ÁLLATI CUKISÁGOK

Szeresd kisállatodat, és ivartalanítsd!

Szerző:
Szabó Anna
Az évszakok váltják egymást, amit kedvenceink bizony megéreznek - a tavasz hatására a fajfenntartás ösztöne számunkra fura viselkedést hoz ki belőlük. Első lépésként figyeljünk fokozottan kedvenceinkre, de ennél is jobb, ha megfontoljuk az ivartalanítást.

 

Kutyák és cicák almainak százai születnek meg a közelgő tavasz tiszteletére, legtöbb esetben olyan helyeken, ahol esélyük sincs a négylábú kedvencekhez méltó életre. Akik eljutnak odáig, hogy gazdáik 8-10 hetesen elkezdenek gazdit keresni nekik, azok pedig a menhelyeken élő fajtársaiktól veszik el az esélyt, hogy gazdira találjanak. Sajnos sokan nem veszik a fáradtságot, hogy fiatal, esetleg felnőtt menhelyi kutyust keressenek maguknak. Ha a környezetükben születik egy ilyen alom és pont kutyát, macskát szeretnének, hát onnan választanak. Így a menhelyeken élő társaik továbbra is csak reménykednek, míg helyhiány miatt el nem rendelik a végleges elaltatásukat.

Azt gondolod, ez a probléma Téged nem érint?


Sokan úgy vélik, hogy ez a probléma őket nem érintheti, hiszen nekik bombabiztos kerítésük van, és amúgy sem járnak ki a tüzelő szukájukkal sétálni, különben is az ő kutyájuk - vagy macskájuk - amolyan „kanapényomaték”, nincs felügyelet nélkül soha… Nos, kedvenceink nem így látják a dolgot! Amíg piciny testükben keringenek a hormonok, addig ők ezt úgy élik meg, hogy hajtja őket a vágy arra, hogy párosodjanak és utódokat produkáljanak. Hangsúlyozom, ők nem akarnak „családot”, nem akarnak „anyák lenni” , mindössze a vérük hajtja őket anélkül, hogy tudnák, mi és miért történik velük! Ez alól nem kivétel egyetlen állat sem, egészen addig, amíg nem esik át az ivartalanításon.


Mire képesek kedvenceink, ha úgy érzik, hogy eljött az idő?


A bombabiztos kerítésekről ilyenkor szokott kiderülni, hogy sajnos alááshatók. A pórázon példásan sétáló kiskutyánk mintha megbolondult volna, úgy húz újabbnál újabb útvonalak felé, mintha zsinóron rángatná valaki. Nem egy alkalommal hallottuk, hogy az amúgy jól nevelt és barátságos „szomszéd Rexije” átkapaszkodott a bombabiztos kerítés mellett felejtett kukán keresztül, és az egyéjszakás kalandnak egy alomnyi következménye is lett! Ezek azok az esetek, amiket a gazdik el tudtak mesélni, de sajnos nem mindig a szomszéd a cél. Sok kan kutya ilyenkor tűnik el végleg és szenved olyan balesetet, vagy keveredik olyan verekedésbe, hogy soha többé nem kerül elő élve.


Szobakutyaként tartott kedvenceink is okoznak ebben az időszakban fejtörést a gazdiknak, hiszen elég, ha egy lakótelepen akár csak egyetlen szuka is tüzel. Ebben az időben a kan kutyáikkal sétáló többi gazdi állandó feszültségnek van kitéve, hiszen ilyenkor az ivaros kanjaik minden másik kutyát vetélytársnak hisznek, és nem ritkák a kutyák közötti összetűzések. Persze a kellemetlenségek nem kerülik el a nőstény ivarú kutyák, macskák gazdáit sem, hiszen ők is ugyanilyen vehemenciával „dolgoznak az ügyön”, és ennek megfelelően megváltozik a viselkedésük. Izgatottabbak és sokkal aktívabbak lesznek, ilyenkor a szukák is kezelhetetlenné válnak, hiszen a hormonjaik őket is összezavarják.


Nyugalom, és problémamentesség


Túl azon, hogy fokozottan ügyelünk ilyenkor kedvenceinkre, az ivartalanítással nemcsak ezt a nőstények, hanem a kanok életét is problémamentessé tehetjük. Mindezek mellett megkímélhetjük magunkat a vemhességgel, fialással, majd a kölyökneveléssel és a gazdi kereséssel - és nem kevés anyagi ráfordítással járó - szenvedéstől. Mindez persze csak akkor áll fenn, ha a kutyánk vagy cicánk problémamentesen hordja ki a kölyköket és ugyanígy hozza is világra őket. Ugyanis a vemhesség vagy fialás alatt is szükségünk lehet segítségre.


A természet majd megoldja?


Sokan azt gondolják, így volt ez régen is, majd a természet megoldja… Nos, ez nem így van! Sajnos, amikor mi, emberek átvettük az irányítást a természet felett, az „levette rólunk a kezét”. A természetes szelekció helyét vették át a menhelyek, hogy fogadják a mi felelőtlenségünkből adódó, nem kívánt szaporulatot. A szukák nagy része - és így a gazdi is - természetesen megússza nem kívánt kölykök nélkül ezt az időszakot, de várhat még rájuk egy komoly megpróbáltatás. Az ivaros szukák ugyanis - ha nem vemhesülnek - a tomboló hormonjaiknak köszönhetően beleeshetnek az álvemhesség csapdájába is. Erről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok >>

Sajnos ez sem jár kevesebb fejtöréssel, évről évre megkínozza kutyánkat, és nem előzi meg az sem, ha a szuka legalább egyszer fial! Egyetlen módon előzhető meg minden kellemetlenség: ivartalanítással. Társadalmunk már eddig is tömérdek gazdátlan állattal gazdagította a menhelyeken élő kutyák és macskák számát. Akiben tehát van egy cseppnyi belátás, ne rontsa tovább a helyzetet. Az egyetlen alomra ráfordított időt és pénzt áldozza inkább kedvence ivartalanítására, ha pedig van otthon egy kiskutyányi felesleges helye, akkor gondolkozzon el az ideiglenes befogadáson, vagy ami még jobb, az örökbe fogadáson. Az ivartalanításról bővebben itt is olvashattok >>

 
Aki pedig túlesett kedvencével ezen a rutinműtéten, és ezen túlmenően is szeretne tenni valamit a helyzet javulásáért, azokat szívesen látják a Spániel Fajtamentés kutyái egy sétára, simogatásra, vagy csak azért, hogy hírüket vigyék annak, hogy milyen páratlan kincsek kallódnak gazdi hiányában. >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL