GASZTRO

Vérnarancs torta

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

12 db keksz
4 tojás
220 g cukor
2 vérnarancs reszelt héja

120 liszt, átszitálva
1 teáskanál sütőpor
100 ml narancslikőr
100 ml narancsaroma, vagy narancsvermut
1 kg ricotta
250 ml tejszín
2 rúd vanília
2 vérnarancs reszelt héja
60 g porcukor
1 csomag leveles tészta
1,2 kg vérnarancs
A torta oldalának díszítéséhez darált mogyoróféle (pisztácia, mandula, dió, mogyoró)
150 ml vérnarancslé
10 g finomra vágott pisztácia

 

Elkészítése:

1. A kekszet a tojásokkal a 120 g cukorral, egy csipetnyi sóval, valamint a narancshéjjal konyhai robotgépben dolgozz jól össze, amilyen krémesre csak tudsz.

2. A lisztet és a sütőport keverd össze, majd adagold az előbb elkészített krémhez, míg egynemű nem lesz a tésztád.

3. Sütőpapírral bélelj ki egy négyzetes sütőformát (23x23 cm-est), vagy tortaformát (24 cm átmérőjűt). Ebbe öntsd, majd egyengesd el a masszát. 200 ºC-ra előmelegített sütőben 15 percig süsd.

4. A megmaradó cukrot 100 ml víz hozzáadásával, közepes lángos kb. 8 perc alatt főzd sziruposra. Félidőnél a narancslikőrt és a vermutot töltsd hozzá. Ha végeztél, tedd félre hűlni, majd fedd le a tetejét.

5. A ricottát a tejszínnel, a vanília magokkal, a narancshéjjal és a porcukorral 2-3 percen keresztül keverd kézi robotgéppel – vagy míg krémes nem lesz.

6. A sütőformába töltött kekszes rétegre töltsd rá a ricottás – narancshéjas krémet, és egyengesd el, egy keveset kenjél az alsó tésztalap oldalára is.

7. A vérnarancsokról kés segítségével hámozd le a héját egészen a fehér részt is eltávolítva, és filézd ki – vagyis ahol látszódnak a cikkelyeket elválasztó burkok, annak mentén vágd ki a gyümölcs húsát. Majd tedd félre, lehetőleg egy nagyobb szitára.

8. Ha lecsöpögtetted a narancsgerezdeket, akkor a krém tetejére rakd szép sorjában egymás mellé. Majd öntsd le a karamellizált krémmel. (Legalább 2 óra, míg megkeményedik a tetején.)

9. Végül a sütemény oldalait vond be mogyoróval vagy pisztáciával – ízlés szerint.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL