2017. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A kutyus étrendje

A kutyáknak a természetes táplálék a legegészségesebb. Bár a mai tudomány néhány képviselője – nem ritkán bizonyos lobbik hatásának engedve – a mesterséges eledelek mellett teszi le a voksát, semmi nem érhet fel az eredeti táplálék minőségével.


Sok kérdés merül fel a kutyák etetésével kapcsolatban, főként a természetes étrend kapcsán. Meg kell-e főzni a húst? Ehet-e csontot? Mit egyen és milyen arányban? Mennyit ehet?

Ez e kérdésekre adott válaszok szigorúan Korom Gábor: Neked ugatok! című könyvéből származnak, és a szerző saját, szubjektív véleményét tartalmazzák. Oktatóként, illetve az oktatókat képző szakemberként mondja el véleményét – de a táplálkozás nem a szakterülete, de oktatói szempontból a kutya etetésének is nagy jelentősége van.

A kölyök számára könnyen emészthető és minőségi beltartalmú ételt ajánlatos biztosítani. Az anyjától való elválasztás után – 8-12 hetes korában – a kutya már fogyaszthat szilárd táplálékot: ez a nyers hústól a gabonapelyhekig bármi lehet. Arra kell odafigyelnünk, hogy ne tápláljuk egyoldalúan a kölyköt! Ennek kivédésére a legjobb az otthoni maradék beiktatása az étrendbe. A répától a kenyérhéjig mindent megkaphat az eb, sőt kapjon is meg. Ha nem áll fenn allergia, vagy más károsan befolyásoló probléma, akkor a lehető legjobbat tesszük a mindent etetéssel. Ajánlott a hús fogyasztása, de a tápokat csak kiegészítésként fogyassza: összeállított beltartalmuk valóban sok mindent tartalmaz. Ám a természetes táplálás is viselhető, nem feltétlenül kell sokkal nagyobb terheket vállalni vele.

Felnőtt kutyák esetén minimum heti egy éhező napot tarts! Több érv is alátámasztja a koplalást: tisztul a szervezet; a hasznosítás képessége javul; nő a gazda elismertsége; javul az étvágy, tehát az eb nem fog válogatni stb. A táplálék összeállításánál óvjuk a kutyát az elhízástól!

Mindenképpen kapjon rágnivalót: csontot vagy bármit, ami erősíti a rágóizmokat, segíti a fogíny vérkeringését, betakarítja a lepedéket a fogakról, megelőzi a fogkőképződést.

A gazdák általános aggodalma, hogy ha vegyesen, mindenfélével etetik, akkor a kutya nem kapja meg azt, ami kell a szervezetének. Ez a félelem alaptalan: a kutya szervezete kinyeri a táplálékból azt, amire szüksége van.

 

Ha nem eszik rendesen és válogatós

Ha egy kutya nem eszik rendesen, annak alapvetően három oka lehet: betegség, túletetés, bánat (a gazda vagy más kutyák után). A kutyának mindig éhesnek kell lennie, soha nem maradhat előtte étel! Így tudhatjuk meg azt, hogy ha a kutya nem eszik, akkor ott valami nincs rendben!

Optimális esetben a kutyának szinte bármit meg kellene ennie, amit a gazda elétesz. Ha az eb nem beteg és nem a szomszéd vizslalány tüzelése csavarta el a fejét, akkor az a dolga, hogy megegye azt, amit elétesznek. Ha nem fűlik a foga a neki szánt ételhez, akkor el kell venni előle: a legközelebbi étkezésnél próbálkozhatsz újra – ez addig menjen így, amíg nem eszik azt, amit kap.

Az, hogy egy étel nem ízlik a kutyának, árulkodó lehet, érdemes rá odafigyelni, de nem szabad egy jelzésnél nagyobb jelentőséget tanúsítani a jelenségnek.

Az etetésnél alkalmazandó szabályok:
• Soha ne lakjon jól a kutya! Egy kicsit mindig maradjon éhes, tehát a napi porciót így kell megbecsülni.
• Soha ne maradjon a kutya előtt étel! Ha csak egy pillanatra is felemeli a fejét az edényből, vagy otthagyja a tálat, akkor el kell venni tőle, és a legközelebbi étkezéskor kerülhet elő újra.
• Az ételt – mint vezérek – otthagyjuk, meghagyjuk a kutyának! Nem ültetjük, nem gyakorlatoztatjuk, hanem úgy teszünk, mintha az a mi életünk lenne, és „jóllakva” ott hagyjuk neki. Ha az engedélyezésünk előtt próbálkozna, akkor zavarjuk el a prédától!

E szabályok betartásától pozitív változást remélhetsz a kapcsolatotokban, de a kutya étvágyában, egészségi állapotában is!

 

Ha elhízott a kutyusod

Korunk jelensége az elhízás, és ez az ebekre is igaz. Mint az embereknél, náluk is okozhatja a kevés mozgás, a túl sok táplálék, a túl erős beltartalmú táplálék, illetve a szervi problémák.

A lefogyasztásához növelni kell a mozgás, illetve csökkenteni a táplálék mennyiségét. Célszerű felhígítani az ételt pehelymixekkel vagy egyéb táplálék-kiegészítőkkel. Az elhízott kutya kezelésére ki kell kérni az állatorvos tanácsát is, célszerű kideríteni az elhízás valódi okát.

A kutyának, mielőtt az ember mellé került, keményen meg kellett dolgoznia a mindennapi betevő falatért. Gyakran egy hétnél hosszabb ideig sem jutott táplálékhoz.

Az emberek számára nagyon fontosak a ritmusok, például a rendszeres időben történő étkezés. Számtalan érvet fel lehetne sorakoztatni amellett, hogy miért jó az a kutyának, ha ő is ritmusban eszik. Ennek azonban nincs komolyabb jelentősége – sokkal inkább nekünk van szükségünk arra, hogy aznapi ritmusunkba beletesszük az etetési szertartás.

 Forrás:

Korom Gábor: NEKED UGATOK!
Kutyasuli Könyvek

 

 

Korom Gábor, a Népszigeti Kutyasuli vezetője. A szerző hosszú utat járt be: egykori sportkutyásként csapatai fényes trófeákat gyűjtöttek, de egyszer nagyot fordult vele a világ. Onnantól kezdve munkatársaival az ember és a kutya kapcsolatát kutatják, azokat a módszereket, amelyek a mindennapokban is könnyen alkalmazhatók, s általuk harmonikussá tehetjük a viszonyunkat a kutyánkkal. A szerző egy új oktatói generáció kinevelésén fáradozik, e könyve azonban nekünk szól: azoknak a gazdáknak, akik többet várunk magunktól az etető, simogató, sétáltató személyzet szerepénél. Akik szeretnénk megérteni, hogy a kutya mit miért csinál, hogy egyszer s mindenkorra felhagyjunk a parki kutyakergetéssel, a lakás romjainak eltakarításával.

Még több információt erről
a könyvről és a kutyák tartásáról
idekattintva találsz! >>

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A színek és az aurád - Melyik szín vonz most a legjobban? Megmutatja, mire van szüksége a lelkednek

A színek és az aurád - Melyik szín vonz most a legjobban? Megmutatja, mire van szüksége a lelkednek

A Kínai Orvoslás, mely egy ősi, mégis összetett és kifinomult rendszer, úgy véli, azokat a színeket kedveljük és viseljük szívesen, amelyek valamilyen formában „hiányoznak” belőlünk. Például a fekete szín állandó viselésével a hiányzó (kínai) víz elemet próbáljuk meg pótolni az életünkben és az auránkban. Melyik szín vonzz most a leginkább?

Tovább »
6 ősi civilizáció, amely minden jel szerint, kapcsolatban áll az idegenekkel

6 ősi civilizáció, amely minden jel szerint, kapcsolatban áll az idegenekkel

Már régóta keringenek pletykák, találgatások, de egyesek szerint már bizonyítékok is arról, hogy ez a 6 ősi civilizáció kapcsolatban állt a földönkívüliekkel, akikről azt hitték, hogy istenek és valójában ők segítették hozzá a fejlett technológiához és ősi tudáshoz őket. Igaz lehet? 

Tovább »
15 hotel, melyekben szellemek tanyáznak - Elmernél tölteni itt egy éjszakát?

15 hotel, melyekben szellemek tanyáznak - Elmernél tölteni itt egy éjszakát?

Bizony, olykor nem csak Halloween éjszakáján kell félned, ha megszállsz egy egyébként patinás, de ismeretlen szállodában. Vannak ugyanis olyan hotelek, ahol egész évben megmagyarázhatatlan események történnek. Persze nem mindegyik történetet lehet bizonyítani, de mégis rengeteg legenda kering az alábbi hotelekről. 

Tovább »

Kalkulátor

Válassz masszázstípust!

Számos masszázsstílus létezik, és bár egy tapasztalt terapeuta bármilyen kezelést rá tud szabni bárkire, egyes technikák megfelelőbbek lehetnek, mint mások. Éppen ezért érdemes megismerned őket!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Pető Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép