Szabó Anna
Hozzávalók:2,5 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál méz, egy kis fahéj
6 szikkadt zsemle
5 tojás
7,5 dkg puha vaj
4 evőkanál cukor
egy kis reszelt citromhéj
12,5 dkg rumos mazsola (késztermék)
4 evőkanál aprított mandula
Só
50 dkg alma
2 evőkanál leveles mandula
1 evőkanál cukor
vajpelyhek
vaj a formához
A tejet a vaníliás cukorral, a mézzel és a fahéjjal felforrósítjuk. A zsemlék héját lereszeljük, és félretesszük.
A zsemléket felszeleteljük, és a forró tejjel leöntjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kevés sóval kemény habbá verjük. A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját a vajkrémhez adjuk. Fahéjjal, citromhéjjal, a mazsolával és a mandulával kikeverjük.
Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, és vékony gerezdekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük. Egy tűzálló formát kivajazunk. A fehérjehabot a vajkrémbe forgatjuk, és hozzáadjuk az almagerezdeket.
A zsemleszeleteket az almás keverékkel váltakozva a formába rétegezzük. A zsemlereszelékkel, a mandulával, a cukorral és a vajpelyhekkel megszórjuk.
A sütőben 200 ºC-on (középen, légkeverésben 180 ºC-on) 35-40 percig sütjük.
Változat: Alma helyett 50-75 dkg magozott cseresznyét vagy meggyet is tehetsz bele. Ebben az esetben a fehér kenyeret, a kevert lisztből készült kenyeret, a rozskenyeret, édes kenyereket vagy zsemléket keverd össze a vajas-tojásos krémmel. A mazsolát hagyd ki belőle, a mandulát pedig helyettesítsd mogyoróval.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK