ÁLLATI CUKISÁGOK

Egy félelemmel teli lépés a hosszabb, boldogabb életért

Szerző:
Szabó Anna
Lépj a tettek mezejére! Bármennyire is ijesztő a gondolat, de kedvencednek azzal teszed a legjobbat, ha minél hamarabb ivartalanítatod. Ezzel nem csak megelőződ a véletlen és nem kívánt szaporulat világra jöttét, de megelőzöl számos betegséget is, mint a gennyes méhgyulladás vagy az ivarszervek rákos megbetegedései!

 

Az ivartalanítás egy rövid, altatásban végzett beavatkozás, melynek során a herék vagy a petefészek eltávolításra kerülnek. Célszerű az állatorvossal előre megbeszélni, mit nézzen meg, vagy végezzen el a műtét során az ivartalanításon túl.


Kezdj tehát készülődni, és írj listát!


Keresd fel az állatorvost és tudakozódj, vállalja-e kedvenced ivartalanítását, ha igen akkor mikor és persze mennyiért. Kérdezz rá, szokott-e részt venni ivartalanítási akciókban, és ha ez elérhető nála beszéljétek meg abban az időben alkalmas lenne-e a kutyád műtétje (tüzelés, allergiás időszak stb).

Érdemes ilyenkor elvégeztetni a fogkőleszedést és egyéb olyan vizsgálatot, amit a kutyád nehezen visel éberen, pl. fülek átnézése és kitisztítása..
Ha megvan az időpont, a műtétet megelőzően vidd el kedvencedet "átnézetni", ilyenkor a doki ráhallgat a szívére, és meggyőződhet róla: az eb jó kondiban fut neki a beavatkozásnak.


Légy nyugodt!


Kérdezz meg mindent, amit még fontosnak vélsz és készülj fel: szerezz be műtét utáni gallért, hiszen az ivartalanítás után erre szükségetek lesz, és/vagy a kutyádra megfelelő méretű rugdalózót valamelyik turiban. Kérdezz rá az állatorvosnál, hogy szükségesnek látja-e a műtét előtt a kutya immunrendszerének erősítését, és ha igen, azt tartsd a műtét utáni időben is. A beavatkozás előtti napon már ne egyen az eb! A műtét után, amikor már magától stabilan tud menni és inni, ha igényli könnyű vacsorát - áztatott tápot, konzervet, párizsit, rántott levest, vagy amit szívesen fogyaszt - nyugodtan ehet. A műtét alatt kapnak fájdalom csillapítót és antibiotikumot, de ha az orvos javasolja, szükség esetén a 2-3-4. napon is szükség lehet rá (de vigyázz, ilyenkor nagyon tudnak színészkedni).


Sok kutya a műtét után nem igényel semmiféle különleges kezelést, és különösen érdemes ilyenkor csendes, nyugodt helyen magukra hagyni őket. Ez lenne a falkában is természetes, hiszen az elesetteket, betegeket természetes közegükben sem rajonganák körül a többiek...majd ők keresik a
társaságot, ha jobban lesznek. Természetesen azért a sebet mindennap ellenőrizd, főleg ha több kutyád is van, hiszen érdekes szaga van, mindenki meg akarja majd szagolni, nyalni! És figyelgesd, kedvenced iszik és ürít-e rendesen. Ha a második napon a kedve és étvágya megfelelő, akkor fellélegezhetsz, mert túl vagy egy súlyos és fontos lépésen! Tízedik napon kutyád vígan mehet vissza kontrollra és varratszedésre.


Lépj a tettek mezejére és gyarapítsd az elkötelezett gazdik táborát. Ivartalaníttasd kedvencedet.... és természetesen, ha még nincs regisztrált chipje, akkor ajándékozz neki biztonságot!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL