UTAZÁS

Ubar a homok Atlantisza

Szerző:
Szabó Anna
A homok Atlantiszának nevezett rejtélyes város, Ubar, évszázadokon át csak legendákból, népmesékből, a Koránból és az Ezeregyéjszaka történeteiből volt ismert.

 

Bár sok felfedező kutatott a legendás város után, romjait csak nemrégiben találták meg a mai Ománban, csúcstechnológiai műholdfelvételek és az űrsiklóról működtetett távvezérlésű technikák alkalmazásával.

Az aranyváros legendája

A legenda szerint Ubar hatalmas aranyváros volt, mely egy pillanat alatt tűnt el körülbelül 2000 esztendeje. A beduin népmesék is említik a város rejtélyes eltűnését, de azt is leírják, hogy kereskedelmi központ volt, mely illatszerekhez, orvosságokhoz és halottak bebalzsamozásához használt édes illatú tömjénről volt nevezetes. Az akkori időkben a tömjén annyira drága és értékes volt, mint az arany. A közeli Kara-hegység Boswellia fáinak gyantájából készült tömjént tevekaravánok vitték Alexandria, Jeruzsálem, Damaszkusz és a nyugat-mediterráneum piacaira. A tömjénkereskedelem révén Ubar kis oázisból fallal körülvett, gazdag várossá nőtt.

Lakói fekete mágusok voltak

A Korán szerint Ubart Ád, Noé dédunokájának törzse alapította. Bár mesés sokoszlopú város volt, mely eltért bármely más településtől Arábiában, lakosai gazdag és bűnös emberek voltak, akik nem riadtak vissza a fekete mágia alkalmazásától. Miután Saddad, Ubar királya nem hallgatott Húd próféta figyelmeztetésére, Allah egy pusztító viharral lerombolta a várost, mely nyom nélkül süllyedt a homok mélyére, valamikor Kr u.300 tájékán.

Az ásatások meglepő eredményei

A régészeti ásatások a történet egy részét megerősítették. A romok alapján a város egyfajta erőd volt, falakkal, tornyokkal védte vízutánpótlását és árukészletét a nomád törzsek rajtaütései ellen. A megtalált kikristályosodott tömjén megerősíti Ubar fontos szerepét a tömjénkereskedelemben. A csontok és növényi maradványok vizsgálata alapján az itt élők bárányt, kecskét és más állatokat tenyésztettek és őrlőkövekkel dolgozták fel az árpát, datolyát és más helyi terményeket, melyeket öntözéses műveléssel termeltek.

A város elsüllyedésének magyarázata

Az ásatások, úgy tűnik, a város pusztulásának okaira is rávilágítottak. Az erőd alatt víztárolásra alkalmas hatalmas mészkőaknát találtak. Ahogy az ubariak elhasználták a vizet, és a vízszint csökkent az aknában, annak falai beomolhattak, és a város jelentős része süllyedt el a homokban, épp úgy ahogy a legenda tartja.

A cikk Az elveszett városok atlasza című könyv alapján készült.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL