12 db keksz
4 tojás
220 g cukor
2 vérnarancs reszelt héja
Só
120 liszt, átszitálva
1 teáskanál sütőpor
100 ml narancslikőr
100 ml narancsaroma, vagy narancsvermut
1 kg ricotta
250 ml tejszín
2 rúd vanília
2 vérnarancs reszelt héja
60 g porcukor
1 csomag leveles tészta
1,2 kg vérnarancs
A torta oldalának díszítéséhez darált mogyoróféle (pisztácia, mandula, dió, mogyoró)
150 ml vérnarancslé
10 g finomra vágott pisztácia
1. A kekszet a tojásokkal a 120 g cukorral, egy csipetnyi sóval, valamint a narancshéjjal konyhai robotgépben dolgozz jól össze, amilyen krémesre csak tudsz.
2. A lisztet és a sütőport keverd össze, majd adagold az előbb elkészített krémhez, míg egynemű nem lesz a tésztád.
3. Sütőpapírral bélelj ki egy négyzetes sütőformát (23x23 cm-est), vagy tortaformát (24 cm átmérőjűt). Ebbe öntsd, majd egyengesd el a masszát. 200 ºC-ra előmelegített sütőben 15 percig süsd.
4. A megmaradó cukrot 100 ml víz hozzáadásával, közepes lángos kb. 8 perc alatt főzd sziruposra. Félidőnél a narancslikőrt és a vermutot töltsd hozzá. Ha végeztél, tedd félre hűlni, majd fedd le a tetejét.
5. A ricottát a tejszínnel, a vanília magokkal, a narancshéjjal és a porcukorral 2-3 percen keresztül keverd kézi robotgéppel – vagy míg krémes nem lesz.
6. A sütőformába töltött kekszes rétegre töltsd rá a ricottás – narancshéjas krémet, és egyengesd el, egy keveset kenjél az alsó tésztalap oldalára is.
7. A vérnarancsokról kés segítségével hámozd le a héját egészen a fehér részt is eltávolítva, és filézd ki – vagyis ahol látszódnak a cikkelyeket elválasztó burkok, annak mentén vágd ki a gyümölcs húsát. Majd tedd félre, lehetőleg egy nagyobb szitára.
8. Ha lecsöpögtetted a narancsgerezdeket, akkor a krém tetejére rakd szép sorjában egymás mellé. Majd öntsd le a karamellizált krémmel. (Legalább 2 óra, míg megkeményedik a tetején.)
9. Végül a sütemény oldalait vond be mogyoróval vagy pisztáciával – ízlés szerint.
OLVASS TOVÁBB!
A legfinomabb dumpling, vagyis ázsiai gombócreceptek
Akár sültek, pároltak, levesben úsznak vagy fűszeres mártás kerül rájuk, imádjuk a gombócokat. Szerencsére az ázsiai gombócok vála...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROMinden, amit eddig nem tudtál a popcornról
Legyen édes vagy sós, a popcorn tökéletes nasi - és nem csak filmnézéshez. Közép-Amerikában már évezredek óta fogyasztják....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROA rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK