Kisorsolva - Új élet kezdődik - interjú Lévai Katalinnal



Ha helyesen válaszolsz kérdéseinkre, megnyerheted Lévai Katalin új könyvét. Tovább a kérdőívhez >>

 

Lezárult Lévai Katalin életének egy nagyon fontos szakasza. Öt brüsszeli év után, ahol európai parlamenti képviselőként szolgálta országa érdekeit, most valami merőben másba kezdett. Számára „új élet kezdődött”, - erre utal a könyv alcíme is.

„Újra ki kellett találni önmagamat, ami nem volt nagyon egyszerű, mert kapaszkodókat nem kaptam hozzá. Magányosnak éreztem magamat, s mint mindig, ha magányos vagyok, bemenekülök saját világomba, ahová nem szívesen engedek be másokat. Csak az olvasóimat, de ez már egy más dimenzió, a művészet, az alkotás szintje. Benépesítem hőseimmel, sorsuk révén osztom meg érzéseimet, gondolataimat, azokkal, akik kíváncsiak rá.”

Névjegy

Lévai Katalin 1954. május 22-én született Budapesten.
1976-ban elvégezte a Külkereskedelmi Főiskolát angol–német szakon, majd 1987-ben az ELTE szociológia és szociálpolitika szakát. Néhány évvel később a szociológiai tudományok doktori, majd kandidátusi fokozatát is megszerezte. 1989–2003 között az Esély társadalompolitikai folyóirat alapító főszerkesztője volt, számos tudományos cikk, tanulmány és könyv szerzője. Tudományos kutatóként az MTA Szociológiai Intézetében dolgozott, majd a rendszerváltást követő években a Debreceni Egyetem docense volt, európai és amerikai egyetemeken tanított vendégprofesszorként. A Munkaügyi Minisztériumban először, mint az Egyenlő Esélyek Titkárság vezetője, majd miniszteri biztosként képviselte a hátrányos helyzetű csoportok érdekeit. 2003-ban az ország első esélyegyenlőségi miniszterévé nevezték ki. 2004 és 2009 között európai parlamenti képviselő volt. Az utóbbi években szépprózát ír, négy regénye, számos irodalmi és politikai publicisztikája jelent meg. Jelenleg egyetemi docensként Budapesten tanít.

Lévai Katalin eddigi könyveiben, noha hősei más nevet viseltek, mindig magáról írt.
„Ez az időszak lezárult, a Hírnév szintézise az előző három műnek. Beérett a bennem munkáló indulat és szenvedély, kiírtam magamból, ami eddig velem történt.”

Maradjunk még mostani könyvénél. „Milyen nőnek lenni a hatalomban?” – egy női politikustól izgalmas a válasz. Lévai Katalin új könyve részben erre is felel, noha a regény nem a politikai életbe, hanem a kultúrának a politikával átszőtt területére visz el, ahol talán még keményebb feladat nőnek lenni.
Hogyan jut előre egy nő a férfivilágban, melynek minden játékszabályát a férfiak találták ki? Dóra, az ifjú szociológus leszámol ezzel a hatalommal.

„Nekem is nagy megnyugvást jelentett ez a könyv, jómagam is leszámoltam korábbi énemmel, nem akarok részt venni abban a hatalomban, melynek ilyen embertelenek, számomra elfogadhatatlanok a játékszabályai.”
Biztos iránytűre talált az írónő regényének másik, imaginárius, képzelt hősében. Példaképe, akárcsak Dóráé, Simone de Beauvoir.

Lévai Katalin Szívesen játszik a bizarr helyzettel, azzal, hogy könyveinek rendszerint van egy nem élő, inkább elképzelt, de hősei életét alapjaiban befolyásoló hőse. A francia írónő abban segíti az élet szakadékai és örvényei között útját kereső Dórát, hogy megtanulja, hogy élheti saját életét, hogyan találhatja találja meg személyes történetét a férfiak megszabta világban.

„Nincs nehezebb, mint kívülről látni önmagadat és láttatni hősödet. Ha nincs ez a kontroll, minden összeomlik, hiteltelen leszel.” Sokan az írónő szemére vetik, hogy csak hősnői vérbeli alakok, a férfiakat kívülről s többnyire bírálóan mutatja be. Megírja-e Lévai Katalin, hogy milyen a világ férfiszemmel? Következő, készülő könyve minden bizonnyal hiteles válasz lesz erre.

Forrás: CsaládiNet.hu


Könyvajánló
Lévai Katalin: Hírnév – Új élet kezdődik

Simon Dóra reggel még egy televíziós műsorban nyilatkozik a nők hátrányos helyzetéről a válság idején, egy óra múlva viszont már neki sincs állása, mert megszűnt a kutatóintézet, ahol dolgozott. Hiába panaszkodik ismerőseinek és kér segítséget, senki sem tud munkát ajánlani.
Végül egy szerencsés találkozás összehozza a nagyhatalmú televízióssal, aki egyszerre vezeti be a műsorkészítés, és a tévés látszatvilág rejtelmeibe. Janesz ugyanolyan kellemes, mint amilyen taszító férfi, Dórát mégis mágnesként vonzza.

Túlélheti-e a házassága a váltást, a televíziós karriert, amely hirtelen köszönt be az életébe? És megmaradhat-e Dóra annak, aki volt: becsületes kérdezőnek, aki a nehezebbik utat és nem az olcsó sikert keresi? El szabad-e fogadnia a tévés "keresztapa" támogatását, vagy előbb-utóbb a férfi benyújtja a számlát ahhoz, hogy képernyőn maradhasson? És mit szólna mindehhez Simone de Beauvoir, a huszadik század legjelentősebb társadalomtudósa, a szabad nők példaképe, akiről Dóra a doktoriját írja...?
Aki ismeri a szerző korábbi írásait, annak nem lesz meglepetés, hogy a történet egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, aki pedig most tartja kezében először, garantáltan rászokik Lévai Katalin könyveire és általuk a színvonalas, érzékeny női irodalomra.

115x190 mm, 288 oldal, ára: 2.699,- Ft

Még több információ az Alexandra Kiadó weboldalán találsz, tovább >>

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL