LELKIPATIKA

Szabadulj meg a gonosztól!

Szerző:
Szabó Anna
Lidérces álmok gyötörnek éjszakánként? Reggelente fáradt vagy, mert úgy érzed, egész éjjel menekültél valami elől? Olyan dolgokkal álmodsz, amelyek napközben foglalkoztatnak? Jó hír, hogy ezt a folyamatot megfordíthatod, és az álmok segítségedre is lehetnek. Sőt, ha jól programozod őket, még valóra is válhatnak.

 

Idegen városba utaztál, és ráismertél a helyre, sőt, úgy érezted, mintha jártál volna már ott? Esetleg bizonyos élethelyzetek, személyek voltak ismerősök? Aztán amikor végiggondoltad az egészet, rájöttél, hogy soha sem voltál még azon a helyen, és új ismerősödet is csak most láttad először… Lehet, hogy a valóságban meg sem történtek az események, csupán álmodtad az egészet? Nem! A jelenség neve az a bizonyos déjá vu élmény, amelyet mindenki másképpen magyaráz meg, hiszen az álmainkban nincsenek lehetetlen élethelyzetek. Ez lehet biztató is, de okozhat rémületet is. Sőt! Még az is előfordulhat, hogy azt kívánjuk, sose teljesüljenek az éjszaka látottak. Persze amikor jót álmodunk, szeretnénk hinni a mondásnak, hogy az álmok egyszer valóra válnak.


Világos célokra és kitartásra van szükség


Az álmok nemcsak a múltból táplálkoznak, hanem a jövőbe is mutatnak, és jelentésük a fizikai világra, az érzelmi életre és a szellemi síkra vonatkozik. A megálmodott szimbólumok megfejtésére használhatsz különböző álomszótárakat, de ne feledd, hogy – az ősi jelképek értelmezését kivéve – mindenkinek saját értelmezésre van szüksége. Ne gondold, hogy az álom olyan ismeretlen erő, amely napi hat-nyolc órában kellemes vagy kellemetlen dolgokat művel az emberrel. Testi, lelki és szellemi állapotodról ugyanis folyamatos jelentést kapsz az éjszaka folyamán. Sőt, az álmaidat irányítani is tudod. Mindenekelőtt tűzd ki célul, hogy mit szeretnél elérni – persze reális célokra van szükség. Aztán nem árt résen lenni, ugyanis álmodban hamarosan üzenetet kapsz a problémád megoldására, vagy éppen intő jelek érkezhetnek, hogy túl erőszakosan igyekszel a céljaid felé.


Légy saját álmaid rendezője


Azt hiszed, nem tudod befolyásolni álmaidat, amíg hanyatt fekve bámulod a plafont? Ha követed tanácsainkat, bizony ez is menni fog. Először is próbálj meg emlékezni álmaidra, amikor felébredsz, aztán találd ki, hogy milyen folytatásnak örülnél a legjobban. Ezután szakíts egy kis időt napközben is arra, hogy beleképzeld magad egy álomba, és meglátod, minden úgy történik, ahogyan te akarod. Ha van benned némi tehetség, akkor egész jó úton haladhatsz egy csodás éjszakai álom felé. A nappali álmodozás ugyanis segít legyőzni a rémálmokat. A rossz álmok legtöbbször arról szólnak, hogy üldöznek bennünket, vagy rettegünk valamitől, valakitől. Amikor te is ilyet tapasztalsz, mondogasd magadban: „meg kell fordulnom, hogy rájöjjek, ki elől menekülök, kitől félek”. Hidd el, ez nem is olyan rémisztő, mint gondolod.


Álompárna és álomnapló


Ahhoz, hogy a tudatalattiddal tudatosan tudj dolgozni, szükséges, hogy emlékezz az álmaidra, a belülről jött képek ugyanis többek csak a napi események újraélésénél és földolgozásánál. Talán veled is megtörtént már: amikor megszólal, a vekker még emlékszel a gyönyörű álmodra, aztán kinyitod a szemedet, felkelsz, fogat mosol, és már csak halvány foszlányok maradtak az belőle... Van egy módszer arra, hogy ezt megelőzhesd, mégpedig az álompárna.


Hogy mi kell az álompárnához?


Egy darab természetes anyag, pamut vagy valódi selyem, mindegy, hogy milyen színű, az a lényeg, hogy TE szeresd... Bár ha nehezen alszol el, jó, ha violaszínűt választasz, mert ez a szín még a nyűgös babákat is megnyugtatja. Szükséged lesz még ollóra, tűre és cérnára. És persze szárított füvekre, a párna megtöméséhez:

- üröm, ami vonzza a jó szellemeket,
- kamilla, ami megbékít és színessé teszi az álmaidat,
- rózsaszirmok, hogy tudd szeretni magad és másokat egyaránt,
- levendula, hogy intenzíven álmodhass,
- molyhos ökörfarkkóró, ami megidézi az Univerzum szellemeit.

Ha már mindent előkészítettél hozzá, egy óra alatt meg is van.

Hogyan készítsd?


- Hajtsd félbe az anyagot, és vágd formára
- Most fordítsd ki, úgy, hogy a visszája legyen kifelé, és gombostűkkel tűzd össze a szélén.
- Három oldalát varrd össze, a negyediket hagyd még
- Keverd össze a füveket, és zúzd apróra a keveréket. Ha nem zúzod össze őket, az apró szárdarabkák szúrnak majd a selymen át.
- Töltsd meg a párnát a füvekkel. Hogy ne legyen a túl kövér, töltés közben fektesd el valami lapos felületen, és úgy igazgasd el.
- Varrd össze a maradék rést is alaposan, hogy ne tudjon kipotyogni belőle a töltet.

A párnának nem kell egyszínűnek lennie, még megtöltés előtt textilfestő filccel, vagy akár selyemfestékkel rárajzolhatod a neked fontos szimbólumokat, vagy bármi neked kedves mintát. Ki is hímezheted akár, legyen olyan egyedi, különleges, amilyen te vagy!

 

Az álomnapló

Az álomnapló majd segít, hogy emlékezz az álmaidra, hogy “dolgozhass” velük. Rakj egy füzetet és tollat mindig az ágyad mellé. Mikor felébredsz, azonnal írd bele, amire még emlékszel az álmodból. Ismétlem, azonnal, még mielőtt bárkihez szólnál, vagy akár kidugnád a lábad a takaró alól. Meg fogsz lepődni, mennyi mindent akar közölni veled a tudatalattid. Az álomnapló nagyon fontos kulcs önmagadhoz, és önmagad megismeréséhez.


Pszichológiai magyarázat


Az álmok az alvási folyamat ötödik szakaszában jelennek meg, ez a REM-alvás. Ilyenkor közelebb állunk az éber állapothoz, mint az alváshoz. Az álomlátás minden éjszaka lezajló jelenség, csak nem mindig emlékszünk rá. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az álom tartalmát befolyásolják az éber állapotban átélt események, az aktuális történések és életérzések. Az álmokban a nappali események egyes elemei összekapcsolódnak olyan érzelmileg jelentős, ösztön közeli tartalmakkal, amelyek tudattalanok. Azt is vizsgálták, hogy meddig tartanak ezek az álmok, és bizonyos, hogy némelyik csak pillanatnyi hosszúságú. A tipikus álom hossza azonban ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a való életben. Bizonyos mértékig valóban befolyásolható az álomtartalom. Freud elmélete viszont azt mondja, hogy az álmok a vágyteljesítés rejtett kísérletei, ezért nem lehet rajtuk változtatni, csak ha tudatosan beismerjük vágyainkat, még ha azok túlságosan fájdalmasak is vagy bűntudatot ébresztenek.

Leggyakoribb álmok az éjszaka leple alatt


Többféle álmot különböztetünk meg. A leggyakoribbak a figyelmeztető álmok, melyek jelképesen a közeljövő történéseit jósolják meg. A vágyálmok a várva várt beteljesüléseket mutatják meg. A visszatérő álmok a legnyomasztóbbak, gyakran nem is érti az ember, hogy miért kerül vissza újra és újra ugyanarra a helyszínre és ugyanabba a szituációba. Az ilyesfajta képek rendszerint egy megoldatlan problémát takarnak. Az ingerálmok esetén szinte valós fizikai kényszerünk vagy hiányérzetünk jelentkezik, például éhesek vagyunk, de az elfojtott, elnyomott érzések erotikus képsorok formájában is visszaköszönhetnek. Az erőszakos álmokat általában a sértettség és a düh vezérli. A telepatikus álmokkal akkor kerülünk kapcsolatba, amikor eseményeket úgy élünk meg, mintha mi is jelen lettünk volna megtörténésükkor.

1. Üldözés – ha erről álmodsz, akkor azért aggódsz, hogy valamin rajtakapnak. Először is szállj szembe a problémával, amely aggaszt, és eltűnnek a rémálmok.
2. Gyermekvárás – aggodalomra semmi ok, nincs köze a gyermekáldáshoz, egyszerűen csak boldog vagy. A kisbabák ugyanis az elégedettséget szimbolizálják. Készen állsz arra, hogy valami új, pozitív dologba kezdj.
3. Fuldoklás – amikor ilyesmit álmodsz, valószínűleg nyomaszt valami. Ez lehet pénzügyi, vagy munkahelyi probléma, de az is előfordulhat, hogy a kapcsolataid terén kell a hibát keresni.
4. Új pasit ölelsz – sokkoló lehet, főleg, ha a kedvesed egyik barátjáról van szó. Azt jelenti, újfajta érzelmet táplálsz iránta, vagy valaki olyat keresel, aki hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.
5. Vizsga vagy állásinterjú – sikervágy vagy bukástól való félelem szimbóluma lehet. Növeld az önbizalmad (főleg az ébredés utáni órákban), gondolj arra, hogy csupa jó dolgot teszel.

 

A tudatos álmodás


Ahhoz, hogy megélhesd a tudatos álmodás állapotát, el kell sajátítanod néhány egyszerű gyakorlatot. A következőket kell tehát tenned:

1. Mielőtt álomra hajtanád a fejedet, összpontosíts arra, hogy mit, vagy kit szeretnél látni álmodban. Ha félsz valamitől, vagy nyomaszt valami, akkor azt próbáld kirekeszteni a gondolataidból. Inkább arra koncentrálj, milyen jól alakulhatna a történet, ha…
2. Ha helyesen cselekedtél, akkor valószínűleg az éjszakai álomban fel is bukkan az, amire erősen koncentráltál alvás előtt. Ha netán elfelejted reggelre, amit álmodtál, akkor se add fel! Próbálkozz minden este tovább és tovább!
3. Miután felébredtél, de még szinte alszol, gondolj megint erősen arra, amire vágysz. Ismét játssz el a gondolattal, hogyan is teljesülhetne a kérésed. A legjobb, ha a hajnali órákban teszed ezt.

Előbb vagy utóbb álmodban eléred a célt, és ha álmodban valóra váltod, amire vágysz, talán könnyebben elhiszed, hogy a valóságban is van esélyed. Addig alkalmazd ezt a technikát, amíg nem érzed a pozitív változásokat. Az álomban kapott információkat minden esetben használd fel a gyógyulásodra vagy a jövőd tervezésére. Minden jelentéktelen kis részlet tartalmazhatja ugyanis a kulcsot, a diagnózist vagy a módszert, ami segít. Kérdésedre a megoldást – ha elég figyelmes vagy – az álmodban találod meg, viszont csak rajtad múlik, hogy élsz-e a lehetőséggel.

 

Álombiblia

Az álmoknak mindig üzenete van számunkra, ezért fontos, hogy meg is fejtsük, vajon mit jelent, mit akar tőlünk?

Tovább az Álomkalkulátorhoz >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL