SZEX, SZERELEM

Kis titkok őrzik a szerelmet

Az én érzelmeim, a te érzelmeid, vágyaink, álmaink, ábrándjaink… Osszunk meg mindent partnerünkkel! Vagy mégsem? Néha nagyon fontos, hogy elhallgassunk egyet, s mást szerelmünk elől.

 

A nyíltság és az őszinteség természetesen a legjobb kiindulópont egy harmonikus kapcsolathoz. Csodálatos, ha az ember mindenről tud beszélni a másikkal! De ne felejtsük el, a hangsúly a „tud" szócskán van. Minden kapcsolatban vannak az embernek kis titkai, amelyeket a másiknak nem okvetlenül szükséges tudnia. Teljesen téves az a felfogás, hogy a partnerek semmit ne tartsanak titokban egymás előtt. Ez a nézet nemcsak, hogy helytelen, hanem sokkal veszélyesebb, mint az együttélésről eddig alkotott téveszmék együttvéve.

A partnerkapcsolatok lélektanának viszonylag új aspektusa az a felismerés, hogy minden embernek lelki szükséglete, hogy legyenek kis titkai. Természetesen vannak dolgok, amelyeket nőnek és férfinak meg kell beszélniük. Ugyanakkor minden ember önálló személyiség, még a legszorosabb kapcsolatban is. Mindannyiunknak szüksége van intim szférára és szabadságra, amit a partnernek tiszteletben kell tartania.


Kell néha egy kis feszültség


Egy időben makacsul tartotta magát az a vélemény, miszerint egy jó kapcsolatnak az az alapfeltétele, hogy mindent elmondjunk egymásnak. Mindent ki kell teregetni a másik előtt: érzéseket, gondolatokat, ábrándokat. Manapság azonban a szakemberek óva intenek az ehhez hasonló igazságkereséstől. Alapvetően helytelen az efféle kölcsönös gyónás- és beismerés kényszert, tekintet nélkül partnerünk tűrőképességére és sebezhetőségére. Sokan nem tartják tiszteletben társuk intim szféráját. Egy olyan társ, aki mindig mindent elmesél és teljesen kitárja a lelkét, előbb-utóbb unalmassá válik, mert az emberi természethez hozzátartozik, hogy különösen azért rajongunk, ami új és ismeretlen. Ezenkívül sokkal izgalmasabb az élet egy olyan partner oldalán, akiben soha nem lehetünk egészen biztosak, bár nagyon szeretnénk tudni, hogy mit gondol, és mi zajlik le benne. Egy jó kapcsolatban szükség van néha meglepetésekre. Kell egy kis feszültség, és boldog párkapcsolatba is kedves meglepetéseket és titokzatosságot hozhatnak bizonyos, kölcsönösen tiszteletben tartott határok. Így ébren marad kíváncsiságunk, érdeklődésünk a másik iránt.


Mit és mennyit tartsunk meg magunknak?


Azt azonban mindenkinek önállóan kell eldöntenie, hogy mit és mennyit tart meg magának. Erre nincsenek általános érvényű szabályok: hallgatással ugyanolyan könnyű hibát elkövetni, mint azzal, ha túlságosan beszédesek vagyunk. „Nincsenek titkaink egymás előtt!” Lehet, hogy ez a mondat újdonsült szerelmesek és különösen friss párok esetében romantikusan hangzik, és mély benyomást tesz ránk, mégis sokkal nagyobb esélyeink vannak arra, hogy sokáig megőrizzük a szerelmet, ha néhány kis titkot megtartunk magunknak.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL