2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A kutyus étrendje

A kutyáknak a természetes táplálék a legegészségesebb. Bár a mai tudomány néhány képviselője – nem ritkán bizonyos lobbik hatásának engedve – a mesterséges eledelek mellett teszi le a voksát, semmi nem érhet fel az eredeti táplálék minőségével.


Sok kérdés merül fel a kutyák etetésével kapcsolatban, főként a természetes étrend kapcsán. Meg kell-e főzni a húst? Ehet-e csontot? Mit egyen és milyen arányban? Mennyit ehet?

Ez e kérdésekre adott válaszok szigorúan Korom Gábor: Neked ugatok! című könyvéből származnak, és a szerző saját, szubjektív véleményét tartalmazzák. Oktatóként, illetve az oktatókat képző szakemberként mondja el véleményét – de a táplálkozás nem a szakterülete, de oktatói szempontból a kutya etetésének is nagy jelentősége van.

A kölyök számára könnyen emészthető és minőségi beltartalmú ételt ajánlatos biztosítani. Az anyjától való elválasztás után – 8-12 hetes korában – a kutya már fogyaszthat szilárd táplálékot: ez a nyers hústól a gabonapelyhekig bármi lehet. Arra kell odafigyelnünk, hogy ne tápláljuk egyoldalúan a kölyköt! Ennek kivédésére a legjobb az otthoni maradék beiktatása az étrendbe. A répától a kenyérhéjig mindent megkaphat az eb, sőt kapjon is meg. Ha nem áll fenn allergia, vagy más károsan befolyásoló probléma, akkor a lehető legjobbat tesszük a mindent etetéssel. Ajánlott a hús fogyasztása, de a tápokat csak kiegészítésként fogyassza: összeállított beltartalmuk valóban sok mindent tartalmaz. Ám a természetes táplálás is viselhető, nem feltétlenül kell sokkal nagyobb terheket vállalni vele.

Felnőtt kutyák esetén minimum heti egy éhező napot tarts! Több érv is alátámasztja a koplalást: tisztul a szervezet; a hasznosítás képessége javul; nő a gazda elismertsége; javul az étvágy, tehát az eb nem fog válogatni stb. A táplálék összeállításánál óvjuk a kutyát az elhízástól!

Mindenképpen kapjon rágnivalót: csontot vagy bármit, ami erősíti a rágóizmokat, segíti a fogíny vérkeringését, betakarítja a lepedéket a fogakról, megelőzi a fogkőképződést.

A gazdák általános aggodalma, hogy ha vegyesen, mindenfélével etetik, akkor a kutya nem kapja meg azt, ami kell a szervezetének. Ez a félelem alaptalan: a kutya szervezete kinyeri a táplálékból azt, amire szüksége van.

 

Ha nem eszik rendesen és válogatós

Ha egy kutya nem eszik rendesen, annak alapvetően három oka lehet: betegség, túletetés, bánat (a gazda vagy más kutyák után). A kutyának mindig éhesnek kell lennie, soha nem maradhat előtte étel! Így tudhatjuk meg azt, hogy ha a kutya nem eszik, akkor ott valami nincs rendben!

Optimális esetben a kutyának szinte bármit meg kellene ennie, amit a gazda elétesz. Ha az eb nem beteg és nem a szomszéd vizslalány tüzelése csavarta el a fejét, akkor az a dolga, hogy megegye azt, amit elétesznek. Ha nem fűlik a foga a neki szánt ételhez, akkor el kell venni előle: a legközelebbi étkezésnél próbálkozhatsz újra – ez addig menjen így, amíg nem eszik azt, amit kap.

Az, hogy egy étel nem ízlik a kutyának, árulkodó lehet, érdemes rá odafigyelni, de nem szabad egy jelzésnél nagyobb jelentőséget tanúsítani a jelenségnek.

Az etetésnél alkalmazandó szabályok:
• Soha ne lakjon jól a kutya! Egy kicsit mindig maradjon éhes, tehát a napi porciót így kell megbecsülni.
• Soha ne maradjon a kutya előtt étel! Ha csak egy pillanatra is felemeli a fejét az edényből, vagy otthagyja a tálat, akkor el kell venni tőle, és a legközelebbi étkezéskor kerülhet elő újra.
• Az ételt – mint vezérek – otthagyjuk, meghagyjuk a kutyának! Nem ültetjük, nem gyakorlatoztatjuk, hanem úgy teszünk, mintha az a mi életünk lenne, és „jóllakva” ott hagyjuk neki. Ha az engedélyezésünk előtt próbálkozna, akkor zavarjuk el a prédától!

E szabályok betartásától pozitív változást remélhetsz a kapcsolatotokban, de a kutya étvágyában, egészségi állapotában is!

 

Ha elhízott a kutyusod

Korunk jelensége az elhízás, és ez az ebekre is igaz. Mint az embereknél, náluk is okozhatja a kevés mozgás, a túl sok táplálék, a túl erős beltartalmú táplálék, illetve a szervi problémák.

A lefogyasztásához növelni kell a mozgás, illetve csökkenteni a táplálék mennyiségét. Célszerű felhígítani az ételt pehelymixekkel vagy egyéb táplálék-kiegészítőkkel. Az elhízott kutya kezelésére ki kell kérni az állatorvos tanácsát is, célszerű kideríteni az elhízás valódi okát.

A kutyának, mielőtt az ember mellé került, keményen meg kellett dolgoznia a mindennapi betevő falatért. Gyakran egy hétnél hosszabb ideig sem jutott táplálékhoz.

Az emberek számára nagyon fontosak a ritmusok, például a rendszeres időben történő étkezés. Számtalan érvet fel lehetne sorakoztatni amellett, hogy miért jó az a kutyának, ha ő is ritmusban eszik. Ennek azonban nincs komolyabb jelentősége – sokkal inkább nekünk van szükségünk arra, hogy aznapi ritmusunkba beletesszük az etetési szertartás.

 Forrás:

Korom Gábor: NEKED UGATOK!
Kutyasuli Könyvek

 

 

Korom Gábor, a Népszigeti Kutyasuli vezetője. A szerző hosszú utat járt be: egykori sportkutyásként csapatai fényes trófeákat gyűjtöttek, de egyszer nagyot fordult vele a világ. Onnantól kezdve munkatársaival az ember és a kutya kapcsolatát kutatják, azokat a módszereket, amelyek a mindennapokban is könnyen alkalmazhatók, s általuk harmonikussá tehetjük a viszonyunkat a kutyánkkal. A szerző egy új oktatói generáció kinevelésén fáradozik, e könyve azonban nekünk szól: azoknak a gazdáknak, akik többet várunk magunktól az etető, simogató, sétáltató személyzet szerepénél. Akik szeretnénk megérteni, hogy a kutya mit miért csinál, hogy egyszer s mindenkorra felhagyjunk a parki kutyakergetéssel, a lakás romjainak eltakarításával.

Még több információt erről
a könyvről és a kutyák tartásáról
idekattintva találsz! >>

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ez a 7 rejtvény felfrissíti a neuronjaidat és egy kis löketet ad az agyadnak

Ez a 7 rejtvény felfrissíti a neuronjaidat és egy kis löketet ad az agyadnak

Az agyunk egy titokzatos dolog, illetve szerv, ha úgy tetszik. Többet tudunk a világűrről, mint arról, ami a saját fejünkben van. De amit biztosan tudunk, az az, hogy a különféle rejtvények, fejtörők, memória játékok segítenek az agyunk működésében és élesen tartják azt! Pörgesd fel te is a neuronjaidat ennek a 7 rejtvénynek a megfejtésével!

Tovább »
Melyik boszorkánynemzetségbe tartozol? - Húzz egy lapot és kiderül!

Melyik boszorkánynemzetségbe tartozol? - Húzz egy lapot és kiderül!

A boszorkányok egyidősek az emberiség történetével, hiszen tulajdonképpen ők is emberek, csak más képességekkel bírnak. Tisztelik a mágia, a varázslat isteneit, akikhez varázsláskor segítségért, támogatásért fordulnak. A boszorkányok intenzív személyiségek, bűbájosak, tekintetük nagyon átható. Fedezd fel, melyik boszorkánynemzetségbe tartozol, és milyen varázserőt birtokolsz!

Tovább »
Készítsd el a saját egyiptomi talizmánodat az ősi szimbólumok segítségével!

Készítsd el a saját egyiptomi talizmánodat az ősi szimbólumok segítségével!

Tegyél szert szerelemre, boldogságra, pénzre és jólétre, egészségre, védelemre és varázserőre, amire csak szeretnél! Nincs más dolgod, mint elkészíteni hozzá az ősi egyiptomi szimbólumok segítségével a saját talizmánodat és a hozzátartozó egyiptomi isten segítségét kérni, aki teljesíti a vágyadat! Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, az eredmény pedig magáért beszél!

Tovább »

Kalkulátor

A színek ereje

Milyen színek vesznek körül? Milyen színű ételeket fogyasztasz? Ha egy szín túlságosan jelen van életedben, az nagy jelentőséggel bír. Mint ahogy az is, ha az egyik hiányzik belőle. Válaszd ki, melyik az, és tudd meg, mire van szükséged és mit üzen neked.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép