LELKIPATIKA

Ne akard az egész világot a vállaidon hordozni!

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki aggódik néha valami miatt. De mit tegyünk, ha a szorongás elhatalmasodik rajtunk? Ezt a cikket azoknak ajánljuk, akik már-már betegesen aggódnak minden miatt. Persze nem könnyű meghúzni a határt a normális és a kóros lelkiállapotok között.

 

Az alábbi jellemzőkből válaszd ki azt a tizenegyet, amellyel a leginkább azonosíthatod magadat.

A: visszahúzódó, mérlegelő, bűntudattal teli, elszigetelt, erőtlen, félős;
B: logikus, határozott, nyugodt, mértéktartó, racionális, kompromisszumkész;
C: cool, szabad, álmodozó, idealista, gondtalan, békés természetű.



Ha a legtöbb kiválasztott jellemző az A kategóriába esik, akkor te vagy a két lábon járó gyomorgörcs, ezért azonnal olvasd át figyelmesen az alábbi írást. Ha inkább a B felé húzol, az jó jel, kiegyensúlyozottságra utal, aggodalmaidat általában logikus, racionális megközelítéssel kezeled. Azért olvass bele a cikkbe, hogy le ne tévedj a helyes útról. A C orientáltak fütyülnek mindenre. Lehet, hogy itt az ideje kicsit körültekinteni néha? Ha csak gondolatébresztőnek is, de szaladja át az alábbiakon. Alkalmanként aggodalmaskodni nem abnormális, de ha ez a szorongásos állapot állandósul, az már egészségtelen, íme, három példa.

Ildikó anyukája rákban halt meg és meggyőződése, hogy őrá is ugyanez a sors vár. Ezért minden héten felkeresi a háziorvosát ellenőrzés céljából. Amikor Edina gyerekei kerékpároznak, egy pillanatra sem tud felengedni, állandóan a legszörnyűbb baleseteket képzeli el. A múlt nyáron Andrea férje, Gábor makacsnak bizonyuló gyomorrontásra panaszkodva felkereste háziorvosát, aki megnyugtatta, hogy egyszerűen kicsit kevesebbet kellene ennie és innia, de Andrea meg volt győződve róla, hogy a férjének gyomorrákja van. Ildikó, Edina és Andrea esete klasszikus példázata annak, amikor az emberek nem tudnak úrrá lenni a rajtuk eluralkodó szorongáson.

Min szoktunk aggódni?


A leggyakoribb rögeszmék a következő kategóriákba sorolhatók:

• Egészség (a sajátunk),
• Egészség (a szeretteinké),
• Balesetek,
• Párkapcsolat (megcsalás, szakítás),
• Az otthon biztonsága (nehogy betörjenek vagy leégjen a ház),
• Az állás elveszítése.

Képtelenség mindent ellenőrzés alatt tartani


Mindezeknek az aggodalmaknak van egy közös vonása: mindegyikben valamifajta veszteségtől való félelem munkál, a szerelem, a biztonság, a pozíció elveszítése. Nem áll módunkban előre látni, hogy magunk vagy szeretteink mikor betegszünk meg, vagy ne adj isten, halunk meg. A baleseteket egy bizonyos pontig odafigyeléssel kivédhetjük, de az események ellenőrzése gyakran nincs a kezünkben. Persze néha mindenkinek bevillannak a fejébe ilyesfajta félelmek, de ha azon kapjuk magunkat, hogy az aggódás-ellenőrzés-aggódás végtelenített önismétlő köre bezárult, akkor az aggodalom már inkább megszállottság, monománia, rögeszme. A kényszerképzetes szorongás egyfajta törekvés arra, hogy olyan dolgokat vonjunk ellenőrzésünk alá, melyek kontrollja lehetetlen. Az olyanok, mint Andrea, tudat alatt valahogy így okoskodhatnak: „Ha kellően odafigyelek Gabira, biztos nem lesz baj." De hiába bármilyen megnyugtatás, akár Gábor, akár az orvosa részéről, megint csak jön egy újabb kérdésfelvetés. Ezek az emberek valószínűleg ilyen aggodalmaskodónak születtek. Feltehetően egy nyugtalansággal átitatott közegben cseperedtek fel, s vonásaiknak éppúgy lehetnek genetikai meghatározottságai, mint ahogy sorsformálóak a családban elsajátított viselkedésminták is. Kisgyermek koruktól azt sajátíthatták el, hogy szeretteinkkel szemben érzelmeink kinyilvánításának elsődleges módja az értük való aggódás.


Mikor kell szakemberhez fordulni?


Jó tudni, hogy a rögeszméssé fajuló aggodalmaskodás depressziós betegségekhez vezethet, vagy már maga is része annak, de olyan módon, hogy az orvosi segítségért kiált. Ha tartasz attól, hogy már idáig fajultál volna, látogasd meg azonnal a háziorvosodat. Ha állandóan, minden ok nélkül az egészséged miatt aggódsz, azt hipochondriának nevezhetjük. Erre szintén van orvosi segítség.

5 lépés a szellemi felszabadulás felé


1. Valóban fel akarsz szabadulni?
Bár a kérdésfeltevés nevetségesnek tűnhet, elvégre ki akarhat egész életében rettegésben élni. Az aggódás hamarosan ürüggyé válhat, rövid távú eszközzé az események kézben tartására való törekvésünk során. Ahhoz azonban bátorság kell, hogy a félelmek elől való menekülés helyett végre megálljunk, és tényleg szembenézzünk a dolgokkal, akár a tényleges fenyegetésekkel is. El kell kezdeni számba venni, hogy az örökös szorongás miképpen vet vissza minket, számba venni minden kínzó, negatív hatását magunkra és környezetünkre nézve is.

2. Alaposan beszéljük meg magunkkal a kérdést
Szembesítsük irrealisztikus félelmeinket a valóság tényeivel. A fenti példában szereplő Andrea aggodalmai, melyek szerint a férjének gyomorrákja lehet, azon a tényen alapultak, hogy Gábornak emésztési problémái voltak. El kell tudni fogadni a valóság egyszerű tényeit, így például azt, hogy ha valaki túl sokat eszik vagy iszik, azt nem bírja a gyomra akkor sem, ha a vizsgálatok szerint nincs semmilyen daganata.

3. Nézzünk farkasszemet félelmeinkkel
Minden nap szánjunk 10 percet rá, hogy amikor senki sem zavar, gondtalanul aggódhassunk egy kicsit. Például a fenti példabeli Ildikó mindennap szakíthat tíz önfeledt, zavartalan percet arra, hogy leüljön, és csak azon filozofáljon, hogy akkor most milyen csomó is van a karjában. Ha képes arra, hogy belelovalja magát a félelembe, akkor arra is képes lesz, hogy önerőből eltávolítsa magától.

4. Kérjük a család és a barátok figyelmes együttműködését!
Azt, hogy újra és újra biztatást várunk és megnyugtatást, rövidtávon segít valamit, de hosszú távon végteleníti az őrületet. Itt jöhet a szerető család és a bizalmas barátok szívességtétele. Állapodjunk meg, hogy minden találkozásnál csak az első öt perc lehessen a félelmeink felsorolása és aztán semmi több.

5. Aggódásunkat tegyük előremutatóvá
A rögeszmés félelmek kiindulási pontja általában még megérthető, például az, hogy szeretnénk biztonságban tudni a gyermekeinket. Ahelyett azonban, hogy állandóan óvó vadászsólyomként keringünk felettük, érdemesebb kiagyalni biztonságuk garantálásának pozitívabb módozatait - sportklubokba, tanfolyamokra való beíratás - ami némi szabadságélményt is ad nekik.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL