UTAZÁS

Csodatevő kutak és szent források

Szerző:
Szabó Anna
Ahol az élet vize fakad, legyen az egy szikla, forrás, vagy kút, minden kultúrában szent helyként tisztelték. A víz a megtisztulás jelképe nem csak fizikai, hanem lelki értelembe véve is.

 

A szent kutak és csodatevő források fontos gyógyító helyek, ahol ősidők óta csodák történnek.


Szent Winifred kútja, Holywell, Wales


Úgy tartják, hogy a gyógyításairól híres szent kút feltörő vize a 7. században, Szent Winifred lefejezését követően keletkezett. A gótikus, csillag alakú forrásmedence 1500 körül épült VII. Henrik király édesanyja, Margaret Beaufort védnöksége alatt. A kútnál zarándokidényben - pünkösdtől szeptember utolsó vasárnapjáig - vasárnaponként 14.30-kor, a többi napon 11.30-kor tartanak istentiszteletet.

Air Panas, Bali


A Lovinához közeli Air Panas kénes forrásai faragott kőnágák, azaz hindu vízi istenek tátott szájából törnek elő. A kőteraszok és trópusi növények művészien megtervezett környezetében a fürdőmedencék, melyekben a szigetlakók megtisztítják lelküket és testüket, természetes vízesésekhez hasonlítanak. A gyógyító források három kilométerre találhatók Bali egyetlen buddhista kolostorától, Brahma Vihára Aramától. A kettő közötti távolságot bérelt ojeken - motorkerékpár - is meg lehet tenni.


Tjuwaliyn Hot Springs Park, Ausztrália


Az Északi terület ezen része az őslakos wagiman törzs asszonyainak szent, csodatévő helye. A meleg források által táplált tavacskák fényűző oázisnak számítanak a Douglas-folyó vidékének száraz növényzete és uszadékfái között. A tavacskák vize annyira felforrósodhat, hogy a szülőknek ki kell próbálni, mielőtt a gyermekeket beengedik. A parkot időnként vallási ünnepségek miatt lezárják.

A szardíniai szent kutak, Olaszország


Szardínián több mint negyven faragott kőkút található, a legtöbbet a nurági kultúra népe emelte az i. e. 18-12. században. A földből feltörő vízzel táplált kutak előcsarnokaiból meredek kőlépcső vezet látszólag a föld gyomrába. A lépcsősor alján tholosz, azaz kaptárkő védte a szent vizet. A legjobb állapotban fennmaradt szent kút, a Santa Cristina a Cagliaritól mintegy 100 kilométerre, északnyugatra fekvő Paulilatino nevű kisvárosban található.

Szent Brigid kútja, Kildare, Írország


Szent Brigid egyszerre volt pogány istennő és keresztény szent. Forrásvízzel táplált kútja - az álló kövekkel, az ívelt híddal és a fával, amelyre az imakendőket, a clootie-t kötik - a pogány és keresztény hagyomány összeolvadását mutatja. Az utazásra kiváló időpont február, ilyenkor tartják ugyanis a kúthoz tartó esti körmenetet.


A cikk az Életre szóló kalandok – 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyv alapján készült.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL