SZEX, SZERELEM

A szerelem helye a feng shui szerint

A hely minden emberi törekvés egyik leglényegesebb tényezője, így a szerelemé és a párkapcsolatoké is. Egy ház kialakítása magától értetődően közvetlen hatást gyakorol a benne élőkre. Kihat a kapcsolatainkra, tehát a szerelmi életünkre is.

 

A szerelem és romantika ideális háza


Milyen ház vagy lakhely kedvez a szerelemnek? A feng shui szerint a hely a romantikus kapcsolatokat is befolyásolja, de az egyes hatásokat nem lehet az összhatástól különválasztani. A feng shui hozzáállása hologramszerű, a rendszereket tehát egységükben szemléli, nem csak azok egy részét tekinti.

Az ideális lakóhelyen bőven van csi. Ez a jó elhelyezkedésben, az egészséges formában, a szabályos energiaáramlásban és a meleg, szeretetteljes jellegben nyilvánul meg. A jó elhelyezkedés kiegyensúlyozott, harmonikus környezetet jelent. A hagyományos feng shui terminológia szerint ez négy sajátosságot foglal magában: a sárkányt, a védelmezőt, az energia helyét és a vizet. A sárkány a ház mögötti védelemre utal. Ez lehet egy domb, egy épület vagy akár egy sík terület – mindez jobb, mint egy sziklaszirt, vagy mondjuk egy szakadék. A védelmező egy társépület a ház egyik oldalánál, amelyet nem különíthet el, vagy nem szoríthat össze fölé magasodó vagy szűk, túlzsúfolt építmény. Az energia helye az, ahol a ház fekszik: védett, egészséges kialakítású hely, ahol az energia összegyűlhet és megsűrűsödhet. A víz a ház előtti nyílt térre utal, amely lehetővé teszi az energia beáramlását, és felgyülemlését, és az ott élők számára terjedelmes, széles látóteret nyújt.


Az egészséges forma azt jelenti, hogy az épület méretétől és anyagától függetlenül határozottan egységesnek és kellemes külsejűnek kell lennie, semmi esetre sem túl furcsának vagy zavarónak. A szabályos energiaáramlás az épület helyiségeinek elrendezésével, felosztásával függ össze. A belső tér ne legyen túlzottan nyitott, mint egy hatalmas szoba, vagy túl elkülönülő, felszabdalt, vagy zavarba ejtő, mint egy labirintus. A meleg és szeretetteljes jelleg a jólét és a kényelem érzését jelenti, amelyet némely hely minden látható ok nélkül kelt bennünk. Amikor egy hely energiája összhangban van a miénkkel, jól érezzük magunkat, még ha erre nem is találunk konkrét okot. Az egészséges forma egészséges energiát teremt, tehát a hatása is egészséges. Ezek az energetikai minőségek a közvetlen környezet formájának, szerkezetének és az épület elrendezésének, méretének, alakjának a megnyilvánulásai.


Főbejárat – a férfi és női jelleg különbsége


A főbejárat a ház arca, energiakarakterének meghatározója. Megadja a ház jin-jang arányát, és eldönti, hogy inkább nőies vagy férfias jellegű-e. Ha a bejárat középen van, mint a legtöbb hagyományos ház esetében, és a jobb és a baloldal ugyanakkora, a jin és a jang egyensúlyban van, és tulajdonságaik is kiegyensúlyozottan nyilvánulnak meg. Amikor a fő energia a kelleténél jobban eltolódik az egyik vagy a másik irányba, megszűnik az egyensúly. Ugyanakkor, ha az ajtó a jobb oldali sarokhoz van közelebb, akkor az férfi jellegű ház, amelyben a férfias erők uralkodnak. A jang energiákat jobban támogatja, a jin energiákat pedig kevésbé.

A kiegyensúlyozatlan házak elterjedésével, amelyeknél a bejárat a bal vagy a jobb oldalon helyezkedik el, egyre több lett a kiegyensúlyozatlan és ingatag kapcsolat, valamint megnőtt a magányosan élő férfiak és nők száma. Sok párkapcsolati nehézség ezzel a kiegyensúlyozatlansággal hozható összefüggésbe.


Hálószoba – éltető fészek


A hálószoba hatással van kapcsolatainkra, egészségünkre és főleg érzelmeinkre. Életünk egyharmadát ágyban töltjük, tehát mindenképpen észrevehetően hat ránk. Ehhez meglepően sok köze van a hálószoba alakjának és méretének. A legfontosabb jellemző a szoba csije, amely közvetlenül a térhez kapcsolódik. A hálószoba legyen négyzet alakú vagy négyszögletes, és ne élesen felszabdalt terekből épüljön fel. Jellemzői közül az ágy elhelyezkedése a legfontosabb. Alapvető szabály, hogy az ágy feje közvetlenül egy tömör fal előtt legyen.


A kapcsolatokat kedvezőtlenül befolyásoló tényezők egyik leggyakoribb forrása az ágy mögött közvetlenül elhelyezkedő nagy ablak. Ez olyan, mintha az ágy felé tartó energia kicsurogna az ablakon, ahelyett, hogy keringene és táplálná az alvókat. Ilyenkor az energia elszivároghat a kapcsolatból is. még ha nem is támad köztük vita és viszály, a párok élhetnek együtt hagyományos kapcsolatban, de tényleges kapcsolat nélkül. Természetesen fontos, hogy a hálóban legyen ablak, de mivel a hálószoba túlnyomóan jin jellegű, ne legyen belőle túl sok, mert az túlzottan a jang irányába mozdíthatná. Ha sok az ablak, megoldást jelenthet a redőny, vagy akár a sötétítőfüggöny is.


Konyha – víz és tűz összhangja


A konyha is szorosan összefügg a férfi-nő kapcsolattal. Legfontosabb eleme a mosogató (víz) és a tűzhely (tűz). Ezek a jinnel és a janggal, tehát a férfi és női energiákkal kapcsolatosak. E két elem egymáshoz viszonyított elhelyezkedése a házban élő férfiakra és nőkre közvetlen hatással van. ideális elhelyezkedésük egymáshoz képest kilencven fokkal elfordított, úgy, hogy a tűzhely tömör fal, a mosogató pedig ablakkal rendelkező fal előtt áll. Ez jó okokból a hagyományos elrendezés. Őseink valószínűleg jobban ráhangolódtak megérzéseikre, mint azok, akik a modern konyháinkat tervezik.

Ha a mosogató és a tűzhely közvetlenül egymással helyezkedik el, a pár ágya mögött ablak van,és a főbejárat túl közel van a ház bal vagy jobb oldalához, akkor a kapcsolat valószínűleg válással végződik, vagy csupán papíron létező kapcsolattá silányul.

 

Bútorok és dekoráció – belső világunk tükröződése


A ház bebútorozása és feldíszítése olyan, minta a festmény vázlatának megtöltése színekkel. Berendezése, dísztárgyai az ott élők belső világának közvetlen megnyilvánulásai. Még egy madárpár képének kiakasztása is jelzi a belső energia változását, ami később külsődleges dolgokban is megmutatkozhat. Emlékezzünk: minden kép a belső energia és belső világunk megnyilvánulása. A külvilág a belső megnyilvánulása – de a külső megváltoztatásával átalakítható a belső is.


A szilvavirágsarok

Kínában úgy tartják, hogy a szobanövények és a virágok fokozzák a szerelmet, ezért gyakran javasolják, hogy helyezzünk friss virágokat, vagy szobanövényeket a ház egy bizonyos részébe, a szilvavirágsarokba. Ez a szerelmi kapcsolat elmélyítésére szolgál, mert az ott lévő növények úgy viselkednek, mint a házasságközvetítők. A szilvavirágsarok helyét többféleképpen szokták meghatározni. Az alapgondolat az, hogy helyezzünk frissen vágott virágot vagy szobanövényt a megfelelő helyre, hogy a házban élők érzelmi kapcsolata elmélyüljön. De a lényeg mindig a növény vagy a virág, amely felébreszti a megfelelő energiát, a jótékony „információt”. A legjobb, ha saját magunk nevezünk ki egy erre alkalmas sarkot a szobában, és oda helyezzük a virágokat.


A tükörnek nincs mesterséges intelligenciája


A tükörnek kizárólag gyakorlati haszna van: nagyobbnak láttatja a teret, növeli a fény mennyiségét, és lehetővé teszi, hogy megigazítsuk öltözékünket, sminkünket. A tükör nemhogy nem rendelkezik kedvező energiát teremtő varázserővel, de ronthat is a helyzeten. Használatával kapcsolatban igen körültekintően kell eljárnunk. Csak abban az esetben alkalmazzuk, ha szükségszerűsége nyilvánvaló. Tartsuk észben: tükörbe nézve saját képmásunkat látjuk.

Az utóbbi években a lakásokat tükrös ajtajú beépített szekrénnyel látják el. Úgy tűnik, minden új ház hálószobájában van ilyen. Ez gyakran stresszt és zavart okoz. Ha a lakásunkban van hasonló, és azt hisszük, nem zavar, próbáljuk ki egy ideig, milyen, amikor letakarjuk. Valószínűleg sokkal nyugodtabbnak és pihentebbnek fogjuk érezni magunkat.


A rózsaszín nem a szerelem színe


Napfényben, tehát színek között élünk, ezért minden pillanatban reagálunk rájuk. Ha egy ruha színe nem tetszik, lehet akármilyen tetszetős a fazonja, vagy gyönyörű az anyaga, biztosan nem vesszük meg. A színeket nem választhatjuk külön az anyaguktól: a rózsa vörös színe másképpen hat ránk, mint a vér vöröse. A házainkban lévő színek esetében a leglényegesebb kérdés az, milyen mértékben szembeötlők. Ha piros ruhát viselünk, tulajdonképpen csak akkor látjuk közvetlenül a piros színt, amikor a ruhát fel-, majd levesszük, egyébként valahol a tudatunk mélyén van. Ugyanakkor, ha egy szoba falát festjük pirosra, bárhova lépünk, szemközt találjuk magunkat vele. Ugyanaz a szín, de hatása meglehetősen különböző, mert más-más mértékben vagyunk kitéve neki. Ha egyetlen szín hatása túl erős, könnyen megcsömörlünk tőle, és nem kapunk eleget más színek tápláló hatásaiból. Jegyezzük meg tehát: egy színt nézve gyakorlatilag nélkülözzük a színskála másik hat főszínét.

Általában véve az a legjobb, ha a legegyszerűbb, ha a legegyszerűbb színkombinációkat használjuk. Akik bizonytalanok a színek kiválasztásában, jobb, ha a fehérnél vagy a tört fehérnél maradnak. A rózsaszín árnyalatai egy üdvözlőlapon, vagy rózsa szirmain romantikus érzéseket kelthetnek. Egy csupa rózsaszínre festett hálószoba azonban elsöprő hatású, a túlfokozott izgatottság érzését váltja ki, és inkább idegességet teremt, mint gyengéd érzelmeket.


A megfelelő szín kiválasztásánál a szoba méretét, a fény mennyiségét és a helyiség funkcióját kell figyelembe venni. Világos színeket akkor alkalmazzunk, ha a szoba a jang erősítését igényli, sötétebbeket pedig akkor, ha a jin befolyása szükséges. Ha egy színt szeretünk, használjuk – csak arra ügyeljünk, hogy ne terheljük túl vele az egész helyiséget. Inkább fessük arra a részre, ahová a legritkábban tekintünk.

Dr. Shan-Tung Hsu
Jin és Jang a szerelemben
(Édesvíz Kiadó)


Ez a kötet új szemszögből tekint a szerelemre, és választ ad arra is, miként vonzhatjuk azt életünkbe. Egyszerű szavakba öntve emeli magasabb szintre a szexualitás, a kommunikáció, a testi és mentális egészség, a táplálkozás, az összeillés és különbözőség témáit, könnyen érthetően ötvözi a taoista filozófiát és a hagyományos feng shuit. Beavatást ad abba, miként használjuk helyesen e két filozófia alapelveit.Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL