KÖZÉRZET

Kiropraktika, ha a baj a gerincednél kezdődik

Szerző:
Szabó Anna
Mint oly sok gyógyszermentes kezelésnek természetesen a kiropraktikának is megvan a maga ellentábora – főként az orvosok részéről. Bár a laikus rajongók hada egyre nő, érdemes megismerni jó és rossz oldalát egyaránt.


A hátgerinc kézzel való kezelését Daniel David Palmer, egy kanadai autodidakta csontkovács alkalmazta először 1895-ben. Azt állította, hogy egy elmozdult gerinccsigolya helyretételével meggyógyította egy ember süketségét. Az orvosok azóta is kritikával illetik a módszert, egyes állítások tudományos bizonyítékainak hiánya miatt. Ez azonban nem akadályozza meg az embereket abban, hogy mozgásszervi panaszaikkal szép számmal felkeressék a csontkovácsokat.

Azonban azt a tényt nem tagadhatom, hogy Dr. Palmer nem azt hirdette, hogy új gyógymódott fedezett fel, hanem inkább azt hirdette, rábukkant a betegségek nagy részének kiváltójára. Vagyis az elmozdult csigolyákra a gerincben, melyeket kis ízületi blokknak hívott. Élete további részét Dr Palmer, annak szánta, hogy az elmozdult csigolyákat helyreállítsa a hozzáfordulók testében, hogy így természedes módon, gyógyszeres kezelés nélkül gyógyulhassanak.

 

Mi a kiropraktika?

Művelői úgy vélik, képesek kimozgatni vagy helyretenni a beteg csigolyáit a vállak, a nyak, a hát és a csípő nyomásával, húzásával és masszírozásával. A gyógyító mozdulatoknak több mint 150-féle technikája létezik. Az átlagos hátfájás általában 8-12 kezelést igényel, amit gyakran kötnek össze testgyakorlással, utlrahangkezeléssel, masszázzsal és táplálkozási tanácsadással.

A módszer „újfundamentalistái” szerint a kezelés célja a gerincoszlopon belüli elmozdulások kiigazítása, mivel ezek sok betegségért felelősek. Azt állítják, hogy a kiropratikus kezelések létfontosságúak az általános egészség megőrzéséhez is. A „revizionisták” elsősorban a hát-, fej-, nyak- és mellkasi fájdalmakkal járó betegségek gyógyítására összpontosítanak.

 

Valóban használ?

Kimutatták, hogy a többször megismételt kiropraktikus kezelés hatékony akut hátfájás esetén, és bizonyos mértékben a krónikus hátfájást is enyhíti. Az orvostársadalom egyre inkább elfogadja a hátgerincmasszázs-kezelést, mert valóban enyhíti a hátfájást és más vázizomzati panaszokat. Van, ahol az egészségbiztosítás is részben fedezi a hátgerinc-masszázst.

Amikor a kiropraktőrok ennél többet állítanak a módszerükről, az orvosok kevésbé toleránsak. Bár néhány országban négyéves főiskolai képzés, majd kórházi gyakorlat is szükséges a praktizáláshoz, egyes egészségügyi szakértők óva intenek, hogy kiropraktőrhoz menjünk bármilyen rendellenességgel, ami súlyosabb mint egy-egy izomgörcs vagy –húzódás, esetleg enyhe derékfájás.

Mielőtt gyógymasszőrhöz fordulnál, kérd ki kezelő orvosod tanácsát. Ha teljes mértékig elutasító, akkor vizsgáld meg a miérteket. Előfordulhat ugyanis, hogy többet ártanál egy ilyen kezeléssel magadnak, de akár az is, hogy kifejezetten konzervatív szakemberrel van dolgod. Ma már szerencsére egyre több az olyan fiatal gyógyító, aki kiegészítésként természetes gyógymódokat ajánl, és ő maga irányít a megfelelő szakemberhez. A kezelést végzőnek megfelelő engedéllyel kell rendelkeznie. Magyarországon mindössze alig pár, diplomával rendelkező kiropraktőr működik. Ne feledd: a te tested a te felelősséged!

 

Jó, ha ismered a veszélyeket

Bár a kiropraktőrok enyhíteni tudják a hátfájást, az izomgörcsöt és –húzódást, csekély általános orvosi ismerettel rendelkeznek, és a betegségek kezelésére sincsenek kiképezve.

A nyak körbemozgatása, ill. hirtelen megcsavarása megszakíthatja az agy vérellátását, és bénulást vagy szélütést okozhat. Nem ajánlott a hátgerincmasszázs, ha porckorong sérvben, súlyos csontritkulásban, reumás ízületi gyulladásban, rákos megbetegedésben, a gerincet érintő fertőzésben, csonttörésben, véralvadási rendellenességben, magas vérnyomásban szenvedsz.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL