UTAZÁS

Misztikus kutak a világban, melyeket látnod kell!

Szerző:
Szabó Anna
Egy víznyerő hely önmagában is az életet jelentheti, de mi van akkor, ha nem csak a víz játszik szerepet létezésében? Egy kút lehet akár életed leghátborzongatóbb élménye is, ha belenézel, és szembesülsz a lélek kifürkészhetetlen útjaival. De elég a borzongáshoz, ha elképzeled - mit rejt a mélység… kincset vagy emberáldozatok hangtalan sikolyát?

 

A víz akár cseppekben mérjük, akár az óceánt fedezzük fel mindig gyönyörűséggel, és egyben borzongással tölt el. Mit ér a tűz melege, ha nincs egy korty víz, ami szomjunkat oltaná? A víz a maga megfoghatatlanságával, és játszi könnyedségével lenyűgöz és lenyűgözte már elődeinket is. Akié a víz, azé a hatalom, akié a víz, azt tisztelik és megbecsülik. Nagy kincs, tiszteljük meg hát mi is, látogassunk el a világ leghátborzongatóbb, legmisztikusabb kútjaihoz.

A Beavatás Kútja - Quinta da Regaleira, Portugália


Aki életében egyszer is volt hercegnő egy farsangi bálon, annak kötelező úti cél Sintra! A történelmi város, mely a Portugál királyi család, nyári székhelyévé vált az 1930-as években. A palotáiról, varázslatos kertjeiről híres város egyik nevezetessége Quinta da Regaleira. Építtetője egy csodálatos mese világot hozott létre, az ide látogatók tehát bármely mesehős szerepébe bele képzelhetik magukat! A palota lenyűgöző gótikus csúcsai, vízköpői és nyolcszögletű tornya azt a képzetet kelti bennünk, mintha visszautaztunk volna az időben, és szinte várjuk, hogy az egyik ablakban előtűnik az aranyhajú királylány. Teraszán és kanyargós lépcsőin a sűrűn csipkézett homlokzata alatt képzeletünkben szolgák hada serénykedik.


De a mese itt nem ér véget, hiszen a bátrabbak a palota parkjában találnak egy lélegzetelállító, rejtélyes és kiterjedt alagút rendszert, melynek részei a barlangok, a Vízesés tava, és a legbátrabbak úti célja a Beavatás kútja. A kút, mint egy a földbe rejtett torony csigalépcsője, úgy száll alá a mélybe, hogy aki beletekint, egy pillanatra megszédül és megérti a kút üzenetét. A szeme követi a kacskaringós téglasort, mely lefelé haladva utazás az életből a halálba, majd vissza a halálból az életbe. Elmúlás és feltámadás szimbolikája, utazás a lelkünk legmélyebb félelmeibe és visszatérés a világunkba, Mindezt a Beavatás kútja kávájánál állva élheted csak át!

Pozzo di San Patrizio, Orvieto Olasz ország


A víz minden korban stratégiai fontosságú volt, akár arról volt szó, hol telepedjenek le a messziről jött karavánok, akár arról, hova meneküljenek a háború vagy belviszály sújtotta lakhelyükről az emberek. Ilyen indíttatásból épült meg Szent Patrik kútja is, melyet VII. Kelemen pápa építtetett az 1500-as években. Róma kifosztása után, Orvietóban lelt menedékre, és előrelátásának köszönhetően a város ivóvíz készletének biztosítására építtette meg ezt a lenyűgöző és ritka látványos kutat. A kút Orvieto, az olasz fennsíkon található, minek köszönhetően a kút építéséhez a sziklatömb aljáig, mintegy 200 méter mélységben kellett a sziklából kivájni a vízmedencét.


A benne lévő 63 méter mély vízoszlopot egy kettős spirálú csigalépcsőn lehet megközelíteni, ennek méretéről árulkodik az a tény, hogy anno szamarakkal hordták fel a vizet. Az egymástól két különálló lépcsőfolyosón egy szamár ment lefelé, és egy tudott tőle teljesen elzártan teli vödrökkel jönni felfelé. A két egymástól függetlenül épült, mégis kísérteties hasonlóságot mutató kút máig kiemelt fontosságú turisztikai célpont. Az ide látogatók a kút gigantikus kávájánál állva érezhetik, milyen csodákat vagyunk képesek tenni az éltető vízért. Bepillantva a kútba pedig megélhetik a lelkük legmélyebb pontját, a borzongást! Majd pillantásukat a kút falán végig vezetve, visszajutva a fényre, a kék égboltra tekintve, a lélek szárnyalását, vagyis az újjászületést élhetik át.


Chichen-itza, Yucatán Mexico


Az idei év kétséget kizáróan a maják, a maja kultúra reneszánszának éve! Jóslataik, szimbólumaik áthatják mindennapjainkat. Városaik romjait járva elképzelhetetlennek tűnik, milyen küzdelmes életük lehetett. A maják, majd később toltékok lakta városban nem voltak ritkák az emberáldozatok, melynek jeleit a város ma is magán viseli. Ezek egyike: Chitchén Itzá, a két nép kultúrájában áldozati helyként funkcionált. Mai tudásunkkal, a technika adta lehetőségekkel már tudjuk, ezek a „kutak” természetes vízgyűjtő helyek. A félsziget lakói nem csak az ivóvizet, de a mezőgazdasági munkálataikhoz is –folyók hiányában - hatalmas földalatti víznyelő barlangokból, aknaszerű óriási kutakból nyerték a vizet. Alapvetően a várost három ilyen kút látta el az élethez szükséges vízzel, a vízmennyiség csökkenése komoly fejtörést okozott a közösségnek, és mélyen vallásos népek lévén bármilyen módszert megfelelőnek találtak Isteneik kiengesztelésére, szárazság idején.


Régészeti feltárások során nem csak felnőtt, de gyermek csontmaradványokat is találtak, de nem kevés szentképet, edénytörmeléket, valamint ékszereket, jade-tárgyakat és drágaköveket is felszínre hoztak. A régészeti leletek arra utalnak, hogy évszázadokon keresztül tartotta magát a hit, hogy ezeken a szent helyeken bemutatott áldozatok eljutnak az istenekhez és megkönyörülnek a szomjazókon. Szerencsére a ma senkit nem fenyeget a veszély, hogy ily módon találkozik a Teremtővel, nekünk elegendő a meteorológusainkat faggatni… de ezeknek a helyeknek a légköre milliók fantáziáját mozgatja meg. Chichén Itzá mintegy 15 éve - mióta létezése a nyugati világ előtt napvilágra került – vonzza a maják misztikus világa iránt érdeklődőket. Letekintve a kút mintegy 23 méter magasan lévő pereméről, ma is ugyanazt a félelmetes és egyben varázslatos képet látjuk, amit az egykoron itt feláldozottak láttak életük utolsó pillanatában.

Legyen szó egy falusi udvar kerekes kútjáról, vagy a világ legnagyobb kútjairól, a víz mindig is a tűzzel egyenrangú rangú szerepet játszott és játszik életünkben. Nem véletlen, hogy mai napig meg vannak szent helyeik, ünnepeik. A víz korábban is ihlette meg útikalauzainkat a csodatevő kutakról és szent forrásokról itt tovább olvashatsz >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL