevítjük (kicsit megpirítjuk) a szemeket a markáns hajdina-íz kevésbé lesz érezhető. Érdemes az első felforralás vizét is leönteni róla, ez is segít, hogy ne legyen olyan aromás.



Bővebb információ: George Oshawa - Zen macrobiotic

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL