KÖZÉRZET

Top tippek fáradtság ellen

Szerző:
Szabó Anna
Egyszerűen kikészültél! Vajon miért vagy ennyire fáradt? Kimerültségednek több oka lehet. Többféle fáradtság létezik különféle, de rendszerint nagyon egyszerűen gyógyítható.

 

Fáradtságteszt

Pihenés közben mérd meg a pulzusodat (P1). Majd guggolj le és állj fel (30 másodpercig). Ügyelj az egyenes testtartásra és a szabályos légvételekre. Mérd meg a pulzusodat (P2), 45 másodperc múlva pedig ismét (P3).
Add össze az értékeket (P1+P2+P3) és oszd el 100-zal.
Ha az eredmény:
0 és 3 között van – fizikai állapotod kitűnő.
3 és 4 között van - fizikai állapotod közepes.
4 felett - fizikai állapota rossz.

Normális fáradtság

Sokat dolgoztál, rengetegét rohangáltál, temérdek stressz ért. Minden tartalék-erőforrásod kimerült - ez a „reakciófáradtság". Nem kell mást tenned, mint szolidan megvacsorázni, és korán lefeküdni. Ha az elemek feltöltődnek, a gépezet másnap reggel újból munkára kész. Ha nagyon-nagyon elfáradtál, a szombat-vasárnapi pihenést követő hétre ütemezd halasztható teendőidet.

 

Fizikai fáradtság

Minden keményebb, korántsem megszokott erőfeszítés - kötődjék az sporthoz, munkához vagy a mindennapi élethez - fáradtságot válthat ki, amelyhez társulhat fizikai gyengeség, rosszkedv és különös módon álmatlanság is.
- Elkerülhető erőteljes és rendszeres edzéssel. Hatása a sporttevékenységen túl is érződni fog. Minél nagyobb az állóképességed, annál ellenállóbb leszel. A napi feladatok könnyebbnek tűnnek, a távolságok kevésbé leküzdhetetlennek. A testgyakorlás lehetővé teszi a stressz megszüntetését. Éjszakai pihenésed ugyancsak nyugodtabb lesz.
- Készítsd fel a támadásra szervezetedet: sok folyadékot fogyassz, és megfelelő energiatartalékokkal rendelkezz. Nem az utolsó étkezés számít, hanem az előző napi, de leginkább a megelőző időszak fogyasztása. A lassan égő cukrokat (kenyér, tészták, rizs stb.) részesítsd előnyben. Fizikai tevékenységet ne kezdj bemelegítés nélkül (tarts legalább tíz percig).
- Ismerd a korlátaidat! Kifulladás, szívdobogás, szédülés, szorítás a mellkasban - figyelmeztető jelek. Többet törődj magaddal. Vizsgáltasd meg fizikai kondíciódat. Hosszabb kihagyás után szakemberrel beszéld meg a terhelhetőség határait. Közösen dolgozzátok ki edzéstervedet.

 

Szellemi fáradtság

Agyad is elfáradhat. Lagymatag vagy, nehézkesen összpontosítasz, memóriazavarok lépnek fel, felejtesz, kusza dolgaid lesznek, esetleg megoldhatatlan családi problémák terhelnek Az agynak, mint a többi szervnek szüksége van:
- megfelelő tápanyagokra, főleg cukorra (az agy az egyik legnagyobb fogyasztó), valamint zsírsavakra, vitaminokra (különösen a B-csoport tagjaira).
- oxigénre: napi elfoglaltságai miatt nagy mennyiségű oxigénadósságot halmozhat fel - előbb-utóbb levegőzésre kényszerül. Sétálj, gyalogolj, sportolj.

 

 

Álmatlanságból eredő fáradtság

- Álmatlanság: napközben próbálj kicsit sziesztázni (max. 20 perc). Ezzel segítheted éjszakai alvásodat. Az intenzív emésztés ugyanakkor megzavarhatja az álmot. Korán vacsorázz (legalább két órával lefekvés előtt), és könnyű kosztod legyen. Egy pihentető fürdő, egy forró tea, egy csésze langyos, mézes tej jobban elaltat a legtöbb altatónál.
- Túl rövid éjszakák: ha meg akarod tudni, hogy csak alvásmennyiségi problémáid vannak-e, tíz egymást követő napon feküdj le 1-2 órával előbb. Dinamikusabbnak érzed magad? Ha igen, akkor csupán több pihenésre volt szükséged.

 

Fáradtság az étrend miatt

A szervezet normális működéséhez megfelelő táplálkozásra van szükség. Ha nem így cselekszel, fáj a fejed, szédülsz, ízületi és végtagfájdalmaid lehetnek, sőt még hányinger is kínozhat. 2-3 szem kockacukor segíthet. A szervezet persze mást is követel, nemcsak cukrot. Zsírok, aminosavak, vitaminok, ásványok, nyomelemek széles skálájára van szükség. Minden hiány (különösen a magnéziumé és a vasé, amely nőknél igen gyakori) egyben fáradtságforrás is. Túlzott jelenlétük hasonló hatású. Ezért fontos a szigorú fogyókúrákat orvosi ellenőrzés mellett csinálni. Vannak vitaminok - például az A és a D, ezeket a szervezet akár nagy mennyiségben is képes elraktározni -, amelyek szintén zavarokat idézhetnek elő. Tehát csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiségeket szabad bevenni. Nincsenek kimondottan fáradtság ellenes diéták: egészségesen, változatosan kell táplálkozni, ez a legjobb módszer a kiegyensúlyozatlanság elkerülésére.

 

Kronobiológiai fáradtság

Éjszakai munka, virrasztás, álmatlanság, utazás - a pszichológiai óra eltér a normális működéstől. A megoldást esete válogatja. Általánosságban elmondható, próbáld meg elkerülni a szokásos ritmus összezavarását. Hosszabb utazás során például hagyd órádat az otthoni idő szerint. Vagy: egy álmatlan éjszaka után ne aludj el reggel, és ne tarts délutáni sziesztát, inkább feküdj le este előbb, hogy pótolhasd a szervezet pihenésszükségletét.

 

Fáradtság a fejben

A fejfájás tünetei eléggé közismertek. A szomorúsághoz gyakran társul fáradtság vagy lassúság. A jó kedély ugyanakkor biztonságot ad. A rosszkedvű ember befelé fordul, kevés kapcsolatot tart másokkal. A gondolkodás lassulásával a fáradtság egyre nő. Az étvágy csökkenése, a fogyás, az álmatlanság tovább ront a helyzeten. Minden nap egy újabb megpróbáltatás. Az illető már ébredéskor beteg, ha eszébe jut, mi mindent kell(ene) tennie.

Fölösleges az összes tünetet összegyűjtened, hogy igazi depressziótól szenvedj (igen veszélyes is). Időben orvoshoz kell fordulni!

 

Rossz döntések, amiket kerülj fáradtság esetén

- Ébredés után a hidegzuhany. Ellenkezőleg, forró fürdőt kell venni, amely felmelegít, felgyorsítja a vérkeringést. Minden, ami melegít, ébreszt. Akár a sportban.
- Nagy pohár kávé. Legfeljebb húsz percig serkent. Utána elkerülhetetlenül csökkenti az energiaszintet. A napi kávék számát bátran mérsékeld kettő-háromra.
- A fűszeres étel. Felgyorsítja a szívműködést, ezáltal fáradtságérzetet okoz.
- A cigaretta. Egy szál talán feldob, de hosszú távon elvonja a szervezetből a vitaminokat, és az ásványokat (főleg a C-vitamint és a cinket), csökkenti a szervezet számára nélkülözhetetlen oxigénbevitelt. Nem szükségszerűen kell dohányosnak lenni ahhoz - elég füstös térben tartózkodni -, hogy ez a negatív hatás bekövetkezzen.
- Az alkohol. Hatására tágulnak az erek. Következmény: nagy energiafelhasználás, álmosságérzés, csökkenő szellemi és fizikai teljesítmény.
- Erős lelki hatások. Egy erőszakos, háborús vagy akciófilm lefekvés előtt erős szívdobogást vált ki, és megnehezíti az elalvást.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL