UTAZÁS

Éjjel-nappal Szentendrén

Túl Békásmegyeren, ha elmegyünk a HÉV végállomásáig, felfedezhetjük a Festők Városát, mely talán az egyik legszebb település a Dunakanyarban. Nézzük hát, miért érdemes legalább egy sétát tenni ebben a kicsiny városkában!

 

Macskaköves, csöndes utcácskák, eldugott sikátorok, halk zene szól a Fő tér felől. Ez bizony Szentendre! Ez a nagyjából 25000 főt számláló városka a Szentendrei járás székhelye Pest megyében. Fővárosunktól csupán 14 km-re helyezkedik el.


Egyedi, mediterrán jellegű hangulata mellett a művészetek képviselik fő vonzerejét, a Festők Városa elnevezés sem éppen a véletlen műve. Vegyes etnikumú településnek mondható, rendelkezik horvát, lengyel, német és szerb kisebbségi önkormányzattal is. Az idők folyamán csatlakozott néhány település Szentendréhez, ezek ma csak városrészek, de megőrizték egykori nevüket. Ilyen például Izbég is.

{KEPGALERIA}

 

Városi legenda


Mint minden városhoz, így Szentendréhez is kötődik legenda. A Fő téren található vörös márványból készült Pestis Keresztet 1763-ban Szerb Kereskedők Privilegiális Társasága állíttatta hálából, hiszen elkerülte a várost a pusztító járvány. A legendák szerint a pestis egyetlen áldozatát fejjel lefelé temették a kereszt alá, ezzel akarták a betegséget örökre elriasztani a városból (ami kopogjuk le, de úgy néz ki sikerült…).

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL