GASZTRO

Vitalesz féle diós almatorta

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

4 tojás (2 db tojássárgája a tésztába)
20 dkg darált dió (tésztába 10 dkg)
10 dkg lenmagpehely, (1,5 dl vízbe áztatva)
5 dkg kölespehely
10 dkg vaj a tésztába
1 db banán a tésztába
csipet só
2 ek méz a tésztába
4 ek kanál nyírfacukor a habba
10 dkg aszaltszilva a tésztába nyomva (feldarabolva)
½ citrom leve a habba
2 késhegynyi sütőpor a tésztába
5 dkg szeletelt mandula a torta tetejére
3 db alma hámozva és nyolcadolva a torta tetejére a habba nyomva
csipet fahéj

 

Elkészítése:

1. A lenmagpelyhet pár órával korábban beáztatom a vízbe, hogy megduzzadjon, utána ebből, a 10 dkg dióból, a banánból, a mézből, vajból, 2 tojássárgájából, a kölespehelyből, sóból, és sütőporból villával megnyomkodva, egy masszát készítek és egy kivajazott, kölespehellyel megszórt tortaformába nyomkodom a tésztát, a tetejére pedig darabolt aszaltszilvát. 180 fokon előmelegített sütőben (alulról a másodikon) 25 percig sütöm.

2. Közben felverem a habot, hozzáadom a 4 ek kanál nyírfacukrot, citromlét, óvatosan a 2 tojás sárgáját és a maradék diót és az elősütött tészta tetejére simítom. Sütés azonos hőfokon 10 percig

3. Közben meghámozom az almát, kiveszem a magházat és nyolcfelé vágom, majd a torta tetejére a habba belenyomom (szép legyező alakban) és megszórom a szeletelt mandulával. További sütés kb 15-20 percig

Ha kivettem a sütőből és kész, akkor még melegen meg lehet szórni fahéjas nyírfacukorral. (kb 1 kk és csipet fahéj)

Frissen langyosan a legfinomabb, de hidegen is jó.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL