GASZTRO

Dolce Vita - Autentikus olasz konyha magyar szemmel

Szerző:
Szabó Anna
Vrábel Krisztina népszerű internetes gasztroblogja a Dolce Vita idén három éves. Fiatal kora ellenére a bloggal sok minden történt: az olvasók havonta 150 ezerszer kattintanak ide receptekért, történetekért. A blogból album született, Krisztával pedig áprilistól együtt főzhetsz az egyik budapesti főzőiskolában.


- Honnan van az olaszszerelem?

- Gimnáziumban kezdtem olaszul tanulni, utána az egyetemen olasz szak következett. Az olasz tanulmányi utak, nyaralások elcsavarták a fejemet. Olaszországba nem nehéz beleszeretni: a változatos táj, a tenger, a városok, a látszólagos tipikus déli pörgés ellenére az a hihetetlen kiegyensúlyozottság és harmónia, ami az emberekből árad és ne feledkezzünk el a gasztronómiájukról sem… Ennek kevesen tudnak ellenállni, az hogy jól beszélem a nyelvüket, így a legeldugottabb kis faluban is szóba tudok elegyedni a helyiekkel, csak mélyítette ezt a vonzalmat.


- Hogyan kell olaszul főni?

- A mediterrán konyha ma rettentő divatos. Nem véletlenül, hiszen gyorsan elkészíthető, egészséges, könnyű fogások jellemzik. Az olasz konyha módszereit, hozzávalóit tekintve elképesztően egyszerű, de a felhasznált alapanyagok kis száma ellenére, a variációs lehetőségek száma végtelen és megunhatatlan. Ezt szeretem benne. Nincs túlbonyolítva, ennek ellenére hihetetlenül ötletes, letisztult és gazdag. Ha egyszer ráérzünk a mikéntjére, hogyan kell a lehető legtermészetesebben vegyíteni 3, 4 hozzávalót, már tudunk is olaszul főzni. Azt látom, hogy a „divatmediterrán” konyha az egésznek a lazaságát, amely a déli népeknek annyira természetes, felejti el. Túl sok hozzávalót használ, feleslegesen túlfűszerez, értelmetlenül bonyolítja a fogásokat. El kell felejteni a rossz beidegződéseket, hogy egy étel attól lesz, jó ha mindent belepakolunk, a kevesebb ebben az esetben mindig több. Hagyjuk a jó minőségű alapanyagokat a maguk természetességében érvényesülni.

- Melyik – gasztronómiai értelemben is – a kedvenc olasz vidéked?

- Minden vidék más és más, ezért nem lehet Olaszországgal betelni. Hogy a végleteket említsem, próbáljuk csak összehasonlítani az északi Piemontét Szicíliával, két teljesen különböző világ, mégis mindkettő hamisítatlanul olasz. Ha választanom kell, akkor azért inkább dél, a Nápoly alatt fekvő Amalfi-partszakasz, ez a világ egyik legszebb helye.

 

- Hogyan válogatottad össze a könyvhöz a recepteket?

- Egyértelműen a kedvencek kerültek be, de a válogatás nem volt egyszerű. Az összeállításakor az egyik vezérelv az volt hogy az unalomig ismételt olaszos fogások helyett olyan autentikus recepteket mutassak meg, amelyeket itthon nem biztos, hogy sokan ismernek. A másik döntő szempont pedig az volt, hogy az alapanyagokat Magyarországon is be lehessen szerezni hozzá. Azon ne csodálkozzunk, ha a könyvben nem találjuk a lasagne vagy a milánói makaróni leírását, ellenben megtudhatjuk, mit esznek Palermóban a pizza helyett, a bor mellett mi készül Toszkánában a szüreti szőlőből, mi Velence legnépszerűbb húsos fogása vagy mi a finom, ropogós házikenyér titka.


 

- Mit kellett kihagyni?

- A könyv próbál az itthon ismertnél jóval nagyobb rálátást adni az olasz csizma asztalára, a mennyiségi korlátok miatt azonban sok minden kimaradt a belőle. Olaszország hatalmas, óriási gasztronómia kultúrával. Minden régiónak jellegzetes konyhája van, ezt alaposan bemutatni kötetek sokaságával lehet csak. Ezzel a könyvvel új irányt szeretnék mutatni azoknak, akiket érdekel a valódi olasz konyha. Minden ami a könyvből kimaradt folyamatosan kerül fel a Dolce Vita blogra, ahol ma már több, mint 400 recept olvasható.

 


-A könyv több, mint receptek gyűjteménye, a gyönyörű fotók mellett olaszországi gasztro-történetek és egy kis gasztro-történelem színesítik a változatos fogások leírásait.

- A főzés mellett a fotózás a másik szenvedélyem, ahogy a blogon is, a könyvben is saját ételfotókat, tájképeket használtam. A fotózás a bloggal együtt fejlődött, az első ételfotók elkészítésénél azon túl, hogy hogyan kell a gépet bekapcsolni nem volt sok elképelésem a fényképezésről. Aztán magával ragadott a dolog. A könyvben is pont úgy mint a blogon a recepteket történetek egészítik ki, ez adja a könyv személyességét. Kaptam olyan olvasói leveleket, amelyben azt írták olyan mintha ott ülnék mellettük a nappaliban a fotelban vagy segítenék a konyhában.

 

 

Vrábel Krisztina könyvét idekattintva megrendelheted >>

Dolce Vita blog >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL