KÖZÉRZET

Tavaszi megtisztulás

Szerző:
Szabó Anna
A tavasz az újrakezdés ideje – ebben az évszakban „a nappal kelünk”, és „élénk sétákat” teszünk, amely a jang tevékenységet, és a tavasz felfelé törő, tevékeny természetét tükrözi.


Az embernek egyszerűen észre kell vennie, ahogy a növényi élet felfelé törekszik a téli álom után. A törékeny, fiatal növények zöldjének látványa táplálja a lelket, ezért csökken az étel iránti vágy, és a test nemcsak az ételmaradványoktól tisztítja meg magát, hanem a velük járó érzésektől: az elégedetlenségtől, a türelmetlenségtől és a haragtól is. A képletes hártya eltűnik a szem és az elme elől, a tekintet kitisztul. A dolgok új színben tűnnek föl.

Itt az ideje, hogy kapcsolatot teremts valódi természeteddel, odafigyelj tudatosságodra és önkifejezésedre.

 

Tavaszi ételek

Ebben az évszakban gondoskodj a májadról és az epehólyagodról. Tavasszal önkéntelenül is kevesebbet eszel, sőt, böjtölsz, megtisztítod a testedet a tél zsíros, nehéz ételei után. Ebben az évszakban táplálkozol a legkönnyebben, az ételek a tavasz jang, vagyis felfelé emelkedő, szétterjedő természetét hangsúlyozzák – zsenge növények, friss zöldségek, csírák, zöld búza- vagy más gabonafüvek. Jobban tesszük, ha tavasszal csökkentjük a sós ételeket, például a szójaszószt, a miszót, a magas sótartalmú húsokat, mert erőteljesen lesüllyesztik az energiát. A sok nehéz étel elzárja a májat, és tavaszi rohamokat, lázat okoz.

A klasszikusok a belső tavasz megteremtésére a szétterjedő, emelkedő tulajdonságú édes és csípős ízeket ajánlják. Ilyen célra legalkalmasabbak a kevés koncentrált édesítőszerrel ízesített csípős gyógyfüvek, mint a mézes mentatea. A csípős fűszernövények használata – bazsalikom, édeskömény, majoránna, rozmaring, fűszerkömény, kapor, babérlevél – ugyancsak kívánatos ebben az évszakban. A legtöbb összetett szénhidrát, például a gabonafélék, a hüvelyesek és a magok elsősorban édesek, ízük a csírázás során még intenzívebbé válik. A zsenge cékla, a sárgarépa és a többi édes, keményítőtartalmú zöldség, amelyet a konyhakertből egyelünk ki, felüdít. A nyugati népi gyógyítók néhány áthatóan csípős ízt hagyományosan orvosságként alkalmaznak tavasszal: az egyhetes nyers vöröshagyma- és fokhagymakúra féregűző, megszabadítja a szervezetet a parazitáktól. A japánok hagyományos féregűzője a mocsi – áttört édes rizs - és a fekete üröm édes-csípős kombinációja.

 

Megújulás és nyers ételek

Tavasszal leegyszerűsödik a főzés. Előtérbe kerülhetnek a nyers és csíráztatott ételek. Az ajurvéda vátikusnak, azaz „szélszerűnek” nevezi őket. Az ajurvéda kifejezését továbbfejlesztve, ezek az ételek a gyorsaságot, a sebes mozgást, általában a külső tevékenységet bátorítják. Emellett tisztítanak és hűtenek.

Az első évszak az ifjúságot képviseli. Úgy vélik, a nyers ételek a megújulást, az újjászületést szolgálják, mert az emberi fejlődés korábbi, ifjonti szakaszára emlékeztetik a testet, a tűz használata előttre, amikor az ember fizikailag hihetetlenül tevékeny volt, sok meleget fejlesztett; ezért a nyers ételek hűsítő hatása teremtett meg számára a harmóniát. Fejlődésünk minden állomása ma is belénk van kódolva; a tökéletes megújulás érdekében fejlődésünk rétegei mentén vissza kell térnünk ősi biológiai állapotunkhoz.

Növelni kell a nyers ételek fogyasztását akkor, ha az egyénen a meleg jegyei láthatók, továbbá meleg éthajlat alatt és fokozott fizikai tevékenység időszakában. Az emberek többségének minden nap jót tesz egy kevés nyers táplálék, a mennyiséget tavasszal és nyáron növelhetjük. Ennek ellenére lehetnek kivételek, vagyis a túlzásba vitt nyers étel legyengíti az emésztést, és szélsőséges tisztulási reakciót idézhet elő, ezért bélhurut esetén kifejezetten tilos. A gyenge, hiányos emberek bánjanak óvatosan a nyers ételekkel.

 

Tavasz a konyhában

Az emberiség nagy része a mérsékelt éghajlati övben él – beleértve az Egyesült Államokat és Európát – ételeink többségét meg kell főzni az éghajlat és az emésztés egyensúlyának fenntartása érdekében. Tavasszal rövidebb ideig, de magasabb hőfokon készítsük az ételt; így a belseje nem fő át annyira. Aki olajat használ tavasszal, annak a magas hőmérsékleten végzett, gyors sütést javasoljuk. Vízben csak enyhén pároljunk, vagy kis lángon, rövid ideig főzzünk. 

 

Az egészséges és a beteg máj

A mai ember szervei közül talán a fa elemhez tartozó májban a legnagyobb a torlódás. A rengeteg zsír, vegyi anyag, szeszesital és denaturált élelmiszer szétzilálja a májban lejátszódó több száz bonyolult biokémiai folyamatot. A hagyományos kínai gyógyászatból tudjuk, hogy az egészséges máj simán és megnyugtatóan keringeti az energiát az ember testében és lelkében. Amikor a máj harmonikus, nincs stressz, nincs feszültség. Az életerős májú ember nyugodt; ítélőképessége csalhatatlan, természetes képességei folytán hatékony vezető, jó döntéshozó. Egy elakadt, pangó, túlmelegedett májban, és ennek következményeként az egész testben fennakad az energiaáramlás, milliónyi testi-lelki problémát okozva.

 

A máj-diszharmónia tünetei

A máj-diszharmónia legelső jele valamilyen haraggal kapcsolatos érzelmi probléma: türelmetlenség, frusztráció, neheztelés, bántalmazás, harciasság, gorombaság, ingerlékenység, agresszivitás, ösztönös és/vagy robbanékony személyiséggel párosulva. Amikor a fenti érzelmeket elfojtjuk, és nincs mód az átalakításukra, depressziót okozhatnak. A hangulatváltozások és a szélsőséges érzelmek okát általában a májban kereshetjük. Ezeken kívül számtalan testi jele van: az apró, felszínestől a súlyos, szembetűnőig.

 

A diszharmónia forrása

Csak úgy áshatsz le az esetleges máj-egyensúlyzavar gyökeréig, ha megérted, alapvetően mi okozza a betegséget. A sokféle vágy – legyen az szex, hírnév, hatalom, biztonság, pénz vagy ízletes étel – arra sarkallhat, hogy rengeteget egyél. A vágy még akkor is elhomályosítja az ítélőképességet, ha valaki nem eszik sokat – ilyenkor helytelenül cselekszünk, és a nem megfelelő étrendet választjuk.

De még ennél is fontosabb, hogy az étrendtől függetlenül maguk az érzelmek is súlyosan károsíthatják a máj működését, amennyiben a kapzsiság, a harag és a neheztelés vágykomplexuma irányítja őket. A lezáratlan érzelmi ügyeket anyagi formában a többlet üledékeként tárolja a máj, míg az érzelmi tisztogatás kiszabadítja és eltávolítja ezeket a maradványokat. Ezért az étrend javulásával egy időben az érzelmi zavaroktól is meg kell szabadulnunk. Tudatossági munka nélkül egy érzelmi nyomorék még egy egészséges étrendet is képes úgy alakítani, hogy meglévő zavarait táplálja.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL