GYERMEK

Télen a babával

Szerző:
Szabó Anna
Végre itt a tél! Amikor mindent fehér hótakaró borít, alighanem mindenki örül – az autósok kivételével. De mi a helyzet akkor, ha kisbabánk van? Csak az ablakon át gyönyörködhetünk a hóesésben? Nem, a babával is nyugodtan kimehetünk, ám néhány alapszabályt nem árt, ha szem előtt tartunk.

 

Öltöztesd rétegesen!


Ugye, gyerekként neked is a könyöködön jött ki a szüleid, nagyszüleid, tanáraid intelme: „Öltözz mindig rétegesen!” Lehet, hogy unalmas frázis, de mindenképpen igaz. A kisbabádat is ehhez kell szoktatnod már pici korában, a több, vékonyabb réteg ugyanis sokkal jobban melegít, mint ha csupán egy vastag darabot adnál rá. Ráadásul, ha odakint mégsem találod olyan farkasordítónak a hideget, még mindig tudsz variálni rajta. Indulás előtt ne felejtsd el (egyébként sem, de télen pláne ne!) tisztába tenni a babát. A mai pelenkák ugyan nem engedik vissza a nedvességet, mégsem lehet kellemes a mínusz fokokban pisis pelusban üldögélni.

A bélelt nadrág, vagy overall alá húzz a kicsire vastag harisnyanadrágot! Különösen jó szolgálatot tesznek a belül bolyhos, puha anyagból készült darabok. Ám, ha ilyet választottál, arról se feledkezz meg, hogy a cipőcske egy számmal nagyobb méretű legyen, mint a gyermek lába. Neked sem volna kényelmes, ha a lábujjaidat begörbítve kellene feszengened a lábbelidben, és sokkal jobban fáznak a végtagok, ha nem tudnak mozogni. Overallból választhatsz kétrészest, melynek alsó része kertésznadrágos. Ezzel a változattal máris véded a kicsi hátát és mellkasát a hidegtől, de természetesen e fölé is kerüljön még egy vastagabb kardigán, vagy pulóver! A sapka szintén nem mindegy, hogy milyen. Először is legyen bélelt, hogy ne fújjon át rajta a szél, másodszor pedig minél jobban takarja az arcocskát, annál kevésbé fog fázni a lurkó. Végül pedig, mielőtt babakocsiba, vagy szánkóba ülteted a babát, még egy plédbe is becsavarhatod. Odabent bizonyára tiltakozni fog a sok-sok ruha ellen, kint azonban – a maga módján - hálás lesz érte.


Mit csináljunk a babával a hóban?


Nagyjából ugyanazt, mint a nagyobb gyerekekkel, de persze mindent egy kicsit alacsonyabb intenzitással. Vagyis nyugodtan menjetek szánkózni, ha elegendő hó esett. A nagyobb gyerekek által kedvelt meredek szánkópályákat azonban egyelőre kerüljétek el. Hidd el, a kisbabád a sík terepen való siklást is élvezni fogja, hiszen számára mindez újdonság. Különösen akkor lesz jó a móka, ha te is mögé kuporodsz (így biztonságosabb is) és apa húz benneteket. (Esetleg néha cseréltek.)

Ha nincs hó, vagy csak kevés, akkor babakocsival induljatok útnak. Hangulatos és élményszerű lehet, ha sötétedéskor vágtok neki, hogy megtekintsétek az egyre szépülő karácsonyi díszkivilágítást. Ne feledd, a téli hideghez a baba szervezete még nincs hozzászokva! Ezért ilyenkor jó, ha rövidebbre tervezitek a sétát. Ha nagyon hideg van, elegendő félóra, vagy akár tíz perc levegőzés is. Különösen arra ügyeljetek, hogy útközben ne sírjon a kicsi, mert a „bekapkodott” fagyos levegő komoly megfázást okozhat.

Amennyiben úgy határozol, hogy séta helyett csak a teraszon, vagy az udvarotokban szellőztök egy kicsit, szintén játékossá teheted a kint létet. Gyúrhattok hóembert, célba dobálhattok hógolyóval (természetesen nem hosszú méterekre), a friss hóba fekve csinálhattok „angyalkát”, de egy csillagszórót meggyújtva, az öledben is remekül szórakozhat a baba.


Mit vigyünk magunkkal a téli sétára?


Ha eddig a vizet, vagy gyümölcsleveket részesítettétek előnyben üdítőként, most ideje áttérnetek a meleg teára. Termoszban, vagy a cumisüveget melegen tartó tokban sokáig langyos marad a tea, melyből jól jön néhány korty, ha elkezdtek lehűlni. Vigyél magaddal plusz takarót és plusz nadrágot is. Az előbbivel kibélelheted a babakocsit, vagy ráterítheted a kicsi lábaira, míg az utóbbi akkor jöhet jól, ha a hóban elázott a gyerkőc. Talán már kinőttetek a „száz textilpelenka” korszakából, télen mégis érdemes bedobnod egy-két darabot a táskádba. Különösen fogzás idején, vagy, ha cumizik a baba, előfordulhat, hogy erősen nyálzik, ez pedig a fagyban igen kellemetlen következményekkel járhat.


Hová ne menjünk?


Így, ünnepek táján vonzóak lehetnek a nagy bevásárlóközpontok, netán a különféle kulturális programok. Mégis azt javaslom, ha tehetitek, kerüljétek az olyan helyeket, ahol sok ember gyűlt össze. A tömegben különösen könnyen terjednek a vírusok (és nemcsak a H1N1!), a fázós szervezet pedig fokozottan fogékony rájuk. Ha mégsem tudod elkerülni, hogy bevidd a babát ezekre a helyekre (mert pl. muszáj bevásárolnod), amíg bent vagytok, vedd le róla a sálat, sapkát, lazíts kicsit az öltözékén, hogy ne izzadjon le a benti melegben!


Karácsony a babával


Idén született a kisbabád? Akkor ez a karácsony rendkívül nagy jelentőségű volt az életetekben! Ő ugyan még mit sem értett az ajándékokból, csillogó fényekből, de te biztosan igyekeztél emlékezetessé varázsolni az ünnepet. Ne légy csalódott, ha esetleg nem úgy sikerült, ahogy tervezted!


Természetes, hogy nálatok a középpontban idén nem a kis Jézus, hanem saját csecsemőtök állt. Félre a nagytakarítással, a sütés-főzéssel, és a vendégeskedéssel! A ti karácsonyotok idén csak róla szólt, és ehhez nem volt szükség a külső dekorációra. A fény bennetek ragyog, érezzétek, élvezzétek még nagyon sokáig!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL