FÉSZEK

Hangolódj az ébredő természet energiáira Feng Shuival!

Szerző:
Szabó Anna
Végre megérkezett a tavasz és teljes pompájában virít. Amerre csak nézünk mindenhol találkozhatunk vele. De vajon észrevesszük-e rohanó életünk során, a mindennapok nyüzsgő hajtásában, hogy milyen csoda vesz körül bennünket?

 „ Nincsenek lehetetlen álmok,
csak belső korlátok,
amelyekkel megszabjuk,
mi lehetséges és mi nem. ”
Beth Mende Conny


Játssz és nyerj!

Bányász Imréné,
okleveles Feng Shui tanácsadó
www.harmonikusvilag-fengshui.hu

 

Van aki nem figyel rá, de van aki igen, sőt tevékenyen rész is vesz benne, hiszen pompás virágokat ültet a balkonládába vagy újrafesti, színekkel frissíti otthonát. Akadhat olyan is, aki még bizonytalan, aki vár valamire, a jó időre, egy jó ötletre vagy egy kis támogatásra.

Emberi lényként a természet szerves része vagyunk. Amióta városokban élünk, elszakadva a természet változásaitól, mesterségesen tudjuk csak létrehozni azt a harmóniát melyre szükségünk van.

Hangolódjunk hát a körülöttünk harsányan ébredő természetre és vegyük át lüktető, éltető energiáit a Feng Shui segítségével.

Fényt hozhat szürke városi otthonainkba, az öt elem kiegyensúlyozott jelenléte. Biztosíthatja azt az energiai hátteret, nyugalmat, melyre mindannyiunknak szüksége van a sikeres és boldog élethez. Persze minden ember és minden otthon harmonikus működésének elsődleges követelménye a rend és a tisztaság.

A világunkat alkotó öt elem tana szerint is minden mindennel összefügg. Minden dolog besorolható az öt elem valamelyikébe és ezen elemek különböző minőségű kölcsönhatással vannak egymásra, állandó és folyamatos körforgásban.

 

A Fa – a Tűz – a Föld – a Fém és a Víz elem

A továbbiakban kéthavonta bemutatkozik egy-egy elem.
Az első hónapban a Fa elem és a 3-as életterület, a második hónapban a Fa elem és a 4-es életterülettel kapcsolatos fogalmak és tanácsok, érdekességek kerülnek bemutatásra.

Lássuk, hogyan születhetünk újjá, találhatunk Önmagunkra, az apró ötletek és a Feng Shui öt elem tanának tudatos alkalmazásával.

 

Első alkalommal a FA elem jellemzőivel ismerkedünk meg

A Fa elem élet igenlő, gyors növekedésű, táguló, tavaszi langyos, lágy energiáit Keleten találjuk.
Keressük meg otthonunkban ezt az irányt és gondolatban járjuk végig.

• Milyen funkciójú helyiséget találunk ott?
• Milyen színek, formák, bútorok, tárgyak, anyagok és minták élnek egymás mellett?
• Mennyire kedveljük ezt az összeállítást?
• Szeretnénk-e változtatni rajta, harmonikusabbá tenni, megifjítani?

Az Élet egészének térképe, azaz a bagua segítségével meghatározhatjuk, hogy a keleti irányhoz a 3-as Fa elemű Család, egészség életterület sorolható. Tegyünk gondolatban egy újabb sétát a következő kérdések megválaszolásával.

• Milyen a kapcsolatunk a közeli és a távoli rokonainkkal és milyen az emberiség nagy családjával melynek tagja vagyunk?
• Van-e valamilyen egészségügyi problémánk vagy állandóan visszatérő energiahiányunk?
• Fontos-e számunkra, teszünk-e azért, hogy egészségesen éljünk?
Javaslataim olyan alaprajzú lakás vagy ház esetén helytállóak, ahol nem található hiány vagy többletterület! Ennek meghatározásához természetesen igénybe vehető személyes tanácsadásom.

 

Erősítsük a Fa elemű 3-as életterületet az alábbiak szerint:

• Színekkel: zöld és árnyalatai valamint a kék, fekete mint támogató Víz elem színek.

A zöld másodlagos kevert szín, a sárga és a kék, a világos és a sötét, a meleg és a hideg közötti egyensúlyának együttese. A zöld színben kapcsolódik össze a szellem és az anyag világa és ez egyben az alsó és felső csakrákat összekötő szív csakra egyik színe is. Érdemes megjegyezni, hogy a színek közül a zöld szín rendelkezik a legtöbb árnyalattal. Használjuk és társítsuk bátran a kék színnel!
Mint ismeretes a színek gyógyító erővel rendelkeznek, így kiválóan alkalmas a zöld szín ha szükségünk van jó közérzetre, szívósságra, gyógyulásra, reményre, kimerültség esetén az újratöltődésre vagy egyszerűen a nyugalomra.

!!! Legyünk óvatosak: - Ne alkalmazzuk a kék színt padlózaton, sem a fejünk feletti magasságban, mert kedvezőtlen hatással bír.

- Fessük a falakat zöld vagy kék színűre, terítsünk le zöld árnyalatú szőnyeget vagy válasszunk zöld színű padlóburkolót. Az előbb felsorolt térhatárolók nagy felületekkel rendelkeznek és első benyomásként erőteljes hatásúak, ezért kiemelten fontosak.

• Formákkal: az egyenes, a magas és a henger alakú tárgyak.


• Szimbólumokkal:

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk, hogy életünket a szimbólumok végtelen sora kíséri és attól függően, hogy mely életszakaszban haladunk tudatosan vagy tudattalanul, de használjuk őket. Szimbolikus jelentéssel bír egy kép a falon, egy váza az asztalon, sőt az a viselet is, amelyet reggel magunkra öltünk. Közérzetünk pedig nagyrészt annak megfelelően alakul, ahogyan ezeket a dolgainkat összeválogatva képesek vagyunk támogató energiákat mozgósítani vagy éppen ellenkezőleg, bizonyos ismeretek hiányában energiáinkat pazarolni.

• Anyagokkal: minden fából készült dolog, textilek esetében a zöld színű pamut, a mintázatot illetően a függőleges csíkozás.

• Szám szimbóluma: 3

• Dekorációs célú szimbólumai:

- Képek, fotók esetében a családi témájúak. Szeretteinket, rokonainkat ábrázoló fényképek, festmények. Természetesen ennél jóval nagyobb a lehetőség, ha dekorálni szeretnénk, itt azonban csak a leggyakoribbakat említem. Fontos még, hogy e területen a képek keretei is fából vagy legalábbis zöld, kék, vagy fekete színűre festettek legyenek.

!!! Mellőzzük azonban az olyan képek elhelyezését, melyeket nem kedvelünk, csak szívességből tartjuk a falon, vagy a komódon. Azokat is amelyek ismeretlen személyeket ábrázolnak, hiszen nem tudhatjuk, milyen tulajdonságokkal bírnak és előfordulhat, hogy folyamatosan negatív kisugárzással támadnak bennünket, amitől sérülhet energiarendszerünk.

- Dísztárgyak, bútorok: Szekrények, asztalok, ülőalkalmatosságok, egyéb kiegészítők, hosszúkás gyertyatartók, szobrok készüljenek fából vagy viseljenek zöld színű huzatot. 


- Növények: Zöld színű, kerek levelű, egészséges szobanövények, valamint a kék és zöld színű virágok hatékonyan segítenek az energetizálásban.

A szobapáfrány 4. kép olyan helyiségekben ajánlott, ahol szellemi munkát végzünk, mert jelenléte serkentő hatással van ránk.

 

Néhány példa a teljesség igénye nélkül: kála 1. kép, szobai futóka 2. kép, vitorlavirág, gardénia, dracéna, amarillisz, hortenzia,, aszparágusz 3. kép.

 

-  Bármilyen parafa, vessző vagy nád bútorokat, egyéb kiegészítőket mint sokféle fonott kosarat, újságtartót, edényalátétet, kenyeres kosarat, reggeliző szettet használjunk. Ha pedig könyveket tartunk ezen az életterületen, azok függőlegesen, álló helyzetben legyenek.




!!! Az aszparágusz nagyon erős energiákkal rendelkezik, ezért soha ne helyezzük hálószobába. Hasonló módon az amarillisz sem ajánlatos a hálóban, mivel túl sok frissesség árad belőle és szépsége ellenére gátolja a nyugodt alvást.

!!! Tilos a fürdőszobát és a vécét, a kamrát, szimbólumokkal dekorálni! Akinek erre a területre esik valamelyik mellékhelyiség, mondjon le róla. Ha mégis dekorálja, azzal csak felerősíti a 3-as Család, egészség terület lelki ősproblémáit. Használjuk ezekben a helyiségekben az egyszerű szín és anyagok adta lehetőségeket.

 

Tegyük tudatosan a legjobbat testi és lelki egészségünk érdekében:

• Kiránduljunk erdős, hegyes tájakon. Hosszú időre képesek leszünk töltekezni egy kiadós barangolás élményeiből, még akkor is, ha fáradtan érkezünk aznap haza.

• Mozogjunk heti vagy napi szinten. A Fa elemhez tartozó mozgásformák a tai chi, a kung fu, a karate és a jóga. Ha tehetjük igyekezzünk a szabadban is végezni ezeket a gyakorlatokat, természetesen mezítláb, hiszen így a talpunkon keresztül a legközvetlenebb az energiafelvétel lehetősége.

• Az illat terápia fontos kiegészítője testi, lelki, szellemi harmóniánk gyógyításának és megtartásának. A Fa elemhez tartozó néhány itt felsorolt illat segítségünkre lehet, mint 
- a kamilla, a megnyugvás,a béke érzését hozza, megkönnyíti az ellazulást, a nyugodt pihenést, segít leküzdeni belső dühünket, csillapítja haragunkat.
- a levendula (1. kép), mely párna alá helyezve biztosítja nyugodt alvásunkat. Elégedettségérzetet kelt bennünk, a könnyű belső béke, harmónia illata. Szekrényünkben elhelyezve a molyok távol tartásáról is gondoskodik.

- a fenyő (2. kép), növeli önbizalmunkat, szeretetteljesség érzésével ajándékoz meg, türelmes képességeinket harmonizálja.
- a narancs, mint színe, úgy illata is melegséget, jókedvet, vidámságot varázsol zaklatott érzelmeink világába.
- a szegfűszeg, édes és egészséges illata védettség érzésével tölt el, valamint enyhíti, haragunkat és csökkenti a boldogtalanság érzetünket. Használjuk bátran, ha összezavartak, elveszettek és kimerültek vagyunk.

Javasolt felhasználási módok, az élő friss növény vagy az illatosított füstölő és illóolaj formájában. Miközben ellazulunk ismételjük el magunkban ezeket a megerősítést célzó mondatokat:
- Boldogan engedem el a múltat.
- Az élet velejárója a folytonos és állandó változás melynek magam is tevékeny részese vagyok.
- Megtanulom elfogadni és szeretni Önmagamat és másokat.

 

• Kövek, drágakövek rezgéseinek gyógyító hatású alkalmazásával:

Smaragd, mely segít ráhangolódni belső békénkre és harmóniát teremt a fizikai, a lelki és a szellemi szinteken.

- Jáde, fantasztikus segítség, ha zaklatottak, békétlenek, elégedetlenek vagyunk.

- Malachit, kisugárzásával eleven energiákat tölt belénk, örömet, biztonságérzetet ad. 

Heliotrop, igen erős gyógyító erővel rendelkezik, ezért használjuk betegség vagy visszatérő energiahiány idején.

- Aventurin, a derű, a nyugalom, a türelem, a szeretetteljes kapcsolat energiáival ajándékoz meg bennünket.

Segít a hosszan tartó gyógyulásban mindvégig kitartani, hogy bírjuk erővel. 

Turmalin, az elveszett egyetértés megteremtésének képességét hordozza rezgéseiben. Javasolt az eltérő gondolkodású emberek vagy a veszekedő családi, munkahelyi közösségek közötti feszültségek oldására. 

Természetesen hosszan folytathatnám a sort. Még ezernyi személyes igény és megoldás létezik az önismeret, a térrendezés, a változás, a változtatás terén.

Befejezve a mai képzeletbeli barangolást a természetben és az otthonunkban, remélem mindenki talált kedvérevaló ötletet vagy továbbgondolásra késztető sorokat a Feng Shui világából. Bíztató soraimmal kívánok jó egészséget és erőt a megvalósításhoz.

Éljünk
harmonikus világban,
harmonikus munkahelyen,
harmonikus otthonban,
harmonikus családban,
harmonikus párkapcsolatban,
harmonikus emberként!

Sok szerettel: Bányász Imréné Marika Villő
okleveles Feng Shui tanácsadó

A következő Feng Shui témájú cikk megjelenésének ideje 2010. május 14.

Bányász Imréné Marika Villő okleveles Feng Shui tanácsadónktól
idekattintva tudsz kérdezni >>
 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL