SZÓRAKOZÁS

Ünnepi programajánló

Szerző:
Szabó Anna
Huszáros jókedv és változatosság jellemzi az idei március 15-ei programokat. Aki tehát családostul, gyerekestől – vagy csak úgy egymagában – kilátogatna valamelyik rendezvényre, remélhetőleg nem fog csalódni.


Március 15-ét először 1927-ben nyilvánították hivatalosan Nemzeti ünnepé. Azóta jó pár viharos évtized elmúlt, de szabadságharc emléke nem. Reméljük, idén méltó módon sikerül megünnepelni nemzetünk egyik legemlékezetesebb történelmi eseményét.

 

Nosztalgia motorvonat

2010. március 15-én hétfőn ismét megrendezik A Gyermekvasút nyomában című húsz kilométeres teljesítménytúrát.

A túra útvonala Széchenyi-hegy állomástól kiindulóan Hűvösvölgyig érinti a Gyermekvasút valamennyi állomását és a környék főbb látványosságait. Az egyes ellenőrző pontokon szervezők fogadják a résztvevőket. Igazolják a pont érintését és útbaigazítást adnak a túra folytatásával kapcsolatban.

A rajt, azaz a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomása tömegközlekedési eszközökkel a Városmajorból induló Fogaskerekű Vasúttal közelíthető meg.

 

 

Tavaszi bemelegítő séta március 13-15. között a Skanzenben

A hosszú téli álom után idén először, ezen a hétvégén nyitja meg kapuit a Skanzen, mely a három nap során félárú belépőjeggyel látogatható. A lakóházak, épületek ekkor még zárva lesznek, az állandó kiállítás pedig 2010.április 1-jétől várja az érdeklődőket.

 

Magyarok Vására Kiskunhalason

A nagy sikerű tavalyi vásár mintájára az idén, március 15-én is Magyarok Vásárát szerveznek a kiskunhalasi Piactéren. Az idén több mint 120 magyar kézműves és termelő regisztrált, közel 60 településről érkezve az ország minden tájáról, hogy megmutathassa Kiskunhalason portékáját. A szervezők kikötése az volt, hogy kizárólag minőségi magyar árut hozhatnak, cserébe ingyen árusítóhelyet biztosítanak. A jó hangulatról a helyi hagyományőrzők gondoskodnak: 8 órától zenés programokkal várják az ide látogatókat! A néptáncos előadások mellett lesz tárogató-, tekerőlant-, duda- és népi furulya zene, népdalok, alföldi dallamok. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

 

A hivatalos program a fővárosban:

Március 9-től 19-ig – Huszárszobor kiállítás
0.00 – 24.00 óráig

Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszárezred előtt tisztelegve, 18 életnagyságú huszárszobor lesz majd látható Budapest közterein. Aki végigjárja a helyszíneket, megismerkedhet valamennyi – 1848–49-ben a szabadságért harcoló – huszárezred díszes egyenruhájával.
Helyszínek: Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Lánchíd pesti hídfő, Moszkva tér, Móricz Zsigmond körtér, Múzeumkert, Nyugati tér

 

Március 9-től 14-ig – Nyitott filmstúdió, történelmi játszóház, toborzó program és huszárkiállítás a Múzeumkertben
08.00 – 15.00 óráig

A Nyitott filmstúdió keretében a Nemzeti Múzeum lépcsőjén 1848. március 15-ét felelevenítő díszletek között történelmi kisfilmek készülnek korhű jelmezekbe öltözött statiszták segítségével. A filmstúdióban minden érdeklődő szereplője lehet saját március 15-ei filmjének a filmkészítő stáb közreműködésével.

A Nemzeti Múzeum kertjében a huszártörténelmet, valamint Petőfi Sándor és Széchenyi István életét és munkásságát bemutató interaktív kiállítást és lovas huszárt is láthatnak a gyerekek. A huszársátorban korhű használati tárgyakat, ruhákat és lószerszámokat találhatnak, a berendezett terepasztalon pedig az isaszegi csata modellezett jeleneteit is megtekinthetik majd az érdeklődők. A vállalkozó kedvű gyerekek játékos alaki gyakorlaton vehetnek részt, de lehetőségük nyílik arra is, hogy megtanuljanak egy ’48-as toborzódalt is.

 

Március 13-tól 14-ig – Térhatású animált díszkivilágítás a Nemzeti Múzeum homlokzatán
18.00 – 24.00 óráig

Magyarországon első alkalommal használt, háromdimenziós hatású térvetítési technológia alkalmazásával öltözik díszbe a Nemzeti Múzeum. Az épületre vetített, mozgóképekből és animációkból álló 15 perces zenés montázs az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc jelképeit jeleníti meg.

 

Családi programok a fővárosban:

Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Múzeumban
10.30 – 12.00 óráig

„Széchenyi korzó” - történelmi játszóház és huszártábor a Lánchídon és a Roosevelt téren
10.00 – 18.00 óráig

A Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 50 lovasa részvételével ’48-as huszár- és honvéd tábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadikonyhával, sátrakkal és alkalmi istállókkal a látogatókat. Az érdeklődők az MTA parkolójában felépített haditáborban a Honvéd sereg 1849-es dicsőséges Tavaszi hadjáratának eseményeit eleveníthetik fel. A korhű egyenruhákban szolgálatot teljesítő hagyományőrző katonák, a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai bemutatják a ’48-as vitézek hétköznapjait, valamint hadi bemutatókon, játékos próbatételeken a honvéd- és huszárélet fortélyaira tanítják a fiatalokat. A huszárpróbákat elsőként sikeresen teljesítő gyerekek huszárbábot kapnak ajándékba.

A történelmi játszóház próbatételein többek között a 150 éve elhunyt Széchenyi Istvánra emlékezhetnek a résztvevők. A térre látogatók korhű nyomdagép segítségével nyomtathatják ki a Nemzeti dalt és a 12 pontot.
A Lánchíd március 15-én Széchenyi István előtt tisztelegve korzóvá alakul. Ezen a napon kizárólag gyalogosan, illetve lovas hintón lehet majd átkelni a Dunán. Az érdeklődők minden órában történelmi idegenvezetők előadásában ismerkedhetnek meg a híd történetével.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL