LELKIPATIKA

Melyik stressz típusba tartozol?

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki másképp reagál az élet kihívásaira. Van, aki rágyújt, más azonnal édességhez nyúl. Rövidtávon segítenek ezek a módszerek, de a problémát egyik sem oldja meg. Azonosítsd be, hogy melyik stressz típusba tartozol, és próbáld ki az általunk javasolt tippeket.

 

1. Naphosszat heverészik


Ha a stressz hatására ellógod az edzéseket, órákat heverészel a kanapén, sokat tévézel akkor az ellustuló stressz típusba tartozol, aki a passzivitásban akar feltöltődni. Ettől azonban csak még fáradtabb leszel.

Lelki háttere: A túl sok tehertől teljesen szétesel. Nem bírod a korlátokat, szeretsz kibújni a szigorú rendszer alól. Általában teherként élsz meg mindenféle kötelezettséget.

Tipp: Próbálj meg először az étkezésedre koncentrálni és töltsd fel a hűtődet egészséges ételekkel. Ha edzésre nem is vagy képes elvonszolni magad, a lustálkodás helyett legalább vedd rá magad egy kis egészségügyi sétára. Már napi húsz perc is csodákra képes: felfrissíti az agyat és csökkenti a stressz hormonok szintjét, amire most nagy szükséged van.



2. Folyamatosan nassol


A nassoló típusra jellemző, hogy ha rátör a rosszkedv, egy kis csokival, fagyival vagy sütizéssel deríti magát jobbkedvre. Ennek nem csak a súlygyarapodás a káros mellékhatása.

Lelki háttere: A nassolás az önsajnálat egyik legjobb kifejezőeszköze. Rágcsálással és édességmajszolással ápolgatod sérültnek vélt lelkedet, abból kiindulva, hogy az édesség az életet is megédesíti.

Tipp: A legjobb persze az lenne, ha elfelejtenéd az összes édességet, ez azonban túl drasztikus lépés lenne. A legtöbb, amit tehetsz, hogy felkészülsz bioboltban kapható kevésbé hizlaló süteményekkel, vagy cukormentes diétás édességekkel. Ha rád tör az édesség iránti vágy, ezekből csemegézz. Kevesebb szénhidrát kerül a szervezetedbe.



3. Alkoholhoz nyúl


Az alkohol probléma inkább a férfiakat sújtja jobban, bár sok nő is szenved tőle. Abban különböznek mindössze a férfiaktól, hogy ők nem verik nagydobra káros szenvedélyüket, hanem magukban italozgatnak. Nem arról a szintről van szó, amikor péntek este megiszik valaki egy pohár italt a haverokkal. Akkor van gond, amikor már nyugtatószerként alkalmazza az alkoholt. Egy stresszes eseményt követően azonnal felhörpint egy féldecist.

Lelki háttere: Belső bizonytalanság húzódik meg mögötte. Az alkohol ugyanis nem csak az ellazulás kelléke, hanem a bátorság- és önbizalomszerzésé is. Aki iszik, az italból merít erőt.

Tipp: Időnként mindenkinek jól esik egy pohár ital, de aki ideges, az általában nem áll meg egy pohárkánál. Ha már valakinél rutinná vált ez a mozdulat, nehéz bármi másra cserélni. Éppen ezért az ivás megmaradhat, de kerüljön valami más a pohárba. Például koffeinmentes kávé. Muszáj kicsit becsapnod magad, amíg elmúlik a stresszes időszak.



4. Kábítószert fogyaszt


Egyre többen szenvednek e káros szenvedélytől, és nem csak a fiatalok körében terjedt el. A kábítószer fogyasztó azonnal droghoz nyúl, ahogy nem tud egy helyzetet megfelelően kezelni, és atracitások érik. A probléma akkor kezdődik, amikor már nem tudja, melyik volt előbb: a stressz helyzet, vagy pedig a kábítószer fogyasztás. Egy idő után ugyanis már összeolvadnak az események, és csak akkor képes jól érezni magát, ha azt az életérzést érzi, amit csak a kábítószer adhat meg számára.

Lelki háttere: Akaratgyengeség, bizonytalanság jellemzi a rendszeres kábítószer fogyasztót. A dolgoknak a könnyebb végét fogja meg, mert azt hiszi, hogy így sokkal egyszerűbb lesz minden. Pedig pont fordítva van.

Tipp: Ha nem krónikus kábítószer függőségről van szó, akkor próbálj a füves cigaretta sodrása helyett valami más tevékenységet keresni magadnak. A mozdulat ugyanis sokszor már rutinná válik. Nem egészséges, de sokkal egyszerűbb, ha inkább normál dohányt töltesz a papírkádba – és lehetőleg egyre kevesebbet.



5. Zsörtölődik


Van, aki másokon vezeti le a feszültségét oly módon, hogy mindenkibe beleköt. Olyan apróságon is fel tudja kapni a vizet, amit máskor észre sem vesz. Na, ilyenkor vegye mindenki a nyúlcipőt!

Lelki háttere: A morgolódó ember valójában önmagával nincs megelégedve. Képtelen elfogadni magát, önértékelési problémákkal küzd. Kívül-belül elégedetlen.

Tipp: A rosszkedv a te esetedben nem magánügy, mivel megkeseríted a környezeted életét is. Mielőtt megbántanád a szeretteidet, és őket is lehúznád magaddal a rosszkedv mélységébe, minden órában tarts egy kis szünetet. Vegyél mély lélegzetet, és koncentrálj arra, hogy nem a környezeted a hibás a rosszkedvedért. Gondolj olyasmire, ami jó érzéssel tölt el. Idézd fel életed legszebb pillanatait, aztán folytasd a munkát. Ez a mini terápia nagyon hatásos zsörtölődő személyeknél.



6. Betegségbe menekül


Az idegesség sokunknak a gyomrára megy, a betegségbe menekülő típusra azonban ez hatványozottan érvényes. Fáj a feje, a torka, szinte azt sem tudja, mi baja.

Lelki háttere: Az örökké szenvedő ember rejtett célja, hogy magára vonja a figyelmet. Szeretetéhes és úgy érzi, elhanyagolja a környezete. Amíg beteg, addig képes elérni, hogy valaki törődjön vele.

Tipp: Nehéz felismerni ezt a viselkedést, mert a stressz eleve legyengíti az immunrendszert, így jóval könnyebben lesz ilyenkor bárki beteg. A szervezet legyengülésének egyik leghatékonyabb ellenszere a jóga, amely még a stresszt is oldja. A rendszeres relaxáció kiemelten fontos számodra. Lehet ez egy illatos fürdő, szaunázás, masszázs, zenehallgatás, vagy bármi, ami képes ellazítani és feltölteni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL