FÉSZEK

10 térnagyító tipp kis lakásokhoz

Szerző:
Szabó Anna
A kis lakás is lehet éppoly otthonos, mint a nagy ház. A titok a színekben, elrendezésekben, valamint az apró trükkökben rejlik. Írásunk a legalapvetőbb trükköket veszi sorba, melyek alkalmazásával a legapróbb otthon is, nagyobbnak tűnik majd.

 


1. Többfunkciós darabok

Ha befektetsz egy olyan bútorba, mely több célt szolgál, máris áramvonalasabbá teszed vele a szobát. Egy nagyobb ágyneműtartó a heverőben sokféleképpen felhasználható, többek között régi könyveket, az ellentétes évszakhoz tartozó ruhákat tárolhatsz benne.

 


2. Világos színárnyalatok

Bár a sötét színek nagyon mutatósak, semmi esetre sem praktikusak egy kis lakás esetén. A könnyedebb hatás kedvéért jobb, ha ragaszkodsz a világos színekhez, próbáld ki a kéket, szürkét, zöldet, sárgát…

 


3. Visszatükrözi a szobádat

A ’70-es években jött igazán divatba a tükrök, mint dekorelem használata a lakáson belül. A tükör rengeteg fényt ver vissza, amire ezekben az időkben nagy szükség volt, hiszen erre az évtizedre datálható a sok apró bérlakás megjelenése.

 


4. Rendezd át!

A kis lakásokban gyakori hiba, hogy minden egyes bútor egymás mellé tesznek szép sorjában. Pedig, ha néha egy kis teret kap – kihagysz mondjuk két darab között húsz centimétert –, akkor máris szellősebbnek tűnik minden.

 


5. Hajtsd össze!

Vagyis vegyél kombinált bútorokat. Például ágyként is funkcionáló kihúzható kanapét, tárolónak is hasznosítható ülőkéket, vagy akár kinyitható ebédlő asztalt… Már nagyon mutatós darabokat látni – olyannyira, hogy sokszor azok is ezeket veszik meg, akiknek aztán térből, nagy házból akad bőven!

 


6. Varázsold monokromatikussá!

Szintén térnövelő hatása van, ha a falakat egy szín, több árnyalatával fested ki. Párosíthatsz fényes fehéret ezüstös fehérrel, vagy bézst napsárgával… ennek gyakorlatilag annyi variációja van, ahány színt kitaláltak…

 


7. Nyisd ki a plafont!

Mint bizonyára hallottál már róla, a tiszta fehér mennyezet optikailag kinyitja felfelé a teret. Azonban nem csak a fehérrel játszathatsz, hanem bármely más világos és fényes szín a magasság illúzióját adja a szobabelsőnek.

 


8. Távlativá válik

A faltól-falig tartó ablakok, ajtók azért olyan előnyösek, mert „növelik” a távolságot. Egyszerűen becsapja a szemedet egyfajta mélységet adva a térnek, ráadásul, ha olyan szerencsés vagy, hogy természeti tájra néznek az ablakaid, akkor kicsit beköltözteted vele a „zöldet”.

 


9. Gondolkodj nagyban!

Könnyen azt gondolhatod, hogy kis bútorokkal jobban boldogulsz egy kisebb négyzetméterű térben. De ezzel szemben a sok kis dolog zsúfoltság-érzetet kelt, míg ha van egy nagyobb bútorod, mely kiemelkedik a többi közül – mondjuk, egy feltűnő színű vagy formájú kanapéd – akkor sokkal légiesebbnek tűnik majd a szoba berendezése.

 


10. Színkódok

A térben még a kedvenc darabjaid is úgy nézhetnek ki, mint egy nagy felfordulás része, hacsak nem varázsolsz neki valami szerkezetet. Értsd úgy: rendszert alkotsz a sok apróságodból. Szervezd őket színkódok vagy formák szerint egyre megy. A képen látható vázák csoportja jó példa erre, kövesd bátran, mert ezzel elérheted, hogy minden áramvonalasabbnak tűnjön.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL